INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REAL MADRID - FC BARCELONA, SÎMBĂTĂ, ORA 23:00, DIGISPORT 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

11-1 sub teroare! » Cea mai netă victorie în El Clasico aparţine Realului

Multe dueluri dintre Real Madrid și FC Barcelona au fost tensionate
Multe dueluri dintre Real Madrid și FC Barcelona au fost tensionate

Articol de - Publicat joi, 08 decembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 25 iulie 2013 00:49

Învinşi în tur cu 3-0, madrilenii au remontat acasă, cînd jucătorii Barcelonei şi arbitrii au fost timoraţi nonstop. Erau semifinalele Cupei Spaniei din 1943.

Cel mai categoric rezultat în istoria El Clasico are o vechime de peste 68 de ani. A fost un 11-1 pe care Real i l-a aplicat Barcelonei la Madrid, în returul semifinalelor Cupei Spaniei.

Cum de a fost posibilă o asemenea diferenţă, mai ales că echipa catalană tocmai cîştigase prima manşă cu 3-0? Explicaţiile pornesc tocmai de la acel tur de pe "Camp de Les Corts".

Fluierături catalane
Era 6 iunie 1943. Barca s-a impus acasă prin golurile date de Valle (34), Escola (43), Sospedra (60). A fost un meci fără probleme, cu excepţia obişnuitelor fluierături adresate Realului pe teren advers. Comportamentul suporterilor catalani a fost însă exagerat de presa madrilenă, calificîndu-l drept "o acţiune organizată şi susţinută". Situaţia a făcut ca atmosfera să devină tot mai fierbinte o dată cu apropierea revanşei.

Infern pe "Chamartin"
Pe 13 iunie, Barca a sosit la Madrid într-o ambianţă total ostilă, provocată în special de articolele din presă ce insistau să catalogheze fluierăturile din tur ca "o mare insultă". Autocarul oaspeţilor a fost atacat cu pietre tot drumul de la gară la hotel, jucătorii au fost înjuraţi şi loviţi. Fanii madrileni, apoi, au umplut fostul "Chamartin" fiecare cu cîte un fluier, lucru facilitat chiar de şefii Realului.

Vizită preventivă la vestiare
Cel mai neaşteptat episod s-a petrecut cu puţine minute înaintea startului. Atunci, jucătorii Barcelonei, spre stupefacţia lor, au fost vizitaţi la vestiare de Directorul General al Securităţii Naţionale, de preşedintele Delegaţiei Naţionale a Sporturilor, dar şi de brigada de arbitri. Sfatul lor: "Nu vă apropiaţi de tribune. Nu vă putem garanta integritatea fizică!".

Intimidaţi, catalanii n-au putut fi un rival adevărat. La pauză, Real avea 8-0, iar la final, 11-1. Scorul a fost favorizat de deciziile arbitrale pro-gazde, dar şi de portarul "blaugrana" Luis Miro, care nu a avut cum să stea deloc comod între buturi din cauza pietrelor aruncate nonstop spre el din tribune.

După aşa deznodămînt, preşedintele Barcelonei, Enrique Pineyro, a demisionat la revenirea în Catalunya. Calificată în finală, Real avea să rateze trofeul, 0-1 cu Bilbao.

Dezaprobaţi de Samaranch
La momentul din 1943 s-a referit şi Juan Antonio Samaranch. Pe atunci ziarist la cotidianul "La Prensa", preşedintele CIO între 1980 şi 2001 a notat: "11-1! Să n-o martirizăm pe Barcelona gîndindu-ne la motivele acestui eşec. Barca n-a jucat nici bine, nici rău. N-a existat. Dar ce s-a petrecut afectează faima de cavalerism a Realului de care ne tot vorbesc cronicari renumiţi, ce-au văzut ca o obligaţie să inducă o stare de spirit prin care Realul să depăşească acel 0-3 printr-un rezultat şi o nepoliteţe mult mai mari". După acest articol, lui Samaranch (1920-2010) i s-a retras carnetul de jurnalist şi i s-a interzis să mai scrie, un prim pas pentru intrarea sa în politică.

Alte scoruri mari în El Clasico
1916 Real - Barcelona 6-6
1935 Real - Barcelona 8-2
1950 Barcelona - Real 7-2
2009 Real - Barcelona 2-6
2010 Barcelona - Real 5-0

Citește și:

Apelul tulburător făcut de Vitali Klitschko, după ce rușii au bombardat Spitalul de copii din Kiev: „Cine suntem noi dacă permitem așa ceva?”
Altele
Apelul tulburător făcut de Vitali Klitschko, după ce rușii au bombardat Spitalul de copii din Kiev: „Cine suntem noi dacă permitem așa ceva?”
Basarab Panduru e sceptic! A lansat o ipoteză surprinzătoare după lovitura dată de CFR: „Eu nu cred”
Superliga
Basarab Panduru e sceptic! A lansat o ipoteză surprinzătoare după lovitura dată de CFR: „Eu nu cred”
Gigi Becali a intrat în direct și a anunțat plecarea unui fotbalist: „L-am dat gratis”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a anunțat plecarea unui fotbalist: „L-am dat gratis”

Reacție de milioane la muzeul Maybach din Bavaria, la vederea imaginilor cu Gigi Becali reparându-și limuzina cu ranga

Toni Kroos, discurs manifest despre imigrația din Germania: „M-aș simți inconfortabil dacă fiica mea ar ieși după ora 23 în Germania”


Comentarii (11)
Rob123
Rob123  •  17 Martie 2023, 16:03
Postat de cata_costea pe 08 Decembrie 2011, 04:05

da , reluztatul asta e in timpul regimului comunistului Franco ;) au intrat in vestiare peste jucatorii barcelonei, comunistii si le au pus armele la cap amenintandu i ca daca nu pierd meciul ii omoara ! :P pe atunci era interzisa limba catalana culorile echipei care jucau in negru si presedintii erau omorati, exilati etc... Barca4ever !!! MES QUE UN CLUB !!!

Gata acum inventati scuze penibile , ca nu puteti accepta infrangerea barcelonei

Rob123
Rob123  •  17 Martie 2023, 16:01

Ce ma enerveaza toti *** care gasesc scuza cum ca acest meci a fost pe vremea comunismului , fascismului sa nu stiu ce . Nu pot sa accepte ca Real ia spulberat pe *** barkelona . Hala Madrid y nada mas. Real a facut corectie cu catalanii

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Rob123
Rob123  •  17 Martie 2023, 15:57
Postat de viezure pe 08 Decembrie 2011, 03:03

copy/paste! aveti toate rezultatele aici: www.rsssf.com/tablesb/barcamadrid.html

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează