Articol de Alex Nicodim (foto) - Publicat luni, 03 decembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 03 decembrie 2012 01:29
Mergem după poveştile sportului!
Gazeta îţi propune o serie de poveşti şi reportaje din fiecare judeţ al ţării: timp de mai multe săptămîni, vom afla împreună cum se vede sportul românesc prin ochii oamenilor neimplicaţi în fenomen, dar fără de care totul ar fi în zadar. Şi vom descoperi istorii puţin ştiute despre locuri pitoreşti în care trăiesc români fabuloşi. Află cum supravieţuieşte sportul dincolo de lumina televiziunilor!
Citeşte şi
Covasna: "Morcovul" lui Copos la Sepsiszentgyörgy » Cum se trăieşte Ziua României în Sfîntu Gheorghe, oraşul reşedinţă de judeţ fără echipă de fotbal în primele trei ligi
***
La Tulgheş ( Harghita), 140 km de Miercurea Ciuc, se află singura stînă europeană din România, ridicată cu 33.000 de euro.
Poate într-unul din cele mai izolate colţuri ale ţării, oierii ascultă la radio partidele de box ale lui Bute, sînt fanii lui Viorel Simion şi spun că "din fotbal nu iese decît scandal, or asta nu ne trebuie".
Îţi trebuie ceva răbdare să rupi ceaţa groasă dintre Munţii Borsecului şi Munţii Hăşmaş, locul unde 3.000 de oameni vieţuiesc în Tulgheş, o comună mai aproape de Dumnezeu decît de aglomeraţia citadină. Aici, în 2008, s-a ridicat prima stînă care respectă standardele europene şi în care un singur om interacţionează direct cu laptele, de cînd e muls pînă devine brînză! Pentru ciobanii dîrji din Harghita, obişnuiţi să-şi salveze mioarele din ghearele urşilor şi să respire lîngă inima brazilor fără sfîrşit, sportul se judecă simplu. "Box. Îi iubim pe Bute şi Simion", mărturisesc ei din oceanul alb-gri al ţurcanelor.
50 de bani per kg de lînă şi împărăţia boxului
Pe Radu Chindea (49 ani) şi Ion Pop (45 ani) i-am întîlnit pe drumul dintre Gheorgheni şi Tulgheş. Primul e cioban de trei decenii! "Nu mai e aşa greu să fii cioban acum, avem telefoane mobile tot timpul, iar cînd sîntem în munte ascultăm la radio. Nu ştiri! Ce să auzim, numai certuri? Da, şi sport, dar numai box!", povesteşte bucuros de vorbă. Colegul său îl aprobă molcom: "N-am apucat să vedem înfrîngerea lui Bute cu englezu', dar tot el îi cel mai bun, sigur! Am văzut meciurile lui Simion, că eram acasă. Uaaai, ce băiat fain îi!".
Fireşte, nici unul din cei doi n-ar renunţa pentru nimic din lume la viaţa pe care o duce, "e ceva care nu se înţelege. Dar vă spun, o cană de apă de izvor nu face cît toate berile din România, la fel o tocăniţă de miel proaspăt". Alex Nicodim le povesteşte că un fes amărît, din lînă, costă 40 de euro în Faroe. Rîd, sprijiniţi în beţe: "Noi primim 50 de bani pe kilul de lînă! Te costă mai mult să tunzi oaia!".
Şeful ciobanilor a fost junior la FC Bacău!
Urcăm spre Tulgheş, încă ne răsună în urechi vorbele ciobanilor: "La fotbal e scandal. Asta nu ne trebuie. Nouă ne place din sport ce ne trebuie!". Iar în comuna în care aşteptăm să vedem stîna-minune, ridicată cu banii UE şi ai Guvernului, ne primeşte Costel Bondrea (42 ani), preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Tulgheş.
"Stîna e la vreo juma' de oră de aici", rîde bărbatul cu alură de haiduc. Bondrea a jucat fotbal la juniorii Bacăului, coleg cu Gireadă şi Condurache, dar a renunţat şi a rămas cu dragostea pentru animale. "Ne mai uităm la fotbal, dar cînd e timp", povesteşte, mai locvace însă cînd e vorba de mititeii lor produşi exclusiv din carne de oaie.
Vacanţa la stînă
O stînă normală, sezonieră, costă undeva la 5000 RON, aşa că Bondrea ne urcă mîndru spre stîna europeană, în care s-au investit 150.000 RON! Cu un jeep off-road, pe un traseu imposibil de redat, în care noroiul, bolovanii şi pantele ar umili orice traseu sportiv de profil. În cuibarul de sub nori, clădirea aduce a vilă de agrement, dar Bondrea explică: "Sînt camere separate pentru preluarea laptelui, pentru transformare, pentru maturare. Omul care aduce laptele pleacă, rămîne oierul, singurul care atinge ceva pînă la final!". Cu încălzire, generator pe benzină şi camere de cazare la etaj, stîna chiar pare ruptă de prejudecăţile noastre urbane legate de ciobani!
9 stîne se află în Tulgheş, iar 7 dintre ele sînt conduse de ciobani mai tineri de 40 de ani, "lucru rar pentru cum a rămas ciobănitul la noi", povestesc harghitenii
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro