Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 26 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 30 iunie 2012 10:57
Puştiul din Bucureşti se anunţă o mare speranţă a golfului românesc. A început să practice costisitorul sport în urmă cu 3 ani sport, pe banii părinţilor, şi are deja trei medalii la concursurile de seniori: aur, în Bulgaria, argint, la memorialul Nicolae Nobilescu, şi bronz, la Openul României de amatori.
Alexandru Vlăduţi, 16 ani, se anunţă o mare speranţă a golfului românesc. Este deja campion naţional la juniori mari şi visează cu ochii deschişi să-i calce pe urme celebrului campion Tiger Woods. Puştiul nu este doar talentat, ci şi foarte isteţ. O arată din primele fraze: "Practic golful de la 13 ani şi o fac cu mare plăcere. Acest sport m-a atras prin varietatea calităţii oamenilor care fac parte din . Este foarte elegant, iar cînd joc simt că mă detaşez de tot ceea ce mă înconjoară".
Alexandru a prins microbul pentru golf de la tatăl său, un om de afaceri pasionat de sport şi în acelaşi timp un tip autodidact. Are şi sprijuinul mamei, medic de profesie.
"Într-o vacanţă de vară l-am dus pe băiat la un curs de iniţiere la terenul de la Zurbaua, între Chitila şi Buftea. Atunci a făcut 10 lecţii cu un antrenor elveţian, Peter Schmidtner, şi i-a plăcut. Anul următor am mai fost cu el în Bulgaria, la Balcic, unde a mai făcut cîteva antrenamente pentru a deprinde corect loviturile şi mişcările de bază. Am continuat să lucrez cu Alexandru la Clubul Diplomatic, la terenul cu 6 găuri, şi driving la Zurbaua", povesteşte părintele primii paşi în golf ai juniorului.
"La profesionişti nu mai depind doar de mine"
Micuţul campion e conştient că golful este un sport extrem de costisitor, dar asta nu-l descurajează. Are ţinte clare: "Anul ăsta vreau să ajung la handicap 5-6, un nivel bun pentru amatori, iar în 2013 să mă apropi cît mai mult de zero. Dacă ating nivelul acela pot să mă gîndesc la o carieră profesionistă. De acolo mai departe nu mai depinde însă doar de mine, de talentul meu, ci de latura financiară. Mă gîndesc şi la o participare la Olimpiada din 2016 de la Rio, unde va fi introdus şi golful".
Tată - antrenor - sponsor - impresar
Tatăl lui Alexandru Vlăduţi ştie că în sferele înalte ale golfului pretenţiile sînt mult mai mari: "Un jucător profesionist are nevoie de antrenori pentru fiecare set de crose, de preparator fizic şi de nutriţionist. Soluţiile ca fiul meu să intre în circuitul profesionist ar fi să fie cooptat într-o Academie sau să-l sponsorizeze statul. Aşa se întîmplă în Bulgaria, unde copiii pînă la 16 ani beneficiază de pregătire gratuită. Spre exemplu, taxa la o academie din SUA ajunge la 50.000 de dolari pe an".
Speranţele sînt externe: "Cum în golful românesc nu există impresari, eu sînt deocamdată antrenor, sponsor şi impresar pentru băiatul meu. Pe plan internaţional există investitori, se fac contracte de sponsorizare cu jucătorii valoroşi. Se cîştigă bani frumoşi din golf!".
Zilnic 150 de abdomene şi 50 de bazine
Juniorul nu neglijează pregătirea fizică. Are nevoie, parcurge pe jos 7 kilometri într-un tur de 18 găuri. "Zilnic fac exerciţii de gimnastică, sar coarda, fac flotări şi cîte 150 de abdomene, iar vara merg şi la înot. Fac cîte 50 de bazine pe zi", îşi dezvăluie campionul reţeta. Continuă: "Forţa nu e prioritară în golf. Cel mai important lucru e direcţia mingi, care se imprimă prin lovituri corecte. Şi psihicul contează. Dacă nu eşti foarte calm nu ai nici o şansă de a trimite mingea în gaură".
Vorbeşte dezinvolt despre atuurile şi deficienţele sale: "Am o mişcare de spate corectă şi un tempo destul de bun la lovire, dar trebuie să-mi perfecţionez jocul scurt. Preferata mea e crosa 7, pentru loviturile lungi de 150-160 de metri". Alexandru Vlăduţi a terminat primul său interviu şi continuă să numere zilele pînă la startul Olimpiadei din 2016. Un vis de copil, care poate deveni realitate!
"Nu neglijez şcoala. Sportul nu garantează viitorul!"
Alexandru Vlăduţi este un elev premiant, chiar dacă a cochetat cu sportul încă din clasele primare. Înaintea golfului a mai făcut înot, polo, tenis şi baschet. A ţinut cont de sfatul părinţilor: "Sportul nu-ţi garantează viitorul". "Nu am neglijat niciodată şcoala. Clasele 5-8 le-am făcut la Liceul Neculce, am avut media 9,56. Acum sînt la «Eliade», unde am intrat cu 9,52. Profesorii de la <Neculce> m-au persecutat şi mă ascultau de cîte trei-patru ori pentru o notă", afirmă revoltat puştiul.
"Vreau să particip la Olimpiada din 2016. Probabil, Dinu Pescariu şi Florin Segărceanu vor reprezenta sigur România la concursul de golf" (Alexandru Vlăduţi)
7 medalii a cîştigat Alexandru Vlăduţi la diverse turnee de golf naţionale şi internaţionale de juniori şi seniori: patru de aur, două de argint şi una de bronz
Cît costă pregătirea lui Alexandru
- Închiriere teren: 35-50 de euro/antrenament (în România), 70-100 de euro/antrenament (în străinătate).
- Set de crose: 1.500-2.000 de euro
- O minge de golf: 2 euro
- Pantofi speciali: 100-400 de euro
- Antrenor: 50-500 de euro/antrenament de 50 de minute
- Cazare: 500 de euro/concurs
Despre Alexandru Vlăduţi
- E dreptaci, are 1,71 metri şi 58 de kilograme
- Vorbeşte trei limbi străine: italiana, engleza, franceza
- Hobby-uri: schi alpin, wakeboarding, patinaj, călărie
- Idoli din golf: sud-africanul Ernie Els şi americanul Philip Mickelson
- Filmul preferat: Fast&Furious
- Cărţile preferate: Insula Misterioasă (Jules Vernes), The Big Miss (bibliografia lui Tiger Woods)
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”