GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INTERVIU, PARTEA II

EXCLUSIV Ladislau Boloni apasă pe o rană deschisă: „Dacă vreau să mă duc acasă la Steaua, zău că nu știu la ce ușă să bat!” + Confesiune despre negocierile cu FRF: „Drumuri bătătorite cu Edi Iordănescu”

Ladislau Boloni nu știe unde e adevărul pe axa FCSB - Steaua
Ladislau Boloni nu știe unde e adevărul pe axa FCSB - Steaua

Articol de , - Publicat sambata, 30 noiembrie 2024 15:08 / Actualizat sambata, 30 noiembrie 2024 15:08

În al doilea episod al interviului-maraton oferit pentru Gazeta Sporturilor, Ladislau Boloni reintră în culisele negocierilor ratate cu FRF în 2021 pentru postul de selecționer și nu-și ascunde confuzia continuă despre identitatea clubului cu care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Rotește un pix între degete. Zâmbește. Gesticulează. Se încruntă. Trimite săgeți discrete. Sau construiește doar fraze aluzive. La Tg. Mureș, unde vorbim cu unul dintre cei mari antrenori din istoria fotbalului românesc, la Lisabona, la Rennes, la Liege, în Patagonia sau pe Marte, Ladislau Boloni rămâne același tip inconfundabil: un cozeur remarcabil, care știe să iasă din orice capcană a dialogului, să ducă atenția pe un teritoriu convenabil, să fie magnetic în discurs ori enervant pentru cei pe care îi ia la țintă cu verbe meșteșugite.

Iar după un prim episod în care a discutat deschis despre copilăria sa, cartea de memorii la care lucrează, dosarul lui de la Securitate ori jucătorii naționalei de azi, Boloni se focusează acum spre alte teme polemice conexate cu CV-ul lui.

Ladislau Boloni, interviu-maraton pentru GSP: „Mi-am văzut dosarul de la Securitate și am descoperit oameni neoameni. Turnătorii de râs!”
INTERVIU
Ladislau Boloni, interviu-maraton pentru GSP: „Mi-am văzut dosarul de la Securitate și am descoperit oameni neoameni. Turnătorii de râs!”

Ladislau Boloni: „În discuțiile cu FRF, ambele părți am ascuns sentimentele pe care le aveam”

- Domnule Boloni, tratativele pe care le-ați purtat cu FRF pentru postul de selecționer la sfârșitul lui 2021 au rămas și acum într-o zonă tulbure. Cu ce sentiment ați rămas după acele episoade?
- N-aș spune o zonă tulbure, ci artificială, în sensul în care ambele părți am ascuns, de fapt, sentimentele pe care le aveam. Simt și acum că drumurile erau deja bătătorite destul de bine când am ajuns la București. Sigur, când e vorba despre națională, nu se poate să nu ai remușcări că nu am ajuns la un numitor comun. Dar aș fi dorit să vin în anumite condiții, care nu s-au putut transpune în scris. Iar Burleanu, cu care am rămas în contact, mi-a și spus că a învățat ceva de la mine.

Ladislau Boloni apasă pe o rană deschisă: „Dacă vreau să mă duc acasă la Steaua, zău că nu știu la ce ușă să bat!” + Confesiune despre negocierile cu FRF: „Drumuri bătătorite cu Edi Iordănescu”
Boloni a fost aproape de al doilea mandat de selecționer, după cel din 2000-2001

- Anume?
- Că, în momentul în care te angajezi la o treabă, singurul prieten va fi contractul pe care-l semnezi. Ei bine, e capitolul la care nu am reușit să ne înțelegem. Ulterior, mă autofelicitam când rezultatele erau mai slabe, dar m-am bucurat mult când naționala a ridicat capul și ne-am calificat la Euro. Sunt bucuros acum și pentru Lucescu, care sper să ne ducă la alt nivel.

„România la Euro? OK, nici mai mult, nici mai puțin”

- Ați subliniat mai devreme că trăiți cu sentimentul că lucrurile erau cumva bătătorite pentru postul de selecționer. Vă referiți la faptul că FRF avea deja bătut în cuie acordul cu Edi Iordănescu?
- Nu bătut în cuie, dar discuții avansate. Era normal însă. Cred că Burleanu s-a ciocnit în cazul meu și cu cineva mai precaut, cum suntem noi, ardelenii. Ne uităm și-n stânga, și-n dreapta, ce părere are și vecinul. Adică mai grijulii! Iar asta a costat timp. A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea, fiindcă veneau Sărbătorile, președintele trebuia să plece la un eveniment în zona arabă, avocatul meu era în SUA, așa că ne aflam tot timpul într-un decalaj orar. În fine, a trecut!

- V-a surprins că Edi Iordănescu a renunțat la echipa națională după un parcurs OK la Euro?
- Un parcurs OK, nimic mai mult, nimic mai puțin. Un parcurs mult mai promițător este ceea ce se întâmplă acum cu echipa națională. Dar, ca să vă răspund la întrebare, da, m-a surprins! Nu cunosc motivele, n-am de unde să le știu, dar Edi a avut lângă el poate cel mai bun consilier.

