GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  

30 aprilie 1938, Finala FA CUP: Preston North End - Huddersfield Town. Prima partidă de fotbal transmisă "live"

Captura video din meciul care a ramas in istorie +3   FOTO
Captura video din meciul care a ramas in istorie

Articol de - Publicat sambata, 30 aprilie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 30 aprilie 2011 00:34

93.497 de spectatori au asistat la meci, pe stadionul "Wembley", alături de regele George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a şi străbunicul Prinţului William


Pe final de aprilie 2011, familia regală britanică merge la nuntă. Cu 73 de ani în urmă, se ducea la meci. Şi ce partidă!!! Preston North End - Huddersfield Town, finala FA Cup, primul joc de fotbal din istoria omenirii transmis în direct!!!Sîmbătă, 30 aprilie 1938, 93.497 de suflete s-au adunat, pe stadionul Imperial Wembley, pentru a vedea o reeditarea a ultimului act din 1922. Atunci, pe "Stamford Bridge", "Hudd" se impuseseră cu 1-0, printr-un penalty, aşa că acum echipierii primei campioane din istoria fotbalului doreau revanşa.Cu regele George al VI-lea, tatăl actualei suverane Elisabeta a II-a în tribună, cele două echipe, filmate, " live", de cinci camere fixe şi de una mobilă, s-au duelat preţ de 119 minute, fără rezultat. Cînd mai erau cîteva secunde, domnul A. Jewell, arbitrul, a arătat punctul cu var. Penalty pentru PNE!!!


Comentatorul şi-a mîncat jobenul!!!

Cu puţine momente înainte de minutul 120, cînd meciul "curgea" spre final, Thomas Woodroffe, comentator celebru al BBC, s-a ridicat în picioare şi a spus: "Dacă se marchează acum, jur că-mi voi mînca jobenul!". Penalty, Mutch trage cu sete, sub bară, gol, 1-0, rezultat final, şi Thomas trebuie să-şi ţină promisiunea!!! Şi şi-o ţine, servind, la un prînz, pălăria!  "Time" a comentat că aceasta ar fi fost făcută din prăjitură cu aromă de cafea, dar pariul, chiar şi aşa, a fost respectat! Căpitanul Tom Smith primeşte trofeul din mîinile Regelui, care este invitat de către cei de la Preston la petrecerea din vesitar, dar trebuie să refuze, elegant...

"Bill" Shankly, printre cîştigători

La Preston a evoluat, în acel meci, şi William "Bill" Shankly, considerat unul dintre cei mai mari fotbalişti scoţieni din toate timpurile şi autorul, ca manager, al "miracolului de la Liverpool", echipa preluată de el în 1959, de pe ultimile locuri din Second Division şi "unsă" deţinătoare a Cupei UEFA. Shankly, de pe urma căruia au rămas cărţi întregi cu citate spumoase depre fotbal, i-a condus pe "cormorani" vreme de 15 ani, după ce, ca jucător, evoluase la Preston North End în peste 300 de partide.


PNE, prima campioană de fotbal din lumii

Preston North End Football Club, grupare fondată în 1881, se mîndreşte cu blazonul de prima cîştigătoare a unui campionat naţional, cel englez, în 1888. Cei din Lancashire au reuşit atunci performanţa de a termina, neînvinişi, atît în întrecerea internă, cît şi în Cupă!!! După cel de-al doilea război mondial, trupa nu s-a mai regăsit şi, cu mici excepţii, a activat numai în eşaloanele inferioare din Albion.


Publicitate în mişcare!!!

Pentru că nu existau panouri publicitare fixe pe marginea terenului, doi "announceri" cu o pancartă în mîini, făcînd reclamă la blugii "Levi's" s-au agitat, o repriză întreagă, în spatele porţii la care atacau cei de la Preston. La pauză, managerul James Taylor a făcut plîngere către federaţie, menţionînd că atacanţii nu se pot concentra la vederea...publicitarilor în mişcare. Cum, finalmente, rezultatul le-a fost favorabil, cei de la PNE au uitat de reclamaţie...

O altă curiozitate consta din faptul că fotografii (care "evoluau" la costum şi pardesiu, avînd numerele de ordine trecute pe o banderolă pe mîna stîngă, în lipsa actualelor veste fluorescente) intrau pe teren, în dreptul careului de 6 metri, imediat după înscrierea unui gol şi imortalizau pe film goalkeeper-ul căzut, care se ştergea, supărat, de praf şi de var....Apoi, se retrăgeau în spatele porţii şi jocul continua.


Prima trasmisiune în direct de la noi: 5 mai 1957
Întîia transmisiune "live" efectuată la noi în ţară a avut loc pe 5 mai 1957, cu prilejul partidei amicale de rugby dintre selecţionatele Bucureştiului şi Londrei. Meciul, disputat pe stadionul "Republicii", în prezenţa a 30.000 de spectatori, s-a încheiat cu victoria oaspeţilor, 11-3, deşi, la pauză, era egal, 3-3. TVR începuse cu puţină vreme în urmă să emită, Revelionul 1956-1957, din strada Moliere 2, pentru cei cîţiva posesori de aparate TV importate din URSS. De la stadionul "Republicii" s-a transmis cu patru camere, antenele fiind montate pe Casa Scînteii.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (10)
jabha
jabha  •  30 Aprilie 2011, 11:00

bravoooooooooooo ! asa da articole ! am fost pe Wembley anul trecut si e unic in lume ! treaba cu jobenul e fabuloasa !

the2vlad1
the2vlad1  •  30 Aprilie 2011, 10:55

nu aveau nr pe tricou

dutchman
dutchman  •  29 Aprilie 2011, 17:53

Dacă nu Cătălin Oprişan, atunci când? Mulţumiri pentru acest articol şi pentru modelele recomandate! Cluburi de legendă, tradiţie britanică.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează