GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DOLIU ÎN SPORT

Mioara Conea va fi înmormîntată azi, la Cîmpina » "Viaţa sa a fost sportul!"

Mioara Conea, în timpul festivității de deschidere la JO de la Beijing. FOTO Cristi Preda
Mioara Conea, în timpul festivității de deschidere la JO de la Beijing. FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 15 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2011 19:26

Toate generaţiile de atleţi din anii '70 şi pînă în prezent, de la Maricica Puică şi pînă la Nicoleta Grasu, au fost îngrijite de medicul Mioara Conea


"Nu cred că va mai exista vreun medic care să-şi sarifice viaţa personală pentru a fi alături de sport. Asta a făcut Mioara Conea" a fost reacţia Doinei Melinte, preşedintele ANST, la aflarea veştii decesului celei care a avut grijă de lotul naţional de atletism în ultimii 40 de ani. Mioara Conea a încetat din viaţă duminică, la vîrsta de 62 de ani, după ce în urmă cu un an a fost diagnosticată cu o tumoare cerebrală.

Înainte de a se specializa în medicină, Mioara Conea a fost atletă. "A fost semifondistă. Nu a excelat ca sportivă, dar a cunoscut performanţa în medicină. A fost unul dintre cei iniţiaţi de doctorul Ioan Drăgan. A început ca asistent medical, apoi şi-a luat licenţa şi a rămas alături de atletism pînă la sfîrşit", a povestit antrenorul Nicolae Mărăşescu. Fostul secretar general al FRA o caracterizează pe Conea ca fiind un om de o conştiinciozitate ieşită din comun. "Dacă trebuia să stea să supravegheze un sportiv toată noaptea, Mioara nu se dezlipea de patul pacientului. Ducea medicamentele dintr-o parte în alta a ţării, unde se aflau atleţii în cantonamente", a mai spus Mărăşescu.

"Alerga cu noi"
Mioara Conea a îngrijit toate generaţiile din anii '70 şi pînă în prezent. I-a prins pe Doina Melinte, Maricica Puică, Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Paula Ivan, Violeta Beclea, Gabriela Szabo, Marian Oprea, Nicoleta Grasu. "În '78, Mioara Conea era la lotul naţional. Eu eram şi studentă atunci", povesteşte Doina Melinte. Fosta campioană olimpică a mărturisit că Mioara alerga împreună cu ele la antrenamente. "Îmi aduc aminte de cantonamentele de la Băile Felix. Prima dată, nu cunoşteam traseele din jur şi la antrenamente trebuia să alerg 20 de kilometri. I-am spus că o să mă rătăcesc, dar Mioara, care a început să alerge cu mine, mi-a zis că nu o să se întîmple aşa ceva deoarece ştie ea prin ce comune trebuie să trecem", a adăugat Melinte.

Actuala preşedintă a ANST este convinsă că atletismul a pierdut un membru din familie. "Practic, Mioara Conea nu a avut viaţă personală. Nu a avut familie. A stat numai lîngă sportivi. Şi-a dedicat viata atletismului. Pentru multe dintre noi, Mioara a fost şi mamă, şi prietenă", a mai adăugat fosta alergătoare de semifond.

În mijlocul naturii
Şi Maricica Puică are multe amintiri cu Mioara Conea. "Sînt prea multe şi toate arată cît de bun a fost acest om. Nu a existat o dată în care să merg la ea cu o problemă şi să mă refuze. Îmi aduc aminte cînd am căzut pe scări la Stadionul 23 August. Era în '77. M-am împiedicat şi am căzut rău de tot. Mi-am pierdut cunoştinţa. Mioara m-a luat imediat şi m-a dus la control. A intervenit să mi se facă un RMN sau tomografie, nu mai ştiu. A stat lîngă mine pîna cînd doctorii au spus că sînt bine", a povestit "blonda de pe pistă".
Mioara Conea va fi înmormîntată azi, la Cîmpina. "Mai demult şi-a cumpărat aici un loc de veci. Mi-a spus atunci că aici doreşte să fie îngropată, pentru că este verdeaţă, are în faţă dealuri, este aproape de natura pe care a iubit-o", a mărturisit Nicolae Mărăşescu.

Ajutorul de pe Platoul Bucegi
Şi Gazeta Sporturilor are o poveste cu Mioara Conea. Într-una din zilele caniculare din vara lui 2007, medicul sportiv a sunat la redacţia Gazetei Sporturilor şi le-a propus redactorilor un subiect cu atleţii de fond aflaţi în cantonament la Piatra Arsă. "La voi este cod roşu de caniculă. Sînt 44 de grade Celsius, iar aici, pe platoul Bucegi, sportivii se antrenează printre petice de zăpada", a spus atunci Mioara Conea. Un redactor şi un fotoreporter au plecat imediat spre Piatra Arsă. După ce au coborît din telecabină, la Babele, cei doi reporteri au luat-o la dreapta, spre Vîrful Omu, şi nu la stînga, spre Piatra Arsă. După aproape o oră şi jumătate, Conea a luat legătura cu ziariştii rătăciţi pe platoul de la 2.000 m şi pentru a nu compromite reportajul Gazetei a trimis atleţii să-i întîmpine pe drum.

"Mioara Conea s-a aflat într-un continuu cantonament. Era la Piatra Arsă, la Poiana Braşov ori la Snagov sau Băile Felix. Atleţii au fost familia ei"
Maricica Puică

"Este o pierdere mare nu numai pentru atletism, ci şi pentru sport. A fost un om care s-a dedicat muncii. A fost mereu alături de noi"
Nicoleta Grasu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
pytyc_sonn
pytyc_sonn  •  15 Noiembrie 2011, 00:54

Pentru astfel de oameni nu poti avea decat mare respect! Dumnezeu sa o ierte!

gicutzu69
gicutzu69  •  15 Noiembrie 2011, 01:02

Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca! asemenea oameni speciali sunt o mare pierdere pentru toata natiunea noastra,pacat!

ceasornicarul
ceasornicarul  •  15 Noiembrie 2011, 00:58

Dumnezeu s-o ierte !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează