Articol de Emanoil Ursache - Publicat luni, 25 martie 2024 14:53 / Actualizat luni, 25 martie 2024 15:42
Gigi Becali, patronul liderului din Superligă, FCSB, se pregătește să dea o nouă lovitură în afaceri. Una dintre firmele controlate de membrii familiei sale a obținut avizul tehnic de racordare (ATR) pentru un parc eolian în Dobrogea, cunoscută ca regiunea cu cel mai bun vânt din România.
Luna trecută, compania Unitedpower Eolian S.R.L. a primit aviz tehnic de racordare (ATR) pentru un parc eolian de aproape 120 megawați.
Parcul respectiv urmează să fie amplasat în județul Constanța, în localitatea Băneasa, informează site-ul economica.net.
Problema birocratică cu care se confruntă Gigi Becali
Din cauza necesității de întărire a rețelei locale, termenul pentru punerea în funcțiune a parcului a fost stabilit pentru finalul anului 2027. Astfel că, în condițiile în care durata de valabilitate a unui ATR este de doi ani, va fi necesară o prelungire a aviziului pentru ca parcul să fie făcut.
Sursa citată precizează că noua centrală eoliană ar urma să fie racordată într-o stație nouă de 400 de kilovolți din Deleni. Ulterior, va fi racordată în linia Medgidia Sud-Varna și Medgidia Sud-Dobrogea, tot de 400 de kilovolți.
Firma din București Unitedpower Eolian S.R.L. este condusă de familia Becali, după cum urmează: 25% din firmă este deținută de Andreea Becali, fiica lui Giovanni și nepoata lui Gigi; Manuela Raluca Becali, soția lui Victor, are 19% din acțiuni, în timp ce 8% îi revine lui Ioan Natură și 6,38 % Alinei Natură-Becali, conform termene.ro.
Înființată în 2021, Unitedpower Eolian S.R.L. a avut în 2022 venituri de 128.000 de lei și un profit net de 7.400 de lei.
Gigi Becali, interesat și în trecut de domeniul eolian
Gigi Becali declara în 2008, când a avut loc un prim boom al regenerabilelor din România, că are 10.000 de hectare în Dobrogea. Patronul celor de la FCSB intenționa pe terenul respectiv să dezvolte proiecte eoliene care ar fi putut să valoreze un miliard de euro.
La acea vreme, Becali spunea că alături de niște parteneri spanioli vrea să acceseze fonduri europene pentru finanțarea „celei mai mari ferme eoliene din Romania”. Din acest motiv, latifundiarul a refuzat să le vândă terenul investitorilor străini.