Articol de Decebal Rădulescu - Publicat duminica, 28 martie 2010 00:00
Timişoreanul Toman Ioan surprinde plăcut. Ca să tragi foarte bine la tir skeet îţi trebuie reflexele unui tip tînăr. Ioan e cel mai bun din România din anii '90 încoace. Povestea lui e savuroasă
La începutul lunii martie a împlinit 51 de ani şi aniversarea l-a prins în cantonament. Ioan Toman e cel mai bun trăgător la talere-skeet din România. "Eu zic mereu că nu sînt sportiv. Eu sînt trăgător", povesteşte bărbatul. E cel mai în vîrstă român care încearcă o nouă calificare pentru Jocurile Olimpice de la Londra. "Sînt din Timişoara. Tatăl meu era vînător. Iubesc armele dinainte de a mă naşte. Ţin minte ca acum. Am găsit poligonul din Timişoara pe 8 octombrie 1975. Aveam 16 ani. Profesorul Neamţu mi-a dat 9 cartuşe. Zice: «Hai, trage, să văd de ce eşti în stare!» Din nouă focuri am împuşcat 6 talere. Acolo am rămas şi din 1977 am fost luat la lotul naţional. De atunci sînt în permanenţă la lot", a rememorat Toman.
Superreflexe la 51 de ani
Ioan e un tip calculat. Poartă ochelari, dar are nişte reflexe extraordinare. Altfel n-ar fi rezistat în top. Practic, el împreună cu doi colegi ţin disciplina de tir sportiv-tir skeet, Ciorba Atilla şi Matei Marin, iar la fete Lucia Mihalache. Toman e însă cel mai bun. România îl pregăteşte pe bărbatul de 51 de ani pentru următoarele Jocuri Olimpice. Surprinde că nu vine nimic din urmă, dar pasionaţii de acest sport apar rar şi provin de foarte multe ori din, vînătorii de păsări.
Toman e legitimat la Steaua, club de care e mîndru: "M-au ajutat mereu, la fel şi federaţia. De exemplu, Comitetul Olimpic Român mi-a făcut cadou două arme cu care să mă antrenez. Le-am înapoiat. Le-am spus să le dea juniorilor. Eu trag cu scula mea de 20 de ani. O Beretta care nu mă lasă cînd mi-e greu". Secretarul federaţiei de tir, Dan Popa, a fost surprins de demersul Gazetei: "Despre noi se scrie o dată la patru ani. Şi atunci o ştire. Vă mulţumim că v-aţi gîndit şi la sportul ăsta. E important că trăim. Eu şi preşedintele ne-am propus ca pe lîngă Toman să creştem cîţiva cîţiva trăgători care în cîţiva ani îşi vor găsi locul mult mai des în ziarul dumneavoastră. O să vedeţi!"
Locul 4 la JO Barcelona
Întrebat dacă e nevoie de condiţie fizică în ceea ce face el, Ioan Toman a răspuns: "Da, am nevoie de genunchi. Cînd trag două focuri, fac rotire pe genunchi. Oricum, sportivi sînt doar atleţii! Ceilalţi sînt fotbalişti, alţii handbalişti şi noi trăgători. Dar nu vă imaginaţi ce încărcătură psihică, emoţională, avem noi! Talerul pe care trebuie să-l împuşti are un diametru de 12 centimetri şi o viteză de 90-100 km pe oră. Oricum se vede doar pe cant, unde are un centimetru şi ceva", poveşteşte Toman. La Olimpiada de la Barcelona a ocupat locul 4 la skeet, cea mai bună performanţă olimpică obţinută vreodată de România la această disciplină olimpică.
Au voie cu anumite medicamente la JO după 40 de ani
Interesant e că Toman poartă ochelari. "Am tensiune în globul ocular. Îmi pun picături. Ştiaţi că la noi, la tir, după 40 de ani ai voie să foloseşti anumite medicamente? Cînd mergem la Jocuri Olimpice avem voie să folosim diverse medicamente. Mi se pare logic să fie aşa. Oricum, eu la astfel de competiţii sufăr de singurătate. Pentru că la noi concursul nu ţine mult. Pînă intri trec două săptămîni, apoi încă două stai degeaba prin satul olimpic. Îmi doresc să merg şi la Londra. Fizic mă simt bine. Voi încerca să mă calific, chiar dacă stau foarte mult timp departe de familie. Asta mă doare cel mai mult", a încheiat Toman.
"Prima mea Olimpiadă a fost Moscova. Atunci n-au fost americanii. În '84 şi '88 m-am calificat, dar nu m-au trimis comuniştii. În '86 am obţinut prima performanţă notabilă, medalia de bronz la Mondiale"
Ioan Toman
Cu puşca în mînă la 9 ani
Cel mai tînăr trăgător din România este legitimat la ora actuală la CSA Steaua. Se numeşte Vlad Gheţu şi are doar nouă ani. Mînuieşte arma foarte uşor la vîrsta lui. "Eu sînt poliţist. Fiul meu a fost de cîteva ori în poligon cu mine şi mi-a cerut să tragă şi el. Am constatat că-i place. Dacă vrea să facă performanţă, ar fi frumos. Eu nu-l forţez", a explicat tatăl lui Vlad. Gheţu junior a cîştigat ultima etapă de campionat la categoria lui de vîrstă cu 39 de talere împuşcate din 75 posibile.
Cum se împuşcă un taler
O etapă de campionat naţional se desfăşoară pe durata a două zile. Fiecare concurent trebuie să tragă 125 de cartuşe cu care să împuşte tot atîtea talere, asta însemnînd perfecţiunea. Concursul se derulează în mai multe manşe, fiecare dintre ele cuprinzînd 25 de focuri. Focurile se trag din 8 poziţii situate între cele două cabine din care pleacă talerele. "Tehnica de împuşcare a ţintelor în mişcare se face cu epolajul (puşca dusă la umăr şi ochi) foarte aproape de ţintă cu declanşarea trăgaciului după corecţia necesară împuşcării talerului de concurs. Declanşarea trebuie făcută la prima imagine clară", a explicat Toman.