Articol de Cezar Titor - Publicat luni, 02 decembrie 2024, 16:50 / Actualizat luni, 02 decembrie 2024 18:39
În cursul zilei de astăzi, Helmuth Duckadam a trecut la cele veșnice, la vârsta de 65 ani, lăsând în spate un gol imens pentru întreaga suflare a fotbalului românesc, dar și un mit sportiv indisolubil, după episodul Sevilla '86.
Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea de 40 ani de la momentul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, cea mai mare performanță a unei echipe de club din România, eroii de atunci încep să nu mai fie printre noi. Din cei 26 jucători prezenți atunci pe teren, șase au încetat din viață. Cu toate acestea, seara de 7 mai îi face pe toți nemuritori în amintirea colectivă.
14.089zile au trecut de la finala dintre Steaua și Barcelona, câștigată de „militari” la loviturile de departajare, după ce Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor, parând patru dintre acestea
Cei 26 jucători din: Steaua - Barcelona, Sevilla '86:
Steaua (4-4-2): Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Majearu, Bălan, Boloni, Balint - Lăcătuș, Pițurcă
Au intrat: Anghel Iordănescu 72', Marin Radu 111'
Barcelona (4-4-2): Urruti - Gerardo, Migueli, Alexanko, Julio Alberto - Pedraza, Schuster, Munoz, Marcos - Carrasco, Archibald
Au intrat: Josep Moratalla 85', Pichi Alonso 100'
Dintre cei 13 eroi ai „viteziștilor”, s-au stins Helmuth Duckadam, Ilie Bărbulescu, decedat în 2020, din cauza unui infarct, dar și Lucian Bălan, care s-a sinucis în 2015, după ce a înghiţit un pumn de pastile, „intoxicaţie voluntară cu medicamente". „A căzut o stea”, titra Gazeta Sporturilor pe prima pagină atunci, în memoria primului membru de la Sevilla '86 care a plecat dintre noi.
Și echipa catalanilor a pierdut trei jucători de legendă. Marcos Alonso Pena, poreclit „Marquitos”, tatăl lui Marcos Alonso Mendoza, fostul jucător al celor de la Barcelona sau Chelsea, precum și fiul legendarului Alonso Imaz, cvintuplu câștigător de Cupa Campionilor cu Real Madrid în anii '50, s-a stins în urma unei lupte cu o maladie teribilă în 2023. Angel Pedraza a încetat din viață în 2011.
Javier Urruticoechea, cunoscut drept Urruti, celălalt portar al finalei de la Sevilla, a murit pe 24 mai 2001, la vârsta de doar 49 ani, după un cumplit accident de mașină. Urruti a apărat buturile Spaniei la trei Cupe Mondiale, a fost titularul celor de la Real Sociedad, Espanyol și Barcelona, primind și distincția „Don Balon” - cel mai bun jucător spaniol în 1981.
În dimineața zilei de 24 mai 2001, Urruti a murit după ce a lovit cu mașina o barieră protectoare a unui drum din Barcelona, unde locuia și după retragerea din fotbal. A zburat prin parbrizul mașinii și a murit pe loc.
Gigi Becali a răspuns în direct la întrebarea „Ați accepta să fiți premier?” » „Să vă mai spun ceva”