GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Sportul și somnul. Cum să-ți ajuți copilul să doarmă bine

Articol de GSP - Publicat joi, 31 martie 2022 17:44 / Actualizat joi, 31 martie 2022 17:44

Influența sportului asupra calității somnului copilului este importantă, însă există multe idei preconcepute privind asocierea dintre cele două activități. Una dintre cele mai comune idei este aceea că, cu cât intensitatea activităților sportive este mai mare, cu atât crește calitatea somnului. Sportul are o influență pozitivă asupra somnului copilului, însă lucrurile trebuie să fie nuanțate. Iată mai jos câteva informații despre relația dintre cele două și cum poți să-ți ajuți copilul să doarmă mai bine.

Intensitatea activităților sportive

Intensitatea la care se practică activitatea sportivă este unul dintre cele mai importante aspecte în determinarea influenței asupra calității somnului. Anumite procese fiziologice declanșate în timpul sesiunii de antrenament sunt strâns asociate cu odihna pe timpul nopții. Unele studii arată că micuții care sunt foarte activi în timpul zilei dorm mai puține ore noaptea decât copiii care sunt mai puțin activi. Somnul este important pentru o bună recuperare la nivel fiziologic, din acest motiv se recomandă evitarea eforturilor intense în sesiunile de antrenament ale copiilor, mai ales seara.

Cele mai potrivite ore pentru antrenament

Potrivit specialiștilor, sportul practicat dimineața îmbunătățește activitatea parasimpatică din organism, care, la rândul ei, stimulează procesele ce facilitează stocarea energiei, contribuind la un somn odihnitor. De aceea se recomandă ca antrenamentele, mai ales de mare intensitate, să fie efectuate mai degrabă dimineața.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Indiferent că sunt mai mari sau mai mici, copiii au uneori dificultăți în a adormi. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a-i ajuta să aibă un somn de calitate.

Creează o atmosferă adecvată în dormitor

Pentru ca cel mic să doarmă și să se odihnească bine, camera trebuie să aibă o temperatură adecvată, de 18-20 de grade Celsius, o lumină slabă și să fie izolată fonic. În plus, este foarte important să aibă un cadru pat cu o saltea de bună calitate, potrivit de tare. Alege un pat copii care să ofere confort și să fie adaptat nevoilor celui mic.

Impune o rutină de somn

Copiii au nevoie de o viață ordonată, iar stabilirea unei rutine de somn îl poate ajuta să se odihnească mai bine noaptea. Ora la care se culcă seara influențează momentul în care se trezește. De aceea, mai ales dacă merge dimineața la școală ori grădiniță, trebuie să se culce devreme. Un copil care are activități după-amiaza sau practică un sport la intensitate moderată ori medie va adormi mai ușor seara. Pe de altă parte, deși siesta este importantă pentru dezvoltarea copilului, dacă are probleme în a adormi noaptea, aceasta ar trebui să fie limitată. Rutina de somn poate include o cină ușoară, un duș, îmbrăcarea în pijamale, pregătirea hainelor și ghiozdanului pentru a doua zi, o poveste citită înainte de a stinge lumina pentru a merge la culcare. Limitează timpul petrecut de copil în fața televizorului înainte de a dormi cât mai mult posibil. Motivul este acela că ecranele stimulează creierul și limitează secreția de melatonină, care are ca scop declanșarea somnului.

Evită să îi dai alimente prea dulci

Înainte de culcare, este important să eviți să îi dai copilului alimente prea dulci, precum sucuri și prăjituri, pentru că ele pot afecta secreția de hormoni ai somnului. De asemenea, evită să-i oferi la cină prea multe proteine animale, mai ales carne roșie, dar și grăsimi, ca smântâna, untul, produse de tip junk food. Pe de altă parte, consumul de produse bogate în amidon - cartofi, cartofi dulci, quinoa, porumb, năut etc. - seara este recomandat copiilor, pentru că ajută la creșterea secreției de serotonină, ce are efect bun asupra somnului.

Un copil sănătos are nevoie de o alimentație echilibrată, exercițiu fizic și odihnă. De aceea, de mic, el trebuie să fie obișnuit să doarmă un anumit număr de ore, care va fi mereu adaptat vârstei, astfel încât să se dezvolte corespunzător.

Sursa foto: Pexels

Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează