Articol de Sergiu Alexandru - Publicat joi, 24 februarie 2022 23:19 / Actualizat vineri, 25 februarie 2022 00:25
Pe 24 februarie, în jurul orei 5, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ordonat atacul armat asupra Ucrainei.
- UPDATE 23:12 | Rusia a capturat Insula Șerpilor
- UPDATE 20:20 » Rușii au sub control centrala nucleară de la Cernobîl
- UPDATE 20:00 » Ajutor pentru refugiații din Republica Moldova
- Update 19:00 » Garry Kasparov: „Lumea liberă poate folosi asta, dacă dorește”
- UPDATE 17:00 » Rusia a preluat controlul aeroportului Antonov
- Mihai Leca pleacă din Ucraina după invazia rușilor
- Valentin Cojocaru, apel din Ucraina: „Suntem blocați, totul se înrăutățește la fiecare oră. Rog Ambasada să ne ajute să ieșim din țară!”
- Soldați ruși capturați la granița dintre Ucraina și Rusia
- 25 de fotografii tulburătoare din Ucraina ultimelor ore
- Klaus Iohannis: „Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați”
- 4 tancuri și 6 elicoptere rusești ar fi fost distruse de armată din Ucraina
- Localnicii din Kiev se chinuie să plece din capitala Ucrainei
- Sportivii ucraineni, reacții violente după invazie: „Mori, Putin, animalule!”
- Mircea Lucescu, mesaj din Kiev, după atacul Rusiei: „Nu sunt laș! Cum să fac așa ceva?!”
- Cosmin Bărcăuan: „Sper ca Putin să se oprească”
- Gafă pe contul UEFA Europa League: „O joi fericită”
- Klitschko: „Avem nevoie de sprijinul întregii lumi”
- E război: Rusia a atacat Ucraina
- Vladimir Putin: „Vom demilitariza Ucraina”
- Joe Biden a reacționat după ce Rusia a atacat Ucraina
- Klaus Iohannis condamnă atacul Rusiei
- Cristian Tudor Popescu: „Nimeni nu poate prevedea până unde va merge Fűhrerul de la Kremlin”
UPDATE 23:12 | Rusia a capturat Insula Șerpilor
Serviciul de Stat al Grănicerilor (SBGS) din Ucraina anunță că Rusia a capturat și Insula Șerpilor - situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei - din Marea Neagră.
„Conform informațiilor disponibile, Insula Șerpilor a fost capturată”, transmite SBSG pe Facebook. De joi, ora 22:00, comunicarea cu polițiștii de froniteră și cu Forțele Armatei ale Ucrainei care se aflau pe insulă a fost pierdută.
Insula Șerpilor aparține regiunii Odesa.
UPDATE 20:45 | Declarațiile lui Joe Biden, președintele SUA: „Putin a ales acest război și va suporta consecințele”
UPDATE 20:20 » Rușii au sub control centrala nucleară de la Cernobîl
Armata rusă a câștigat controlul asupra teritoriului unde se află centrală nucleară de la Cernobîl. Astăzi au fost raportate lupte în zonă. Autoritățile din Ucraina au precizat că militarii ruși au pătruns în țară din Belarus și s-au apropiat de centrală.
Informațiile au fost confirmate de Mihail Podoliak, consilier prezidențial de la Kiev, pentru Reuters: „Este imposibil să spui că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță, după un atac complet lipsit de sens din partea Rusiei”.
Centrala de la Cernobîl nu este funcțională în acest moment, fiind folosită doar în scop turistic.
UPDATE 20:00 » Ajutor pentru refugiații din Republica Moldova
Moldtelecom, operatorul național de telecomunicații din Republica Moldova, a sărit în ajutorul cetățenilor ucraineni care fug de război, astfel încât comunicarea cu cei rămași acasă să fie mai ușoară.
Compania Moldtelecom în semn de solidaritate și susținere, va oferi la punctele de trecere din Ucraina spre Republica Moldova cartele Prepay gratuite, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, trafic internet inclus și rețele sociale nelimitat. În plus, cetățenii vor avea posibilitatea să comunice din Moldova în Ucraina la preț special.
- Comunicat Moldtelecom
Update 19:00 » Garry Kasparov: „Lumea liberă poate folosi asta, dacă dorește”
Rus de origine armeană-evreiască, Garry Kasparov (58 de ani), fost campion mondial la șah și președintele Fundației pentru Drepturile Omului, condamnă Rusia într-o serie de postări pe Twitter și face mai multe recomandări conducătorilor lumii.
UPDATE 18:00 » Vladimir şi Vitali Klitschko cer ajutor după declanșarea războiului în Ucraina
Vladimir (45 de ani) şi Vitali Klitschko (50 de ani), unii dintre cei mai cunoscuți sportivi ucraineni, au făcut un apel disperat în urma războiului declanșat astăzi de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
UPDATE 17:00 » Rusia a preluat controlul aeroportului Antonov
Armata rusă a preluat controlul aeroportului Antonov, situat la 25 de kilometri de capitala Kiev, informează CNN.
„Trupele de aici sunt rusești. Au preluat controlul aeroportului și acum protejează perimetrul. Sunt din Rusia, am vorbit cu ei, se poate vedea și pe echipamentul militar. Am discutat cu comandatul lor, mi-a zis că sunt în control acum”, a relatat reporterul CNN aflat în capitala Ucrainei.
Breaking: @mchancecnn with Russian forces at the Antonov airport about 15 miles outside of Kyiv. "These troops you can see over here, they are Russian airborne forces. They have taken this airport" pic.twitter.com/SnvmwQ1GeA
— Natasha Bertrand (@NatashaBertrand) February 24, 2022
UPDATE 14:45 » Mihai Leca pleacă din Ucraina după invazia rușilor
„Ne-au dat 3 zile libere și ne-au zis că putem merge chiar acasă. Noi, străinii din echipă am decis să plecăm spre casă, cei de la club ne ajută cu mașinile să mergem prin Polonia”, spune Leca, fundaș la FC Lvov, pentru GSP.
AICI ai interviul integral cu fundașul român
UPDATE 14:25 » Valentin Cojocaru, apel din Ucraina: „Suntem blocați, totul se înrăutățește la fiecare oră. Rog Ambasada să ne ajute să ieșim din țară!”
Fostul portar al lui FCSB, Valentin Cojocaru (26 de ani), acum la ucrainenii de la Dnipro Dnipropetrovsk, a vorbit cu Gazeta Sporturilor în ziua în care Rusia a invadat Ucraina.
„Suntem blocați, totul se înrăutățește la fiecare oră. Rog Ambasada să ne ajute să ieșim din țară!”, spune acesta.
Citește AICI interviul integral
UPDATE 14:30 » Soldați ruși capturați la granița dintre Ucraina și Rusia
Ministerul Apărării din Ucraina a postat două fotografii cu soldați ruși capturați la granița cu Rusia
UPDATE 14:00 » 25 de fotografii tulburătoare din Ucraina ultimelor ore
Efectele atacurilor s-au văzut imediat în Ucraina. Pe lângă clădirile afectate din diferite orașe, în capitala Kiev oamenii au făcut tot posibilul pentru a pleca. S-au format cozi la bancomate, supermarket-uri și benzinării, în timp ce mii de mașini s-au înghesuit spre ieșirea din oraș. O zonă extrem de afectată a fost și lângă Harkov, în orașul Ciuhuiiv, unde un bloc a fost devastat de o rachetă rusească.
UPDATE 12:45 » Klaus Iohannis: „Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați”
După ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă. Șeful Statului a condamnat acțiunile Rusiei, a dat asigurări că granițele României sunt bine apărate și le-a transmis cetățenilor că sunt în siguranță.
Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.
Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.
România condamnă ferm agresiunea complet nejustiaficată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești.
În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze.
România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei. Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică.
Dragi români,
Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale! România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.
Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.
Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.
Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră. România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.
Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere. În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic. Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!
În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit. Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult. Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum.
- Klaus Iohannis, președintele României
UPDATE 12:30 » 4 tancuri și 6 elicoptere rusești ar fi fost distruse de armata ucraineană
Armata Ucrainei anunță că a distrus azi 4 tancuri rusești, aflate la marginea estică a orașului Harkov. În plus, 50 de soldați ruși ar fi fost uciși lângă Lugansk, iar 6 elicoptere rusești ar fi fost doborâte, potrivit Reuters.
De partea cealaltă, rușii neagă că elicoptere sau vehicule armate ar fi fost distruse.
UPDATE 12:20 » Localnicii din Kiev se înghesuie să plece din capitala Ucrainei
După atacul din apropierea Kievului, mii de localnici s-au grăbit să plece din capitală. Sute de mașini formează cozi kilometrice către ieșirea din oraș.
Traffic leaving Kyiv, Ukrainepic.twitter.com/xwTGwW9Aac
— Market Rebellion (@MarketRebels) February 24, 2022
UPDATE 12:15 » Sportivii ucraineni, reacții violente după invazie: „Mori, Putin, animalule!”
Sportivii ucraineni au reacționat imediat, cu mesaje pe rețelele de socializare, mai ales împotriva lui Vladimir Putin.
Oleksandr Zinchenko, ucraineanul de la Manchester City, l-a atacat pe Putin: „Să ai cea mai dureroasă moarte, gunoiule!”
. La rândul său, Viktor Tsygankov (Dinamo Kiev) a comentat: „Nu-mi vine să cred că asta ni se întâmplă nouă. Iubesc Ucraina mai mult decât oricând și sunt mândru că sunt ucrainean. Aici e casa noastră. Glorie eroilor care ne apără granițele”.
Ruslan Malinovsky (Atalanta) a redistribuit mesajul soției sale Roxana: „Plâng și mă rog pentru țara mea, casa mea, oamenii mei. Știrile venite din Rusia nu spun adevărul. Ei susțin că protejează estul de noi, dar ei ne-au atacat. E o crimă împotriva umanității. Cum poate fi oprit acest coșmar?”.
Citește AICI mai multe reacții
UPDATE 11:40 » Mircea Lucescu, mesaj din Kiev, după atacul Rusiei: „Nu sunt laș! Cum să fac așa ceva?!”
Mircea Lucescu spune că va rămâne, pentru moment, în Ucraina, în ciuda atacului cu rachete al Rusiei, din această dimineață.
„Cum să vin în România?! Păi să plec așa… Eu nu sunt laș! Nu am plecat nici când a început nebunia în Donețk, în 2014. Nu pot să fac așa ceva. Aș da un exemplu negativ pentru toată lumea, de frică, de panică, de neseriozitate. Cum să fac așa ceva?! Să sperăm că n-o să fie nimic și se vor potoli oamenii ăștia mari și fără minte. Să sperăm că o să le vină mintea la cap”, a declarat Lucescu.
Citește AICI declarația integrală
UPDATE 11:10 » VIDEO Cosmin Bărcăuan: „Sper ca Putin să se oprească”
Cosmin Bărcăuan, fost jucător la Șahtior Donețk, a vorbit la GSP LIVE despre situația din Ucraina.
„Orice atac nu e de privit. Am jucat acolo, am prieteni care trec prin momente grele. Sunt alături de ei și de familiile lor. Sper să se găsească cât mai repede o cale diplomatică pentru a se renunța la atacuri. Cred că e greu, dar niciodată nu e târziu.
Sunt 15 ani de când am plecat de la Donețk. Am ținut legătura cu ei. Au sperat mereu la pace, dar tot timpul s-au simțit amenințați, se pregăteau de așa ceva. Știau că într-o zi se va întâmpla asta. E greu de înțeles istoria Rusiei, cum a fost, ce a fost... E greu de înțeles ce simt ei. Puterea armată a Rusiei e clară... Cred că Putin are un plan, știe până unde vrea să ajungă. Sper să se oprească și să se termine cu totul. Poate NATO și restul președinților vor ajunge cu el la un consens pentru a se opri războiul”, a spus Bărcăuan.
UPDATE 11:00 » Gafă pe contul UEFA Europa League: „O joi fericită”
Pe contul oficial al competiției UEFA Europa League a apărut un mesaj incredibil: „O joi fericită!”. În contextul evenimentelor internaționale din Est, mai mulți utilizatori au taxat dur gafa: „Voi chiar vorbiți serios?”.
UPDATE 09:40 » Klitschko: „Avem nevoie de sprijinul întregii lumi”
Vitali Klitschko, fost pugilist și actualul primar din Kiev, a declarat pentru Bild: „Situația de la Kiev este deocamdată sub control, dar desigur că oamenii sunt speriați. Suntem în război și luptăm pentru țara noastră, dar avem nevoie imediat de sprijinul lumii întregi. E nevoie de sancțiuni cu adevărat dureroase împotriva Rusiei”.
E război: Rusia a atacat Ucraina
După ce Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ținut un discurs în această dimineață, mai multe operațiuni militare au fost declanșate în mai multe zone de pe teritoriul Ucrainei.
Prima acțiune a avut loc în Donbas, în estul Ucrainei. Potrivit Reuters, cel puțin 5 explozii s-au auzit la Donețk, ulterior fiind făzute mai multe camioane militare îndreptându-se spre locurile exploziilor, după incident.
Ministerul de Interne din Ucraina a confirmat că Rusia a început invazia și a anunțat că mai multe rachete au lovit lângă Kiev, Nipru și Harkov, țintele fiind mai multe centre militare. Potrivit oficialilor din Ucraina, trupele rusești au ajuns la Odesa și Mariupol, potrivit Reuters.
Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia atacat infrastructura noastră și s-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Vom introduce legea marțială pe întreg teritoriul!.
Am avut o discuție cu președintele Biden. Statele Unite au început deja efortul internațional.
Va trebui să vă păstrați calmul și să stați acasă, dacă se poate. Nu vă panicați. Suntem puternici și pregătiți de tot. Armata lucrează și vom câștiga. Suntem Ucraina
– Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei
Pray for Ukraine 🇺🇦 🙏🏻
— Rodrigo Portillo 🇦🇷🇮🇹🇵🇪 (@Portilletti) February 24, 2022
Rezemos por Ucrania 🇺🇦#Ucrania#TerceraGuerraMundial pic.twitter.com/Xjz6Ksr9Sl
Vladimir Putin: „Vom demilitariza Ucraina”
Înainte de primele atacuri, Vladimir Putin a ținut un discurs și a anunțat că va începe o acțiune militară în Rusia, dorind demilitarizarea zonei.
„Am decis să organizez o operațiune militară specială. Oamenii din republicile din Donbas au cerut Rusiei ajutor. Scopul este protejarea victimelor genocidului din ultimii 8 ani. Va fi o demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Și îi vom aduce la judecată pe cei care au comis crime contra civililor.
Vă cer să lăsați imediat armele și să plecați acasă. Toți militarii din zonele de conflict care fac asta pot pleca acasă, la familii. Rusia nu se poate simți în siguranță, nu se poate dezvolta și nu poate exista atât timp cât există o amenințare din teritoriile Ucrainei moderne. Toți care vor să ne pună în pericol trebuie să știe că Rusia va riposta. Vor fi consecințe pe care nu le-ați văzut în istorie. Vom lua toate deciziile necesare”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Joe Biden a reacționat după ce Rusia a atacat Ucraina
„Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi de vieți catastrofale și suferință. Rusia este responsabilă de morțile și de suferința care vor veni după acest atac. Statele Unite și aliații vor răspunde în mod decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere”, a spus Biden, citat de CNN.
Klaus Iohannis condamnă atacul Rusiei
În această dimineață, Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj pe facebook legat de acțiunea lui Putin.
Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.
România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.
Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.
Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor.
Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.
Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa.
– Klaus Iohannis
🇷🇺🇺🇦⚡️Aeroporto em Chuguev, Kharkiv#Ukraine #RussiaUkraineConflict #UkraineRussie pic.twitter.com/cmUZ7Dw4RF
— Jaiminho (@JaimeOliveira_0) February 24, 2022
Járkov #Ucrania ocupado temporalmente. Los MLRS de #Rusia están funcionando
— NEWS🇺🇦🇷🇺 (@astianmi) February 24, 2022
Kharkiv #Ukraine temporarily occupied. #Russian MLRS are workingpic.twitter.com/Sm6WAnhjnN
Cristian Tudor Popescu: „Nimeni nu poate prevedea până unde va merge Fűhrerul de la Kremlin”
Pe contul său de Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a postat o opinie legată de războiul dintre Rusia și Ucraina.
Nimeni nu poate prevedea până unde va merge Fűhrerul de la Kremlin
Putin n-a vrut să negocieze nimic, niciun moment. Totul a fost un teatru, atacarea Ucrainei fiind de mult stabilită ca obiectiv. Cam de când Putin a ajuns dictator al Rusiei acum 22 de ani. Ba chiar și mai devreme.
Putin este urmașul direct, moștenitorul autorilor loviturii de stat de la Moscova din august 1991, conduși de șeful KGB Kriucikov, care viza menținerea unei URSS amenințată cu dispariția sub Gorbaciov. Nu au reușit atunci, Putin încearcă acum refacerea URSS și a sferei sale de influență.
Sancțiunile internaționale asupra Rusiei nu îl vor opri nicidecum.
Asigurările pe care le-am auzit și le auzim cu privire la securitatea României devin în acest moment optimiste, nu realiste. În discursul de lansare a atacului, Putin a amenințat țările care vor sprijini direct sau indirect Ucraina cu consecințe „cum n-au mai trăit niciodată”. Nimeni nu poate prevedea până unde va merge fostul kaghebist. Dincolo de calculul rece, militaro-strategic și politic al agresiunii rusești, există și o doză de nebunie în comportamentul Fűhrerului de la Kremlin. Sau geniului de la Kremlin, potrivit lui Trump.
Spun Fűhrer, întrucât ce vedem arată ca blitz-krieg-urile lui Hitler de la începutul celui de-al doilea război mondial, încheiate cu atacarea Poloniei.
Prin urmare, putem să recitim întrebarea din finalul articolului pe care l-am publicat aseară, adică „Dacă România n-ar fi în NATO, cam cât timp i-ar lua lui Putin până să ocupe cel puțin Delta Dunării și litoralul românesc al Mării Negre, decretat imperialist amenințător pentru portavionul terestru rusesc Crimeea?”, făcând abstracție de propoziția „Dacă România n-ar fi membru NATO”
– Cristian Tudor Popescu
Citește și:
Răzvan Raț pierde milioane de euro din cauza conflictului din Ucraina!