GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE FILM

"Rush" este un film spectaculos, care îţi dă fiori » Despre învingători şi învinşi

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 august 2015 12:17

Te face să şi rîzi. Este povestea rivalităţii şi prieteniei dintre piloţii Niki Lauda şi James Hunt. Reînviată după aproape 40 de ani

Bărbaţii sînt de mai multe feluri. La fel şi piloţii de Formula 1.
Unul era serios, precis, nesuferit, superior. Mai mult inginer decît poet. Specialist în a prepara maşinile de curse, nu doar în a le conduce pe circuit. Direct, reţinut, cerebral dincolo de limite, nepopular, antivedetă. Acesta era austriacul Niki Lauda. Genial şi rece. Jucat de Daniel Bruhl, pe care s-ar putea să nu-l recunoaşteţi din Inglorious Basterds.

Dar genial era şi James Hunt. Doar că în alte sensuri. El era frumosul afemeiat, apropiat de băutură şi iarbă - adică un om normal pentru anii aceia. Era strălucitor pentru că avea curaj, uneori nesăbuinţă. Era păunul, dar un păun talentat şi isteţ. Încrezut. Superb. Playboy. Britanic. Interpretat de australianul Chris Hemsworth, cel cu albastru hipnotic în priviri.

Un an cu dus şi întors

Şi totul se întîmpla în 1976, un an despre care filmul îţi lasă senzaţia că a fost al naibii de ploios, oriunde te-ai fi aflat în lume. Povestea e adevărată, cu tuşe evident îngroşate de către regizorul Ron Howard, ca să devină şi mai poveste.

Dar cei doi aveau motive să nu se placă încă de mult, de cînd erau amîndoi în Formula 3. Hunt era deja star acolo, iar venirea lui Lauda i-a luat oarecum lustrul. Iar întîlnirea din Formula 1 era aşteptată de toată lumea, mai ales de cei doi piloţi.

Pe lîngă alunecările în vieţile personale ale lui Hunt (McLaren) şi Lauda (Ferrari), filmul înseamnă, de fapt, descrierea sezonului din 1976, anul în care rivalitatea dintre cei doi a fost echivalentă, de fapt, cu Formula 1.

"Fericirea este cel mai mare duşman. Te face slab. Sădeşte îndoiala în tine. Te face să vezi că ai ceva de pierdut!
Niki Lauda în Rush

Efecte sonore brici

Lauda cucerise deja un titlu în 1975, Hunt nu contase atunci pentru că nu avea un monopost care să-l ducă prea repede şi prea departe. Dar în sezonul care a urmat, englezul s-a dus la McLaren. Iar cursa a început pe bune.

Sunetul şi imaginea fac multe pentru acest film, chiar dacă nu este un 3D. Detaliile, iarba ruptă şi aruncată în mii de părţi sub roţile bolizilor, cadrele de la pit-stop-uri, toate te iau de pe scaunul de cinematograf şi te absorb acolo, în spaţiu-timp. Dar să revenim la poveste.

Lauda începuse ideal sezonul. Era lider categoric în clasament. Hunt mai mult eşua. În august, la Nurbugring, Lauda a cerut colegilor să boicoteze cursa, din cauza unor probleme pe traseu. Majoritatea însă, în frunte cu Hunt, au votat împotrivă. Cursa a început, dar monopostul lui Lauda a lovit un parapet şi a luat foc. Piloţii ajunşi la faţa locului l-au scos din maşină doar după un minut, timp în care Niki Lauda a suferit arsuri grave, iar plămînii i-au fost grav afectaţi. Hunt a profitat de absenţa lui Lauda şi s-a apropiat de locul 1 din clasamentul general.

"Cu cît eşti mai aproape de moarte, cu atît te simţi mai viu"
James Hunt în Rush

Unul da, altul ba

Ultima cursă, cea din Japonia, cu un Lauda desfigurat şi care funcţiona doar pe analgezice întors în joc, este emoţionantă. Încărcată, dură, în condiţii grele. Plină de decizii, tehnice şi de viaţă.
Hunt a cîştigat atunci titlul de campion mondial. Pentru prima şi ultima oară în carieră. I-a fost de ajuns. Lauda are în palmares trei titluri. Şi încă trăieşte, ceea ce este foarte important. James Hunt a murit în 1993, la 45 de ani, din cauza unui atac de cord.

"Rush: rivalitate şi adrenalină" (Rush)

Anul apariţiei: 2013
Durata: 122 minute
Regia: Ron Howard
Cu: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino
Disponibil: în cinematografe
Preţul biletelor: 25-80 RON

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează