Articol de Theodor Jumătate - Publicat miercuri, 13 decembrie 2023 13:51 / Actualizat miercuri, 13 decembrie 2023 15:59
Aleksander Ceferin, 56 de ani, din 14 septembrie 2016 președinte UEFA, e apărat de presa slovenă, după ce s-a dezvăluit că avocatul încearcă să modifice statutul forului european pentru a putea candida în 2027 și rămâne numărul 1 la Nyon până în 2031. Dar sursele GSP.ro dezvăluie exact ce intenționează să facă avocatul sloven la viitorul Congres UEFA de la Paris.
Scandalul e mare la UEFA și se întinde tot mai mult în Europa, din cauza încercării lui Aleksander Ceferin de a obține dreptul de a candida și la alegerile din 2027 pentru a rămâne președintele forului continental până în 2031!
După modelul Gianni Infantino la FIFA. Infantino a modificat deja statutul și are posibilitatea de a atinge al 4-lea mandat și 15 ani la Zurich. Pentru că primul său mandat, incomplet, de 39 de luni, a fost „șters". Și al 4-lea se transformă în al 3-lea mandat.
Două mari ziare britanice au dezvăluit planul lui Aleksander Ceferin. The Independent a vorbit de Răzvan Burleanu!
Daily Mail a fost primul care a informat asupra planului propus Comitetului Executiv de către Ceferin (avocat în vârstă de 56 de ani, din 14 septembrie 2016 la UEFA) la Hamburg, înaintea tragerii la sorți a grupelor Euro 2024. Să nu se țină cont de primul lui mandat, incomplet, de doi ani și jumătate, iar în 2027 să fie eligibil la al 3-lea său mandat. Să nu fie al 4-lea! Pe 8 februarie 2024, se va lua o decizie în Congresul UEFA de la Paris.
The Independent a extins prezentarea culiselor. A dezvăluit nu doar că englezul David Gill, 66 de ani, unul dintre vicepreședinții UEFA (de peste un deceniu în această funcție), e împotriva proiectului lui Ceferin, cum anunțase și Mail, ci și că oficialul britanic s-ar gândi la Răzvan Burleanu ca eventual candidat în 2027 pentru înlocuirea lui Ceferin la conducerea organismului de la Nyon.
Jurnaliștii sloveni: „E limpede că nu se ține cont de primul mandat. Aleksander Ceferin are dreptul de candida în 2027"
Cotidianul sloven Ekipa, din țara lui Ceferin, a reacționat furibund, cu un articol care-i ia apărarea compatriotului. "E o minciună. Englezii au fabricat totul împotriva lui Ceferin! E foarte limpede că acea limită de trei mandate se referă la mandate complete, cel extraordinar făcut după plecarea lui Michel Platini nu contează".
Jurnaliștii de la Ljubljana au completat: „În toți acești ani, media slovenă și media europeană au susținut în mod corect că Aleksander Ceferin poate rămâne președinte până în 2031. Și că are dreptul de a candida din nou în 2027".
Cum încearcă să schimbe Aleksander Ceferin articolul esențial: „Mandatul încheiat sau început înainte de 1 iulie 2017"
Numai că surse apropiate dosarului susțin că, potrivit actualului statut, Ceferin nu poate candida în 2027 și, pentru ca acest fapt să devină posibil, e nevoie de o ușoară, dar decisivă modificare a statutului.
Articolul 69.3 din statutul UEFA specifică: „Mandatul încheiat înainte de 1 iulie 2017 nu va fi luat în calcul pentru limitele unui mandat stabilite în articolul 22, paragraful 1".
Numai că primul mandat al lui Ceferin nu s-a încheiat înainte de 1 iulie 2017. A pornit pe 14 septembrie 2016, dura doar de zece luni la acea dată și s-a terminat în februarie 2019, când a fost reales președinte.
E nevoie de o schimbare a acelui articol 69.3, afirmă sursele GSP.ro. Să fie „Mandatul încheiat sau început înainte de 1 iulie 2017 nu va fi luat în calcul pentru limitele unui mandat stabilite în articolul 22, paragraful 1". Completarea cu „sau început" devine esențială pentru Ceferin.
Nu e suficientă o majoritate simplă. În cazul statutului, Aleksander Ceferin are nevoie de două treimi din voturi!
Pentru ca modificarea să fie aprobată e nevoie de votul celor 55 de membri ai Congresului UEFA. Dar nu e suficientă o majoritate simplă, de 28, cum a prezentat presa engleză. În cazul schimbării statutului, trebuie minimum două treimi, conform surselor GSP.ro. Adică 37 de voturi. Numai astfel își poate atinge scopul Ceferin.