Rămân la părerea că nu aș fi putut lucra la echipa națională fără anumite lucruri stipulate clar în contract. Iar aici nu e vorba despre bani
Ladislau Boloni pentru GSP

Ladislau Boloni apasă pe o rană deschisă: „Dacă vreau să mă duc acasă la Steaua, zău că nu știu la ce ușă să bat!” + Confesiune despre negocierile cu FRF: „Drumuri bătătorite cu Edi Iordănescu”
Edi Iordănescu a condus România la Euro pe un traseu care a readus publicul alături de „tricolori”

Atac la lista indemnizațiilor de merit pentru Steaua '86: „Măsuri injuste, servesc la o ruptură între noi”

- Vă dezamăgește faptul că semnificația zilei de 7 mai se estompează? S-a rupt oare magia sărbătorii legate de cucerirea Cupei Campionilor Europeni?
- Nu trebuie să cădem în genunchi față de această bandă de jucători, care am reprezentat ceva la un moment dat. Cred însă că valorile pe care țara aceasta le-a avut în sport, în general, ar trebui propagate cât mai mult. Să apărăm aceste momente excepționale, pentru că nu sunt multe. Iar noi, am curaj să spun asta!, am adus atunci ceva ieșit din comun. Eu nu simt însă că se subțiază importanța zilei de 7 mai. În schimb, am două probleme legat de asta.

- La ce vă referiți?
- Cred că acest eveniment ar trebui să fie mai apreciat de toată lumea, pentru că, atunci când am coborât cu trofeul pe scara avionului la Otopeni, ne așteptau acolo nu numai steliști. Iar pentru mine e o mică problemă că, la ora actuală, dacă vreau să mă duc acasă la Steaua, zău dacă știu la ce ușă să bat! Asta e prima idee.

+10 FOTO

- Și a doua?
- Sunt anumite lucruri pe care unii din grup le-au obținut, alții nu! Primești o diplomă ca golgeter, de exemplu, dar echipa e cea care câștigă sau pierde. Sunt decizii luate de oameni cu putere, care n-au ținut cont de faptul că Steaua a realizat ce a realizat prin forța grupului. Iar câțiva responsabili din conducerea țării, nu știu cine!, au adoptat față de acel lot măsuri injuste, discutabile, care servesc numai la o ruptură între noi. Ăsta ar fi ultimul pas urât față de acea echipă.

„Trebuia să mă rup de niște cluburi, dar mi-a fost teamă că nu voi avea continuitate”

- Este un mister pentru dumneavoastră faptul că Hagi nu ia taurul de coarne în sensul de a merge să antreneze și peste hotare?
- Aș opina că trebuie să acceptăm părerile lui. Sunt de acord că, dacă părăsește clubul, poate să fie mult mai greu la Farul. Nu știu cât de solidă e societatea din punct de vedere financiar, organizațional, la nivel de infrastructură. Dar cred că ar fi o perioadă periculoasă fără Hagi acolo. Și, în definitiv, nu știu dacă el dorește cu adevărat să antreneze peste hotare.

- A existat de-a lungul vremii vreo ofertă importantă pe care s-o refuzați și apoi să vă pară rău de alegere?
- Poate Porto la un moment dat, dar nu-mi dau seama cât de serioasă a fost oferta. Lumea știe însă că sunt un om precaut. Nu-mi plac surprizele, nici bune, nici rele. Recunosc însă că mi-a fost frică tot timpul să nu ajung într-o situație fără soluții, să nu mai am continuitate. Și atunci n-am avut câteodată curajul să spun „nu”! Am făcut și alegeri slabe, dar cel mai rău lucru e că, fiind pe val și cunoscând problemele cluburilor, nu le-am putut spune să continue fără mine, după ce reușisem să le împing înainte și pe plan internațional. Mă refer la echipe cu care am devenit campion, nu cluburi de top.

Ladislau Boloni apasă pe o rană deschisă: „Dacă vreau să mă duc acasă la Steaua, zău că nu știu la ce ușă să bat!” + Confesiune despre negocierile cu FRF: „Drumuri bătătorite cu Edi Iordănescu”
Boloni în fostul său birou de la Standard Liege, unde a lucrat în perioada 2008-2010, cu un tilu pe CV

- Sporting, Standard, da?
- Da. Și mi-a fost cumva teamă să spun „stop”. Dar, din când în când, e bine să iei o asemenea decizie. N-aș vrea să trec la exemple, dar acele cluburi n-au mai reușit apoi să repete ceea ce am obținut împreună.

Dacă mă întrebați în legătură cu profesia mea stomatolog, mă deranjează, pentru că, la ultima operație, după ce m-am trezit din anestezie, m-am trezit cu câteva măsele în mână. La început, în Franța, mai puneam diagnostice colegilor, dar nimic altceva de atunci
Ladislau Boloni pentru Gazeta Sporturilor

„Pe Cristiano Ronaldo nu l-aș sfătui se facă antrenor”

- La ce exemplu vă gândiți când spuneți că ați ales greșit?
- La Monaco. M-am băgat la o echipă la care nu găseam nimic din valorile pe care presupuneam că le are clubul. Nu trebuia să plec de la Rennes, unde m-am simțit foarte bine. Aș spune chiar că a fost cea mai bună alegere din carieră. Nici Sporting n-a fost rău, deși a fost o mutare puțin zbuciumată când am plecat de la națională.

Ladislau Boloni apasă pe o rană deschisă: „Dacă vreau să mă duc acasă la Steaua, zău că nu știu la ce ușă să bat!” + Confesiune despre negocierile cu FRF: „Drumuri bătătorite cu Edi Iordănescu”
Boloni e antrenorul care l-a lansat la Sporting Lisabona pe Cristiano Ronaldo

- Cu Cristiano mai vorbiți? Îl vedeți în viitor în postura de antrenor?
- L-am pierdut din mână de multă vreme și îmi e deosebit de greu să mai comunic cu el. Dar nu l-aș sfătui să se facă antrenor. Personal, nu găsesc niciun tehnician care să nu guste și din paharul amar al meseriei. Iar el poate să-și găsească liniștit alte preocupări. În publicitate, diplomat sportiv.

- Vă mulțumesc pentru disponibilitate și vă așteptăm înapoi în fotbalul românesc, după modelul Mircea Lucescu!
- Mulțumesc și eu și-i salut pe toți suporterii fotbalului românesc.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a pus în așteptare negocierile pentru transferul lui Cisotti: „Ce rost are?”
Superliga
Gigi Becali a pus în așteptare negocierile pentru transferul lui Cisotti: „Ce rost are?”
Ce a decis conducerea lui PAOK după suspendarea-record primită de Răzvan Lucescu
Stranieri
Ce a decis conducerea lui PAOK după suspendarea-record primită de Răzvan Lucescu
Istvan Kovacs, distrus în presa străină: „Un mare semn de întrebare”
Campionate
Istvan Kovacs, distrus în presa străină: „Un mare semn de întrebare”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (10)
danglumetu
danglumetu  •  30 Noiembrie 2024, 20:28

auzi, l-a pierdut din mina pe ronaldo! pai bre, trebuie sa te duci peste el sa cersesti ca sa-ti fie recunoscator, n-ai vazut ca aici daca ajunge cite unul mai de Doamne ajuta pina si ala care l-a antrenat la sase ani sta cu mina intinsa azmutind presa pe cel nerecunoscator!

CanditConstantin
CanditConstantin  •  30 Noiembrie 2024, 19:07
Postat de OlteanuMarian pe 30 Noiembrie 2024, 15:33

...sigur ...Bolonica trebuie sa revina in fotbalul romanesc...soarecele cand nu mai gaseste cascaval de ros se multumeste si cu svaiterul... Toti il felicita ca a obtinut locul doi intro grupa unde porneam ca favoriti ...

Acest OlteanuMarian nu rateaza niciun prilej de a se umple de ridicol prin tot ceea ce spune. Un campion desavarsit al incoerentei. Referitor la interviu, il felicitam pe autorul lui; pe Boloni Laszlo il apreciem pentru tot ce a facut in fotbal, pentru felul exemplar in care a jucat pentru echipa nationala, asa cum ii apeciem pe toti sportivii care au reprezentat Romania cu onoare, si asteptam cu nerabdare sa ii citim autobiografia. Respect!

talpaiadului
talpaiadului  •  30 Noiembrie 2024, 18:54

Boloni are perfecta dreptate in privinta felului discriminatoriu in care au fost tratati castigatorii CCE de catre statul roman. Cum e posibil ca, dintre eroii de la Sevilla, sa primeasca renta viagera doar Duckadam, Bumbescu, Iovan si Majearu, fiind lasati pe dinafara fotbalisti precum Tudorel Stoica, Belodedici, Lacatus, Boloni, Balint, Piturca sau Iordanescu? Si nu e vorba de bani, e vorba in primul rand de recunoasterea meritelor acestor sportivi, de impactul pe care reusita lor l-a avut asupra imaginii Romaniei peste hotare, un impact mult mai mare decat l-au avut toti medaliatii olimpici de la canotaj, atletism, haltere, tir si popice la un loc. Nu doar intreaga Europa, ci intreaga lume a vuit dupa 7 Mai 1986, atunci cand o echipa din blocul comunist a reusit pentru prima oara in istorie sa castige CCE, rapunand-o pe Barcelona la ea acasa, cu un portar care stabilise un record mondial absolut, de a apara patru lovituri de la 11 m consecutive intr-un meci international, se compara impactul respectiv cu medaliile olimpice obtinute in niste sporturi obscure, la care practic nu da nimeni atentie in afara celor care au avut, personal, legatura cu ele? Aceasta nedreptate strigatoare la cer nu are nici o justificare, fiind o rusine in primul rand la adresa tarii noastre, care a dovedit o data in plus, ca nu si-a respectat niciodata valorile.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează