Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 31 decembrie 2024 10:00 / Actualizat marti, 31 decembrie 2024 11:37
FC Argeș, cândva o pepinieră inepuizabilă de talente, reîntoarsă de câțiva ani din abis, și-a propus să redevină, mai devreme sau mai târziu, reperul de odinioară în materie de copii și juniori lansați României. Recent, alb-violeții i-au oferit debutul unui puști de doar 16 ani, Andrei Dinu, care a luat contact cu echipa mare în meciul de Cupă de la Afumați (0-2). Adolescentul și-a spus povestea și aspirațiile în cel mai nou episod al serialului GSP „Pasiune Pură”.
- „Pasiune pură” este un serial în care GSP.ro și-a propus să aducă în prim-plan cazurile excepționale din sportul juvenil, inclusiv din disciplinele mai puțin mediatizate.
Vine din inima țării, de la Curtea de Argeș, și arde de nerăbdare să-și netezească propria potecă pe pământurile „sfințite” de Nicolae Dobrin, Bărbulescu, Mutu ori Jean Barbu.
Precocitatea a fost punctul lui forte până acum. La 6 ani, bătea deja mingea pe maidanele din urbea Meșterului Manole, iar la nici 14 ani părăsea orașul natal pentru a-și face ucenicia mai întâi la Școala „Dănuț Coman”, iar apoi în academia „vulturilor violeți”. Unde, spun cei din club, era cooptat întotdeauna la categorii mai mari de vârstă.
Doi ani mai târziu, pe 18 decembrie, a bifat debutul în tricoul Argeșului, Bogdan Andone folosindu-l din minutul 85 în deplasarea de la Afumați, din Cupa României. Doar cinci minute, însă unele cu conotații aparte pentru liceanul care își declară deja dragostea necondiționată față de club.
E născut în martie 2008 și, chiar dacă nu l-a prins pe „Gâscan” în viață, e conștient de moștenirea pe care „Prințul” a lăsat-o în Trivale: „Dobrin e un exemplu pentru noi toți, simt o legătură frumoasă cu echipa”, spune el în confesiunea făcută Gazetei înainte de Anul Nou.
Fundaș central cu apetențe ofensive, sârguincios și hotărât să nu se abată de la drumul său, Andrei Dinu ne-a povestit cum își trăiește anii adolescenței la FC Argeș, cum percepe școala și partea de dezvoltare personală și care sunt bornele pe care vrea să le cucerească în anii următori.
Andrei Dinu, noua promisiune din Trivale: „Părinții m-au sprijinit la fiecare pas”
- Andrei, felicitări pentru debutul la prima echipă, la nici 17 ani! Ce înseamnă acest moment pentru tine?
- Mulțumesc mult! Este un moment deosebit, unul pe care l-am visat și pentru care am muncit. Mă simt mândru și recunoscător pentru oportunitatea de a juca alături de jucători mari și de a reprezenta clubul și orașul meu. Este un început frumos, dar știu că acum începe cu adevărat munca grea.
- Vorbește-mi puțin despre primii tăi pași în fotbal. La ce vârstă ai început să joci, cum ai luat decizia să practici acest sport? Ghidat de părinți sau din proprie inițiativă?
- Am început să joc fotbal de la o vârstă destul de fragedă, pe la 6 ani. De mic îmi plăcea să mă joc cu mingea, iar părinții m-au susținut mereu în această alegere. Nu am fost ghidat direct de ei, dar m-au sprijinit în fiecare pas al meu, inclusiv în momentele când a trebuit să plec din orașul meu pentru a veni la Pitești.
- Ești din 2022 în academia lui FC Argeș, care sunt cele mai prețioase sfaturi pe care le-ai primit perioada aceasta? Cine au fost oamenii care te-au ajutat să evoluezi profesional în acești doi ani?
- În acești doi ani am învățat mult de la antrenorii și jucătorii cu experiență. Un sfat important pe care l-am primit este să rămân concentrat, să nu mă las influențat de momentele de presiune și să muncesc constant, zi de zi. Antrenorii de la academie și jucătorii seniori, în special cei din defensivă, au fost o mare sursă de inspirație și învățătură pentru mine.
- Care sunt obiectivele tale în perioada următoare? Ce ți-ai propus în acest sezon la FC Argeș?
- Obiectivul meu principal este să continui să mă dezvolt ca jucător și să ajut echipa cât mai mult. Vreau să am cât mai multe minute pe teren și să fiu constant în evoluțiile mele. Îmi doresc să îmi ajut colegii cu tot ce se poate și echipa să promoveze.
„Dobrin e un exemplu pentru noi toți, simt o legătură frumoasă cu acest club”
- Ai debutat într-un tricou în care au jucat nume mari din fotbalul românesc, e de ajuns să-l menționăm pe Nicolae Dobrin pentru a ne face o idee despre istoria lui FC Argeș. Te vezi evoluând mult timp aici? Tu ești de-ai casei, ești născut și crescut în județ, la Curtea de Argeș.
- Este o mare onoare să îmbrac tricoul FC Argeș, un club cu o istorie mare, în care au jucat jucători legendari. Nicolae Dobrin este un exemplu pentru noi toți, iar pentru mine este o motivație suplimentară. Sigur că îmi doresc să evoluez mult timp aici, fiindcă sunt acasă și simt o legătură foarte frumoasă cu acest club.
- Fundaș central sau mijlocaș defensiv? Unde te simți cel mai bine, unde simți că poți oferi cel mai ridicat randament?
- Am jucat în ambele poziții, dar cred că mă simt cel mai bine ca fundaș central. Acolo am mai multă libertate să organizez jocul din apărare și să ajut echipa să construiască atacuri. Totuși, dacă domnul antrenor îmi cere să joc în mijlocul terenului, sunt pregătit să fac și asta.
- Pe termen lung, ai un vis pe care vrei să-l duci la îndeplinire? Te vezi îmbrăcând tricoul unei echipe mari din țară sau din străinătate?
- Visul meu este să ajung să joc într-o echipă mare, atât în România, cât și în străinătate. Îmi doresc să evoluez într-un campionat de top, unde pot învăța de la cei mai buni și să mă dezvolt la cel mai înalt nivel.
1,83 m.e înălțimea stoperului în vârstă de 16 ani
„Suntem mai dedicați pentru că avem mai multe informații și resurse la dispoziție”
- Faci parte dintr-o generatie tânără, cu preocupări diferite, alt tip de obiceiuri față de cele de acum 20-30 de ani... Concret, cu ce simți că vine nou această generație din care faci parte? Sunteți mai serioși, mai dedicați, mai implicați decât predecesorii voștri? Întreb fiindcă în fotbalul românesc s-au tot deschis dezbateri despre cauzele pentru care tinerii fotbaliști români nu reușesc să se impună în străinătate, nu au constanță...
- Cred că suntem mult mai atenți la detalii acum, la alimentație, pregătire mentală și recuperare. În plus, tehnologia ne ajută să ne îmbunătățim continuu, dar, în același timp, este important să rămânem disciplinați și concentrați. Poate că, în general, suntem mai dedicati pentru că avem mai multe informații și resurse la dispoziție.
- Cum împaci fotbalul cu școala? Reușești să îmbini ultilul cu plăcutul?
- Este destul de greu să le împac pe amândouă, dar încerc să fiu organizat. Fotbalul este prioritar, dar știu că educația este la fel de importantă pentru viitorul meu. Când am timp, mă concentrez pe școală, iar în restul timpului mă dedic fotbalului.
- Mai ai și alte hobby-uri, dincolo de fotbal? Cum îți petreci timpul liber?
- În timpul liber îmi place să mă relaxez cu familia și prietenii și să ascult muzică. De asemenea, îmi place să citesc, mai ales despre sport, pentru a învăța cât mai multe despre fotbal.
Antrenorii îl laudă: „Cel mai constant jucător de la U17”
Progresul și maturitatea lui Andrei Dinu au fost evidențiate și de către Dan Lăcustă, 47 de ani, unul dintre antrenorii de la grupele de juniori ale piteștenilor. Fostul fundaș central al Argeșului, cu trei selecții în prima reprezentativă, a vorbit despre ascensiunea puștiului de 16 ani, la scurt timp după debutul acestuia din Cupă. Ce calități a remarcat în jocul său?
„Mă bucur că a debutat. Consider că merita acest lucru pentru că a fost, din punctul meu de vedere, cel mai constant jucător de la U17.
Este un fundaș care poate ajuta construcția deoarece iese bine din defensivă cu mingea la picior. Totodată, anticipează foarte bine jocul. Scopul nostru este să dăm cât mai mulți tineri de perspectivă către prima echipă.
Știu de când eram și eu ca Andrei că e greu să ajungi acolo, dar și mai greu să rămâi în circuitul echipei de seniori la o vârstă destul de fragedă. E nevoie de multă muncă și de ambiție”, a afirmat Lăcustă, antrenor al formației U17, potrivit argesfc.ro.
Are o foarte bună viziune a jocului, iese bine cu mingea la picior din defensivă și posedă o tehnică foarte bună pentru un jucător de profil defensiv. Evoluțiile constante la categorii superioare de vârstă l-au ajutat enorm să capete încredere în calitățile sale, acest lucru fiind vizibil în jocurile pe care le dispută. Sper ca Andrei să fie un model pentru colegii săi din academie și să vedem cât mai mulți dintre colegii săi care să facă pasul către echipa mare.
- Bogdan Vișan, coordonatorul Centrului de Copii și Juniori al FC Argeș