GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  REPORTAJ

VIDEO EXCLUSIV La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”

Complexul Olimpic din Brăila zace inutil de 10 ani +5   FOTO
Complexul Olimpic din Brăila zace inutil de 10 ani

Articol de , , - Publicat duminica, 18 august 2024 14:23 / Actualizat duminica, 18 august 2024 15:21

La doi ani de la ultima vizită la Brăila, la noul Complex Olimpic de natație, reporterii GSP.ro au fost din nou la fața locului unde timpul pare încremenit: milioane de euro din bani publici aruncați, neputință, nepăsare.

Procese între CNI și firma Midane Invest, cea care ar fi trebuit să execute lucrarea, în urma contractului semnat în 2011, dar începută abia în 2015, din cauza blocării finanțării bazinelor de înot. Un talmeș-balmeș al speranțelor rătăcite într-un imobilism ce pare fără sfârșit, din care nimeni nu mai înțelege nimic.

Doar un lucru e deocamdată sigur: bazinul pe care Brăila îl așteaptă de atâția ani a rămas de atât timp la același stadiu, „aproape gata”.

De peste 5 ani nu se mai lucrează

De la distanță, de afară, construcția ridicată pe trei niveluri, în suprafață totală de peste 6.000 de metri pătrați, pare gata. Dar cu cât te apropii mai mult îți dai seama că e doar o formă, un paralelipiped imens și inert, mii de tone de beton și sticlă sub care sunt îngropate toate speranțele înotului brăilean.

Cel care a dat mari campioane și medaliate olimpice, precum Beatrice Câșlaru, Camelia Potec sau Diana Mocanu.

Bazine la nivel de beton, geamuri sparte, apă de aproape un metru la subsol

De pe partea "zugrăvită" cu sticlă, se poate vede înăuntru. Bazinele, cel de 50 de metri și cel de antrenament sunt gata turnate în beton, rândurile de scaune ale tribunelor, la fel. Plus câteva încăperi, probabil vestiarele și alte birouri.

Lucrarea este gata doar "la roșu", cum se spune în limbajul constructorilor. Zeci de paleți cu diverse alte de materiale stau pe margine așteptând să fie folosite. Nu trebuie să fii specialist ca să vezi că e mult mai mult de lucru decât un rest de 10-15%, cât s-a tot anunțat pe diverse canale media în ultimii ani.

8milioane de euro a fost evaluarea inițială a lucrării, din care aproximativ 2 milioane reprezintă cotizația primăriei

Printr-o gură de acces spre subsol, unde ar trebui să se afle o mare parte din instalațiile ce ar urma să deservească Complexul, apa a trecut deja de nivelul celor trei scări spre una dintre intrări. Accesul este interzis, construcția este închisă și păzită de un agent care refuză să deschidă ușa.

Pe o altă latură, vreo două geamuri exterioare securit s-au spart și cioburile strălucesc în soare ca niște diamante, pe aleea care mărginește lucrarea. Într-o altă parte, în spate, vegetația e aproape să înghită scările spre o altă intrare, iar în zonă sunt tubulaturi metalice auncate îngrămădit, parcă în grabă, înainte de abandon.

De vreo 5 ani nu se mai lucrează. De prin 2021, CNI a reziliat contractul cu Midane Invest SRL, firma care a început lucrarea, evaluată inițial la 8 milioane de euro. De atunci, părțile se tot dau în judecată. Între timp, noul bazin "îmbătrânește", neterminat, nefolosit, inutil. E deja o imagine cu care brăilenii s-au obișnuit.

„Ne uităm și noi cum se degradează"

Diana Mocanu, dubla campioană olimpică de la Sydney, încă antrenează la LPS Brăila, grupele de copii de la 8 la 11 ani, în vechile bazine.

Liceul se află la nici 50 de metri de Complexul Olimpic. Acum, bazinul de afară este închis, pe timpul vacanței de vară. Iar cel de la interior funcționează iarna, deși și acolo, tavanul este tot la fel, asigurat cu o pânză de rafie, pentru a împiedica căderea bucăților de tencuială peste cei din apă.

Colegul ei, Cătălin Nistor, profesor de înot la CSM Brăila de peste două decenii, povestește cum „venim la bazin să antrenăm copii și ne uităm zi de zi la construcția nouă cum se degradează. Până acum câțiva ani eram curios. Acum, sincer, mi-a cam pierit curiozitatea și nu mai am nicio speranță. De prin 2019 nu s-a mai făcut nimic. Din fericire, încă mai avem bazinele de la LPS, care funcționează și putem avea activitate cu sportivii. Altfel, eu ca antrenor aș mai găsi ceva de făcut, dar ei, după 6, 10 sau 12 ani de înot, ar rămâne în pom. Nu ai avea unde să-i duci".

CSM are aproape 40 de sportivi legitimați, urmează să mai legitimeze încă 30, plus grupele de la inițiere. Sunt speranțele înotului într-un oraș privit ca unul dintre leagănele acestui sport în România.

