Articol de GSP - Publicat duminica, 27 septembrie 2020 20:00 / Actualizat duminica, 27 septembrie 2020 21:52
ALEGERILE LOCALE 2020. GSP publică știrile de ultimă oră, de interes general, precum prezența la vot și exit-poll-urile de la ora 21:00. Nicușor Dan este noul primar al Capitalei, conform sondajelor de la ieșirea de la urne.
EXIT POLL: Alegeri Primăria Capitalei: Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului
- NICUȘOR DAN (PNL+USR): 47.20%
- GABRIELA FIREA (PSD): 39.00%
- (sondaj: CURS/AVANGARDE)
Prezent în studioul Pro TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat rezultatele alegerilor pentru primăria din București: „Românii nu au fost foc de paie. Au fost capabili să mențină acel efort din 2019 până în 2020. Bucureștenii au rezistat la rafalele de publicitate cu Primăria Capitalei. Și astăzi au fost imagini! E firesc ca Firea să nu fie ala sediul PSD! Devine o pisică moartă la poartă. E și o zicală: la poartă e o pisică moartă. Nu vor Ciolacu și compania să vină la sediu, fiindcă au stat pe margine și au văzut dacă își frânge gîtul sau nu. Țara a avut de ales dacă pierde 4 ani, dacă face ca în 1992, când România a votat Ion Iliescu, în dauna lui Emil Constantinescu, iar țara a pierdut 4 ani. Oamenii și-au dat seama că țara nu mai poate fi condusă PSD”.
Cătălin Tolontan: „Există un câștigător. Democrația”
Datele de la Biroul Electoral Central arată că tinerii de 18-24 de ani și-au mărit implicarea în Capitală cu 70%, iar femeile și bărbații între 25-34 de ani și 35-44 de ani și-au crescut și ei votul cu cifre între 30 și 50%. Indiferent de rezultate, care nu sunt clare încă, există un câștigător. Democrația. Vor exista numărări tensionate ale urnelor în București, Constanța și în alte orașe. Alte centre urbane, precum Cluj sau Craiova, pare că au tranșat deja primarul.
Citește aici opinia lui Cătălin Tolontan.
EXIT-POLL SECTOARELE CAPITALEI:
- Primăria Sectorului 1: Clotilde Armand (USR): 47% Daniel Tudorache (PSD): 37,7%
- Primăria Sectorului 2: Radu Mihaiu (USR): 42% Dan Cristian Popescu (PSD): 31%
- Primăria Sectorului 3: Robert Negoiță (Alianța Pro București 2020): 39% Adrian Moraru (PNL): 34%
- Primăria Sectorului 4: Daniel Băluță (PSD): 55% Simona Spătaru (PLUS): 37%
- Primăria Sectorului 5: Cristian Băcanu (PNL): 27,3% Cristian Popescu Piedone (PPU-SL): 27,3% Daniel Florea (PSD): 24,3%
- Primăria Sectorului 6: Ciprian Ciucu (PNL): 48,2% Gabriel Mutu (PSD): 35,2%
EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020:
- Constanța: . Vergil Chițac (PNL): 29.0%, Stelian Ion (USR-Plus): 29.0%. Decebal Făgădău (PSD): 23.5%
- Craiova: Lia-Olguţa Vasilescu (PSD): 34.5%, Nicolae Giugea (PNL): 29.0%
UPDATE 20:00
- 34,48% din alegătorii din București au votat până la ora 20:00. La ora 12.00, votaseră în Capitală 30.000 de cetățeni sub 34 de ani. La ora 17.00, numărul lor a trecut de 90.000, informează Libertatea.
UPDATE, ora 19:10 » Ultimele două ore până la exit-polluri! 31,86% prezență la București!
- Prezența la vot la alegerile locale 2020 a fost la ora 19.00 de 41.48%. În București votaseră 31,86% dintre alegători. În Giurgiu, Olt și Teleorman s-a votat cel mai mult;
- Libertatea notează că, în ciuda faptului că Bucureștiul este ultimul ca procent de prezență la vot, sunt cu 4% mai mulți oameni care au votat ca la alegerile locale din 2016;
- Nicușor Dan a chemat în continuare oamenii la vot, într-o conferință de presă: „Vă rog, în continuare, trei lucruri: ieşiţi de acum pentru a evita aglomeraţiile care se pot forma mai târziu, căutaţi cu atenţie, pe buletinul de vot, pentru primarul general, numele candidatului pe care vreţi să-l votaţi şi ignoraţi mesajele mincinoase pe care le vedeţi pe televiziunile de propagandă şi pe site-urile de propagandă. Sunt foarte optimist că, în seara aceasta, va învinge adevărul, va învinge onestitatea, va învinge dreptatea, va învinge competenţa, va învinge decenţa”, conform Hotnews.
- Cea mai mare prezență este în Sectorul 1;
UPDATE, ora 18:00 » Mesajul primarul Firea: „Mulțumesc femeilor care au votat”
- La ora 18.00, 38,16% au votat la nivel național, în timp ce Bucureștiul, acolo unde lupta electorală a captat cea mai multă atenție din partea media, are o prezență de vot de 29%.
- Recordul de prezență este în județul Olt, 48,99% din alegători prezentându-se la urne;
- Primarul în funcție, Gabriela Firea, a scris pe facebook: „Mulțumesc tuturor femeilor care au ieșit într-un asemenea procent la vot! Îi aștept și pe domni, fără de care nu suntem complete!".
UPDATE, ora 17:00 » MAI vrea prelungirea votului în unele secții
- 34,58% este prezența la vot până la ora 17:00 pentru întreaga țară. În București, prezența rămâne foarte mică, de 26,27%, notează hotnews.ro.
- Ministerul de Interne vrea prelungirea perioadei de votare pentru secțiile la care procesul a fost îngreunat de măsurile sanitare.
UPDATE, ora 16:00 » Președintele USR face apel pe facebook: „E groasă!”
- Peste 5,6 milioane de români au ieșit la vot, adică 30,94%. Bucureștiul rămâne pe ultimul loc în topul prezenței la urne: 23,73%.
- Dan Barna, președintele USR, a făcut un apel pe facebook: „E groasă. Haideți la Vot. O zi cât următorii patru ani”.
- Sorin Grindeanu anunță că PSD a depus plângeri penale împotriva premierului Ludovic Orban și a secretarului de stat Virgil Guran pentru continuarea campaniei electorale în Dâmbovița, după expirarea termenului legal.
UPDATE, ora 15:00 » Primele incidente în secțiile de votare
Prezența la vot la ora 15.00 a fost de 27,38 % la nivel național, în scădere cu 1% față de 2016. În București au votat 21,22%, Capitala fiind în continuare ultima la capitolul prezență la urne. Au avut loc și primele incidente (Detalii AICI)
UPDATE, ora 14:00 » Bucureștiul, ultimul la vot!
La ora 14:00, Bucureștiul este pe ultimul loc ca prezență la vot la „locale", dar numărul alegătorilor a crescut cu peste 2% față de acum patru ani.
CORONAVIRUS. Ultima oră » Bilanț în România: 1.438 de cazuri înregistrate azi
UPDATE, ora 12:00 » Bucureștiul, penultimul la vot!
Aproape 3 milioane de români au votat până la ora 12, reprezentând 15,69% din numărul total de alegători. Cu 12,14%, Bucureștiul ocupă abia penultimul loc la prezență!
UPDATE, ora 11:00 » Cozi la secții de votare din București
Prezența la urne a ajuns la 11,35% în toată țară. În București au votat 8,95% dintre alegători. La mai multe secții de votare s-au format cozi. (Mai multe detalii)
A votat și președintele Klaus Iohannis, care a avut un mesaj pentru români: „Să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru! Deci vă invit pe toți: mergeți la vot!”.
UPDATE, ora 10:00 » Nicușor Dan și Gabriela Firea au votat
Nicușor Dan și Gabriela Firea, principalii candidați la Primăria Capitalei, au votat în această dimineață. Candidatul independent, susținut de PNL și USR PLUS, la Școală Gimnazială 279, candidatul PSD la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița.
Ce zi superba! O zi in care tinerii NU vor CAINII nimanui la Primarie, politicieni marioneta, fara pic de competenta si...
Posted by Gabriela Firea on Saturday, September 26, 2020
UPDATE, ora 09:00 » Prezența la vot din toată țara
Prezența la urne a fost, până la această oră, de 4,31% . După primele două ore de la deschiderea urnelor, au votat, în toată țara, 789.481 de persoane, anunță Libertatea.
UPDATE, ora 08:00 » Prezența la vot din București
La alegerile locale din 2016, după o oră de la deschiderea urnelor, în București prezența era de 0,85%. Astăzi, în același interval, numărul aproape că s-a dublat, prezența la vot fiind 1,65%.
Principalii candidați din București
- Primăria Capitalei: Gabriela Firea (PSD), Nicușor Dan (independent, susținut de PNL și USR PLUS), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Florin Călinescu (Partidul Verde), Traian Băsescu (PMP)
- Sectorul 1: Daniel Tudorache (PSD), Clotilde Armand (USR)
- Sectorul 2: Dan Cristian Popescu (PSD), Radu Mihaiu (USR), Neculai Onțanu (Alianța ADER-PPU)
- Sectorul 3: Aurelian Bădulescu (PSD), Adrian Moraru (PNL), Robert Negoiță (Alianța Pro București 2020)
- Sectorul 4: Daniel Băluță (PSD), Simona Spătaru (PLUS)
- Sectorul 5: Cristian Băcanu (PNL), Daniel Florea (PSD), Marian Vanghelie (PSDI)
- Sectorul 6: Ciprian Ciucu (PNL), Gabriel Mutu (PSD)
Cele mai importante informații despre alegerile locale 2020:
- Câte buletine de vot sunt? Sunt 4 buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consiliului local, a consiliului județean, respectiv al președintelui de consiliu județean;
- Primarul și președintele de consiliu județean sunt aleși prin vot uninominal, în timp ce consiliul local și consiliul județean prin vot pe listă;
- Cât sunt deschise urnele la alegerile locale? Urnele sunt deschide între orele 07:00 și 21:00, iar alegătorii pot vota numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz, a informat Autoritatea Electorală Permanentă;
- 19.004.986 români pot vota la alegerile din această duminică.
- Conform Libertatea, alegătorii sunt obligați la: purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot
- asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.
Care sunt regulile pentru a putea vota la alegerile locale 2020:
- la intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa
- după ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, după caz, primește buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”
- persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente, dar pot dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective, vor fi înscrise în lista electorală suplimentară fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul județean și unul pentru președintele consiliului județean în București, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti
- alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează
- după ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare
- îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat în cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare
- alegătorul restituie preşedintelui ștampila cu menţiunea „VOTAT”, iar acesta o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.
- în situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral