Articol de Cristina Negrilă - Publicat marti, 20 septembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 20 septembrie 2011 20:40
Guardiola tolerează, dacă putem spune aşa, libertatea de mişcare a celui mai important transfer al Barcelonei în această vară, dar îl avertizează pe numărul 4 al echipei sale că "trebuie să se adapteze unei poziţii mai statice".
Josep Guardiola face antrenamentele cu porţile închise, iar baza sportivă care îşi are sediul în Ciutat Esportiva mai este cunoscută şi sub numele de "Ciudad Prohibida" (Oraşul interzis) pentru că nimeni nu are acces acolo. Aşa îşi protejează tehnicianul catalan secretele care fac din Barça o echipă aproape de neînvins. Pe ce poziţie joacă Cesc Fabregas? De-a lungul săptămînii unde e folosit mai des la antrenamente? Se poate antrena "anarhia" mişcărilor sale? Nu se dă niciodată cap în cap cu alt un "spirit liber" ca Messi? Întrebări pe care şi le pune oricine.
Guardiola este un privilegiat, nu poate fi "ghicit". "O să intre Fabregas în rolul lui Iniesta?" s-a întrebat, probabil, Jose Luis Mendilibar, tehnicianul Osasunei, sîmbătă. "Atenţie că vine pe dreapta", trebuie să-şi fi zis, ca pentru sine, mijlocaşul oaspeţilor Puñal. "Dar ce naiba face băiatul ăsta aici?", au exclamat, probabil, fundaşii centrali ai Osasunei, Ruben şi Roversio. Printre întrebări, îndoieli şi exclamaţii de admiraţie, Barça a marcat două goluri în 12 minute, unul dintre ele (din nou!) fiind înscris de Fabregas, care a ajuns la cota 3 în campionat, competiţie în care are un gol pe meci.
S-a terminat 8-0 pentru Barcelona, iar Fabregas, acelaşi Fabregas, a fost autorul a două assisturi generoase pentru Messi şi Villa. Cesc este vîrful ofensiv al rombului aliniat de Guardiola la mijlocul terenului, cu Busquets pe post de pivot şi Thiago şi Xavi care dau echilibru pe ambele părţi. De aici, în acel 3-4-3 al lui Pep, Messi poate schimba rapid poziţiile, în funcţie de necesitatea echipei.
Guardiola confirmă că explicaţia nu e atît de simplă. La Barcelona există o nouă teorie: aceea a anarhiei pozitive. Adică, pînă şi Pep trebuie să îşi mai calce propriile reguli, pentru că Cesc improvizează cu multă inteligenţă. Antrenorul Barcelonei îl avertizează însă pe Fabregas că la partidele împotriva unor adversari foarte puternici va trebui să se adapteze unor limite în ceea ce priveşte libertatea de mişcare, pentru ca adversarii să nu profite de vreunul dintre golurile lăsate de mijlocaş, mai ales în obişnuitul sistem 4-3-3.
Fabregas are de toate: ştie să păstreze posesia, schimbă poziţiile cu naturaleţe, face ca mingea să circule cu rapiditate, marchează goluri. E mijlocaşul universal. Alături de Messi, Cesc îi oferă lui Pep posibilitatea de a beneficia de doi falşi "9". Conexiunea Messi - Fabregas dă roade din plin, au adunat deja 13 goluri din cele 24 marcate de Barcelona în jocuri oficiale. Mai mult, au dat şi 10 assisturi.
"În organizarea pe care o avem, "anarhia" pe care o produce el ne prinde foarte bine. Se mişcă şi ajunge acolo unde vrea, stînga, dreapta, are lipici la gol, ajunge rapid în careul advers, pasează bine, dă assituri de excepţie, are viziune, munceşte mult. E foarte puternic din punct de vedere fizic", îl laudă Guardiola, dar adaugă: "Mai trebuie să înveţe anumite mişcări, trebuie să se adapteze unei poziţii mai statice, dar o va face cu timpul, pentru că vrea să înveţe. Ne place că se mişcă atît de mult pe tot terenul, dar să o facă cu cap".
sursa: Mundo Deportivo
Ședință la Rapid: ce i-a spus Șumudică lui Boupendza, după incidentele de la meciul cu Petrolul