Și totuși, Cătălin Nistor încă mai speră că David Popovici și antrenorul său, Adrian Rădulescu, nu vorbesc în pustiu: „După Sydney 2000 sau Atena 2004, a fost, așa, câte un val uriaș de entuziasm, în care lumea voia să facă lucruri. Și uite unde suntem! Eu tot mai sper că dacă n-am avut bazin nou după performanțele Cameliei sau ale Dianei, să avem măcar acum, după David Popovici. Ar fi extraordinar!".

„Primăria a achitat tot către CNI, dar nu putem face nimic"

La al treilea mandat ca primar al Brăilei, Viorel Marian Dragomir nu are foarte multe amănunte despre orizontul de așteptare pentru finalizarea Complexului de natație:

„Nu ne ocupăm noi de acest proiect, ci Compania Națională de Investiții și Ministerul Dezvoltării. De cum am fost numit, am virat către CNI suma care ne revenea din cofinanțare, adică 9.980.000 de lei, în jur de două milioane de euro, tocmai ca să nu se spună că din cauza primăriei sunt probleme. Dar, din păcate, constatăm și noi că până acum nu s-a întâmplat nimic. Știu că de câțiva ani nu se mai lucrează la noul bazin, care este un obiectiv extrem de important pentru orașul nostru".

La primele 5 licitații nu s-a prezentat nimeni, acum urmează a 6-a, în septembrie

Primarul Dragomir știe că „după ce a fost reziliat contractul celor de la Midane Invest SRL, CNI a organizat 6 licitații pentru a se găsi o firmă care să finalizeze lucrarea. Este însă o problemă fiindcă nimeni nu vine să facă 10-15 la sută din lucrare, cam cât a mai rămas, dar să dea garanție pentru tot proiectul. De aceea, la primele 5 licitații nu s-a prezentat nimeni. Dar am înțeles că acum, la licitația care are termen în septembrie, s-au înscris firme. Probabil că și CNI va trebui să-și asume facă o recepție parțială a lucrărilor executate până acum, pentru deblocarea situației".

Edilul nu are un orizont de așteptare în privința finalizării proiectului.

Nu se pune problema să începem noi, Primăria, un nou proiect pentru un alt bazin de înot la Brăila. Ar fi absurd, cât timp acesta nu este finalizat și nici nu mai este foarte mult de lucru la el. Din ce am văzut, când am mai vizitat Complexul de natație, ar mai fi de executat cam 10-15 la sută din proiect
Viorel Marian Dragomir, primar Brăila

Primăria ar urma să preia Complexul la finalizarea lui, dar de atâția ani asistă neputincioasă la intrarea acestuia în moarte clinică: "Noi ne-am pus mari speranțe în acest bazin, unde ar fi urmat să se mute toată activitatea care se desfășoară acum la vechile bazine de la Liceul cu Program Sportiv. Acum, bazinul de afară de acolo e închis pe timpul vacanței, iar cel din interior funcționează iarna, dar cu costuri foarte mari. În rest mai e doar bazinul privat de la RaAy, unde se mai fac antrenamente. De aceea așteptăm cu toții inaugurarea bazinului nou. Dacă l-am avea, orașul are potențial să revină în prim-planul înotului românesc, cum a fost înainte. Dar nefiind parte contractantă, nu putem interveni. Primăria este beneficiarul noului bazin, iar interesul nostru este ca lucrarea să ne fie predată fără vicii".

La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
Viorel Marian Dragomir

GSP.ro a trimis un mail cu întrebări către Compania Națională de Investiții, în legătură cu Complexul Olimpic de natație de la Brăila, dar deocamdată nu a primit răspuns.

Cei de aici, de la clubul privat RaAy, au fost mereu primii care ne-au ajutat, când nu aveam unde să ne antrenăm. Avem 6 culoare și toate condițiile. Fostul meu sportiv Denis Ghionu se antrena aici foarte des, în urmă cu doi-trei ani. Acum este student la IEFS, sportiv la Olimpia și multiplu medaliat național. Și sper să ajungă și mai departe.
Cătălin Nistor, profesor de înot la CSM Brăila

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
Stranieri
„Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Special
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (6)
Sportfans
Sportfans  •  18 August 2024, 18:09

Și in Constanța așteptăm noua sala de sport de 20 de ani...in locul stadionului ras de pe fața pământului și ne-au mințit că va fi construit altul când defapt vor fi construite blocuri!

agiler
agiler  •  18 August 2024, 17:50

În România totul e pe șpăgi și licitațiile trebui câștigate ori de cine da șpagă or de vreo rudă etc.Bani aruncați pe geam în cele mai multe cazuri ori furați din contracte fără clauze.Prostia românească din păcate afectează țara și o ține pe loc.

Mariann_77
Mariann_77  •  18 August 2024, 16:11

Lasa-ti ca baietii de la CNI fac stadion la Timisoara de 180 de milioane de euro de parca at fi castigat liga campionilor,nu au echipa nici de liga 1.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează