Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 23 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 23 noiembrie 2011 15:30
Marcel Duncan este antrenorul care în iarna lui 1967 - 1968 a găsit-o într-o grădiniţă modestă din Oneşti pe Nadia Comăneci. Fata avea 6 ani.
- Marcel Duncan și Nadia au lucrat împreună vreme de aproape un an şi jumătate, tehnicianul mizînd pe talentul unic al Nadiei.
- Duncan a fost apoi îndepărtat pentru că era o figură excentrică şi incomodă în epoca dictaturii comuniste prin stilul său liberal.
- Duncan a fugit din ţară, la finalul anilor 70, şi de atunci a fost pur şi simplu şters din biografiile sportivelor şi din cărţile de specialitate!
- Comuniştii au inventat inclusiv momentul în care Karoly ar fi descoperit-o pe Nadia. Cu detalii!
- După fuga din ţară, urma lui Duncan s-a pierdut în Italia, apoi în Israel şi nimeni nu a mai știut exact despre bărbatul care acum ar avea în jur de 100 de ani!
Reporterii speciali Gabriel Berceanu şi Justin Gafiuc au restituit portretul spectaculos al antrenorului, recuperînd şi un moment decisiv din istoria sportului nostru. Reportajul a fost publicat integral în 2011, dar GSP îl readuce în atenția publică după 10 ani!
Nadia şi Karoly rămîn la fel de mari, dar nimeni nu ştie cum ar fi curs totul dacă n-ar fi existat nebunia pasiunii pentru gimnmastică a lui Duncan!
„Tovarăşul Duncan este cosmopolit şi încurajează vedetismul printre gimnaste!”
Citat nervos din documentele activiştilor PCR în epocă
Povestea spectaculoasă şi neştiută a lui Marcel Duncan, adevăratul descoperitor al "Zeiţei de la Montreal" » Omul care a inventat-o pe Nadia
A lucrat cu Comăneci mai mult de un an înainte de a o prelua soţii Karoly. Azi, o recunoaşte chiar Nadia. Duncan a fugit în Israel, via Italia, la sfîrşitul anilor '70, iar comuniştii i-au şters complet urmele. Nici măcar azi lumea gimnasticii şi diaspora nu pot răspunde la trei întrebări: Mai trăieşte? Unde? Ce vîrstă ar avea?
E o istorie spusă pînă acum cu jumătate de gură. Sau pe ascuns. Ori la "şi altele". Ca şi cum realitatea, rostită pe de-a-ntregul, ar ciobi legenda. Legenda Nadia Comăneci. Nu, nu o ştirbeşte, ci rotunjeşte un mit, potenţîndu-l. Iar adevărul complet despre începuturile fetiţei de la Oneşti, ajunsă acum la 50 de ani, sună aşa: Da, nu Bela Karoly e cel care a descoperit-o pe viitoarea Miss Perfect! Omul providenţial, care a adus-o în sala de gimnastică, s-a numit Marcel Duncan!
În ultimele patru decenii, numele acestui bărbat a sălăşluit conspirativ în povestea Nadiei. Dar traseele lor au fost comune în zorii carierei lui Comăneci, căci mogîldeaţa a făcut cunoştinţă cu paralele sau solul avîndu-l drept profesor pe Duncan.
„Mergea prin şcoli şi selecta copiii pentru gimnastică. Alegea fetele mai dezgheţate, construite într-un anume fel şi mai frumuşele", povesteşte Gheorghe Braşoveanu, fostul director al Liceului sportiv din Oneşti. Şi explică astfel cum însăşi Nadia a ajuns în sală, deprinzînd abecedarul transformării tumbelor copilăriei în exerciţii calculate. Duse mai tîrziu la perfecţiune de soţii Karoly.
Cum au fabricat comuniștii întâlnirea Bela Karolyi-Nadia: șotronul, idila incompletă
Moştenit din vremea comuniştilor şi conservat din inerţie şi ignoranţă, tabloul romanţat al primilor ani ai Nadiei în gimnastică are o aură hollywoodiană: într-o zi, Bela Karoly a vizitat şcoala unde învăţa ştrengăriţa cît un ghemotoc, auzind el, proaspăt antrenor la Oneşti, că acolo va găsi o fată îndrăgostită de bîrnă.
A urmărit-o, discret, în pauza dintre ore, cum făcea giumbuşlucuri în curte şi cum juca şotronul, dar a pierdut-o brusc din ochi atunci cînd, sunînd clopoţelul, spiriduşul a zbughit-o. A pornit repede s-o caute şi, întrebînd în fiecare clasă cui îi place gimnastica, a găsit-o în a treia încăpere pe micuţa Comăneci. „Mie, mie-mi place!", a sărit Nadia şi de acolo s-a legat legenda. Incompletă!
În spatele acestei istorioare stă ascunsă însă de decenii povestea omului care a descoperit-o cu adevărat pe viitoarea „Zeiţă de la Montreal”: Marcel Duncan. Iar viaţa lui ar putea sta liniştită, ea singură, între coperţile unei cărţi. Bucureştean, bărbatul a ajuns prin forţa destinului la Oneşti, unde avea s-o găsească pe Nadia. Cu care a lucrat, spun apropiaţii, aproape doi ani, de pe la mijlocul lui '67, înainte ca ea să intre pe mîna lui Karoly!
„Ar trebui să aibă cam 90 de ani”
Mai departe, izgonirea lui Duncan de la Oneşti, fuga în Israel, via Italia, ştergerea definitivă a urmelor lui la ordinul regimului Ceauşescu, prezenţa enigmatică la Montreal '76 din dor de Nadia, misterul care planează pînă şi acum asupra existenţei lui, mai trăieşte?, nu mai trăieşte?, "ar trebui să aibă cam 90 de ani", estimează cunoscuţii, toate sînt frînturi dintr-un mozaic pe care lumea gimnasticii se sfieşte să-l reconstituie chiar şi azi, cînd Comăneci a trecut de jumătate de secol de viaţă.
Citeşte și:
Dacă aveţi informaţii despre trecutul şi situaţia actuală a lui Marcel Duncan, le puteţi trimite pe adresa [email protected]