FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Comentariu Dan Udrea: avem motive să-i compătimim pe fotbalişti sau îşi merită soarta?

Fotbaliștii din Liga 1 au salarii micșorate în această perioadă +50   FOTO
Fotbaliștii din Liga 1 au salarii micșorate în această perioadă

Articol de GSP - Publicat sambata, 18 aprilie 2020 12:46

Pandemia de COVID-19 pe care o suportăm deschide câteva dezbateri publice care merită o atenţie poate la fel de mare ca meciurile de Liga 1. Cum ar fi, de exemplu, cea despre condiţia fotbalistului din România.

E o perioadă extrem de complicată pe care jucătorii o traversează, în general. Dar ceea ce e aici, la noi în ţară, e chiar special. De la ameninţări pentru a semna diminuarea contractelor, până la notificări seci transmise pe whatsapp, în care au aflat că au rămas fără salariul pe care îl aveau şi se vor alege doar cu indemnizaţia de ajutor social, în jur de 2.300 de lei net. Sub 500 de euro!

Şi de aici, se naşte o întrebare. E cea din titlu: avem motive să-i compătimim sau îşi merită soarta? Probabil că sunt argumente şi pro şi contra pentru fiecare dintre cele două situaţii.

E de datoria LPF și FRF să apere fotbalistul

E momentul ca în România să se schimbe anumite lucruri privind modul în care e tratat fotbalistul, dar, în acelaşi timp, fotbalistul să deshidă bine ochii de aici înainte şi să nu se mai comporte ca un copil credul în faţa contractelor pe care agenţii şi patronii le vâră sub nasul lor.

E momentul ca LPF şi FRF să renunţe la miza electorală şi să sprijine fotbalistul. El nu votează, dar el e cel care produce fotbalul. Nu e greu ca din drepturile TV, LPF să oprească bugetul de salarii al fiecărui club în parte şi să achite lună de lună contractele fotbaliştilor. Aşa s-ar garanta salariile tuturor celor care joacă. Ce motive să ai tu, ca patron, să te opui unei astfel de proceduri, dacă nu cumva te gândeşti să te crezi stăpân peste nişte oameni pe care îi tratezi ca în filmul „12 ani de sclavie".

Şi chiar dacă s-ar opune patronii, atunci e de datoria LPF şi FRF să intervină şi să apere şi fotbalistul, dar şi ideea de competiţie, imaginea unei ligi care are nevoie de jucători plătiţi la zi, nu batjocoriţi şi umiliţi.

Tratarea fotbalistului ca ultimul om, deja tradiție în Liga 1

În acest fel s-ar evita situaţia din prezent, de la majoritatea grupărilor: jucători, cu restanţe salariale, băgaţi în şomaj tehnic. E o mojicie a cluburilor. O sfidare a unor norme minime de bun simţ în relaţia cu un angajat. Plăteşte-l la zi, respectă ce ai semnat de bună voie, apoi, da, dacă ai motive, apelezi şi la şomaj tehnic.

Dar a devenit o tradiţie ca fotbalistul din Liga 1 să fie tratat ca ultimul om. Vorbele lui Petre Grigoraş, de acum câţiva ani, arată perfect cât de mult s-a degradat respectul pentru el: „În România, dacă ai 3 luni restante, atunci înseamnă că eşti la zi".

Cum v-aţi simţi dacă aţi juca la Dinamo, aţi avea salarii de încasat din urmă, aţi primi apoi pe whatsapp un mesaj că tocmai aţi fost băgat în şomaj tehnic, după care îl vedeţi pe Ionuţ Negoiţă că donează, la teledonul Antenei 3, 100.000 de euro? Foarte bine că donează, să nu înţeleagă unii că donaţia e problema, însă eşti chiar om mic dacă te numeşti patron, dispui de lichidităţi, dar îţi laşi salariaţii neplătiţi în mod premeditat.

Sunt şi alte exemple. Ce se petrece la Astra Giurgiu e atât de revoltător, încât e greu să-ţi imaginezi că cineva poate avea atâta lipsă de responsabilitate încât să încerce să profite de această pandemie pentru a nu plăti salariile în forma lor normală chiar şi pentru ianuarie şi februarie, ci doar la 50%. Dar Ioan Niculae se pretinde totuşi băiat valabil, le-a promis că dacă acceptă de bună voie acest lucru le achită imediat două luni restante. Aici s-a ajuns. Aşa e girată relaţia patron-fotbalist în Liga 1.

Şi, atunci, parcă avem de ce să-i compătimim pe jucători.

Pandemia va trece, patronii vor rămâne aceiași

În schimb, e nevoie ca şi ei să-şi reconsidere atitudinea de aici înainte. Pandemia va trece, mai devreme sau mai târziu, dar apucăturile unor patroni vor rămâne la fel. Nu se vor schimba şi vor continua să-şi trateze angajaţii ca pe nişte sclavi, iar mentalitatea lor va rămâne aceeaşi.

Fotbaliştii vor fi obligaţi să nu uite ce au de suportat astăzi sau să ia exemplu de la ce se petrece cu colegi de la alte cluburi. Şi să evite acest gen de patroni, să-i înfrunte, să-i ofere ca repere negative şi altora. Dacă nu vor face aşa şi le vor gira şi pe viitor acţiunile demne de perioada iobăgiei, atunci vom fi în postura ca data viitoare să le spunem, verde-n faţă, că îşi merită soarta!

GALERIE FOTO. Cadre inedite din București, în plină pandemie de COVID-19

+45 FOTO

VIDEO: #sportacasă. Cele mai bune exerciții fizice pentru acasă. Vedetele din sport îi învață pe fani cum să facă mișcare în izolare

Citește mai multe știri despre Liga 1:

Dan Nistor ar vrea să aducă la Craiova un jucător de la Dinamo: „Dau din buzunarul meu 50.000 de euro pe el. O să-l vând apoi pe două milioane”

DINAMO. Ofertă concretă pentru Ionuț Negoiță, chiar în Vinerea Mare! Suporterii din ADPD au trimis documentul: „Ne luăm clubul înapoi”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (22)
305457553261788
Leo Dinu  •  19 Aprilie 2020, 08:28
Postat de Calin Radulescu pe 18 Aprilie 2020, 14:08

Vad ca voi pricepeti greu.... E stare de RAZBOI... CE CONTRACTE VRETI SA SE PLATESCA cand "jucatorii de turca" lenevesc acasa... E normal ca orice club pe perioada starii de urgenta sa suspende contractele si sa-i bage pe jucatorii de turca in somaj tehnic cu 2.500 DE LEI pe luna de la stat... Sa fim seriosi, stau acasa nu fac nimic si le da statul bani de mancare si utilitati... Sa zica MERSI... Cand se ridica starea de urgenta contractele revin exact cum erau... Ce club nu are bani sa le plateasca intra in faliment si se duce direct in liga 4... Situatia e simpla.

De la stare de urgenta la stare de razboi e cale lunga, cam ca diferenta dintre fotbal si ce se dantuieste pe la noi… le dau dreptate celor care scriu despre muncitorul roman, care munceste, uneori, cam ca si ala din vest - sunt absolut sigur ca nici nu poate fi comparat ce munceste romanul cu ce… munceste un belgian, spre exemplu, vai mama lui!?! -, dar nu are salariul nici macar cat ajutorul social al alora… cat despre meritat, isi merita din plin soarta forbalistii de la noi… accepta neplata salariilor pentru ca... beneficiaza de alte plati, la negru, pe cand muncitorul, la o adica, beneficiaza de... supa saracului...

creeperno999
creeperno999  •  18 Aprilie 2020, 22:55

Daca jucatorii din tara noastra sunt fotbalisti atunci cei din vest sunt zei

moshu_shukaru
moshu_shukaru  •  18 Aprilie 2020, 16:01
Postat de samertx pe 18 Aprilie 2020, 15:49

Tati, ce îți previzionez eu și ce pas faci tu? Să nu cazi de sus, e deranj mare, faci groapă în asfalt. Centură de siguranță, ceva?

Moș Samy, de ce i-ai adus aminte de centura de siguranță ?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează