Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 septembrie 2023 15:16 / Actualizat miercuri, 20 septembrie 2023 15:49
Adrian Ropotan (37 de ani) a vorbit la GSP Live despre cariera de antrenor pe care tocmai a început-o la Dunărea Călărași, dar și despre situația actuală a fotbalului românesc și a fostei sale echipe, Dinamo, alături de care a câștigat campionatul României, în 2007. Acela a fost, de altfel, ultimul titlu al „câinilor”.
Adrian Ropotan se afla în drum spre Călărași alături de colegul său Marius Alexe (33 de ani) în timpul interviului.
Cei doi foști fotbaliști ai lui Dinamo sunt în prezent antrenori la Dunărea Călărași, în liga a treia. Pentru cei doi tineri tehnicieni este prima experiență la seniori, după ce au mai pregătit grupe de juniori la academia Udinese din București.
Adrian Ropotan antrenează Dunărea Călărași alături de Marius Alexe: „Avem ambiții mari. Vrem să promovăm”
Dunărea Călărași se află în acest moment pe locul 4 în grupa a treia din a treia divizie, cu 7 puncte adunate după 4 etape.
„Suntem la prima experiență la seniori, există o conexiune foarte bună între conducere și noi. Avem condiții destul de bune, ne lipsesc terenurile de antrenament, dar nu cred că problemele astea sunt doar la Călărași.
Pentru noi e important să ne punem în aplicare ideile de joc, vrem ca băieții să facă ce le cerem noi. Suntem doi antrenori care vrem să exprimăm un fotbal frumos, să aducem ceva nou.
Nu jucăm în momentul de față pentru rezultat, vrem să-i învățăm pe cei tineri, să le punem în valoare calitățile.
Avem jucători tineri, ceea ce ne bucură, avem și jucători cu experiență, fără ei nu poți să formezi un grup unit. Și eu, și Marius suntem de părere că trebuie să avem pe cineva cu experiență în fotbal, dar și în viață, ca să învețe tinerii să progreseze.
Îi avem în lot pe Alin Cârstocea, Băceanu, Vâlea, toți de la Farul. Chirică care are mare experiență, Andrei Valentin la fel, Manole care a jucat la Chiajna, Vișan care a jucat la Deva, Țenea care a jucat și-n Liga întâi, Kanda la fel. Formăm un grup frumos, răspund toți la ideile de joc, avem o combinație bună între jucători cu experiență și jucători tineri.
De când am preluat echipa am jucat cu Fundulea și Clinceni și derby-ul cu Afumați, pe care l-am pierdut cu 2-0. Am pierdut din cauza unor greșeli personale, nu vrem să aducem în discușie aportul arbitrilor. A fost un duș rece după care sperăm să învățăm ceva.
Adrian Ropotan, despre colaborarea cu Marius Alexe la Dunărea Călărași: „El e un antrenor inventiv, e punctul de echilibru”
Aspirăm la lucruri mărețe, vrem să mergem să câștigăm, nu să facem act de prezență, să zicem că am trecut și noi pe aici. Vrem să clădim ceva, așa am crescut, la Dinamo nu ne-am gândit niciodată cum să ne salvăm de la retrogradare, sau cum să facem să prindem play-off-ul.
Deocamdată am licența B, sunt înscris la licența A, îmi doream să fie totul mai rapid, dar astea sunt legile, trebuie să așteptăm câțiva ani, asta e. Avem nevoie să profesăm, să facem practică, avem carnetele de antrenor luate. Am lucrat cu copiii, asta a fost un plus pentru noi”.
Despre Marius Alexe pot să vă zic că este un antrenor foarte inventiv, avem aceeași gândire, aceeași filozofie asupra fotbalului. E foarte inteligent, îmi place foarte mult la el că mereu vine cu ceva nou, se adaptează foarte rapid, când sunt situații critice reușim să găsim o soluție imediată. El este un tip mai calculat, mai calm, este punctul de echilibru. Jucăm 4-3-3. Băieții deja știu, mingea trebuie să circule pe jos, pasăm rapid, fără multe atingeri.
Adrian Ropotan, la GSP Live: „Învățăm din filozofia lui Hagi”
Ropotan a vorbit și despre antrenorii de la care se inspiră: „Eu stau pe bancă, iar Marius stă în tribune. Am ales așa pentru că el are o viziune de ansamblu mai mare, eu văd la suprafața jocului, iar la pauză venim cu idei scrise ca să rectificăm greșelile. Marius nu poate să stea pe bancă momentan, nu are încă documentele necesare.
Învățăm din filozofia lui Hagi, ne place să jucăm combinativ, să verticalizăm, să avem joc de posesie, multe acțiuni de poartă.
La antrenamente căutăm intensitatea, băieții răspund bine la efort. Încercăm să-i ducem la cel mai înalt nivel. Vrem intensitate și implicare 200%, nu se mai joacă static în ziua de azi. Poziția ta se poate schimba în meci, trebuie să ai știința fotbalului, trebuie să fii ca o morișcă.
Le-am spus jucătorilor: cine nu-și dorește să fie aici, poate pleca unde vrea. Cât sunteți aici, vă supuneți antrenamentelor și gândirii noastre! Noi am jucat la cel mai înalt nivel, asta ne dorim și de la voi. Vrem intensitate și implicare, dacă nu există, înseamnă că e o problemă, vă eliminați singuri!
E puțin dificil, nu am pregătit noi în vară echipa din punct de vedere fizic. Avem un plan de pregătire, un plan de vitaminizare, vrem să-i ducem pe jucători la cel mai înalt nivel atât fizic, cât și tactic. Simțim implicarea tuturor.
Facem niște eforturi mari, nu e deloc ușor pentru noi. Pierdem aproape 9 ore pe zi, drumul, antrenamentele, este un efort supra-omenesc să spun așa, dar noi ne-am ales acest drum și ne place ce facem”.
Adrian Ropotan, la GSP Live: „Trebuie să creștem jucători, să-i promovăm, dar fără academii e greu”
Fostul internațional român a comentat și situația actuală a fotbalului românesc: „Să fim realiști, nu e ca și cum nu te așteptai că nicio echipă românească nu o să ajungă în competițiile europene. Trebuie să creștem jucători, să-i promovăm, dar fără academii e greu. De aceea intervin străinii, care să fim sinceri, dacă ar avea calitate ar ajunge în altă parte, nu la noi pe salariile astea.
Trebuie să schimbăm ceva, să creștem jucători, să avem răbdare, lucrurile făcute peste noapte nu vor avea continuitate, doar succes infim pe moment, dar pe termen lung nu vor funcționa.
Câte echipe din prima ligă au grupe de juniori? Teoretic toate, dar câte își permit să plătească transport, cazare, masă și altele pentru juniori? Sunt mai multe grupe, de unde să vină acești bani? Și noi când am jucat cu Lazio erau contracte foarte mari, în Europa te lovești de alt fotbal, altă mentalitate.
Adrian Ropotan, despre echipa națională: „Trebuie să avem răbdare, să nu mai fim răutăcioși”
„Cu Rădoi naționala avea un joc plăcut, dacă era lăsat, se forma o idee de joc. Eu îl cunosc pe Edi Iordănescu, am lucrat împreună, știu că este implicat. Trebuie să avem răbdare, să nu mai fim răutăcioși. Toate criticile se duc către echipă, jucătorii devin nemulțumiți, iar ca antrenor e greu să-i refaci din toate punctele de vedere. Cu Israel am făcut un joc slab, am luat un punct, să fim mulțumiți și să ne gândim la perspectiva viitorului.
Dacă continuăm să-i criticăm, tot noi avem de pierdut. Nu contrazic ce a văzut lumea, sigur nici Edi n-a fost mulțumit de ce a văzut, dar sunt momente în care poți să joci spectaculos și să pierzi și momente în care poți să joci slab sau urât și să câștigi. Nu poți să mulțumești niciodată pe toată lumea. Aspirăm la Campionate Mondiale și Europene, dar noi pe plan local nu stăm deloc bine.”
Adrian Ropotan, despre situația actuală a lui Dinamo
Fostul jucător al lui Dinamo a vorbit și despre ce se întâmplă acum la echipa antrenată de Ovidiu Burcă:
„Este o situație destul de delicată, persistă de foarte mult timp, nu e deloc plăcut. Dinamo ar trebui să se bată la primele locuri, să aibă un stadion. Antrenorul are idei bune de joc, jucătorii se pun în slujba echipei. Dinamo este un club mare, n-ar trebui să stai să te gândești că n-ai unde să joci. Mi-aș dori din toată inima să rămână în prima ligă, din ce am văzut cred cu tărie că vor reuși”.
- Articol de Alexandru Stanciu