Articol de Aurelian Botezatu - Publicat joi, 29 august 2024 12:43 / Actualizat joi, 29 august 2024 12:59
Albaștrii riscă suspendarea din cupele europene în 2025 - 2026, dacă se califică, urmare a problemelor pe care le au cu respectarea fair-play-ului financiar.
Chelsea a făcut mai multe manevre financiare în ultimul timp, pentru a se încadra în cerințele fair-play-ului financiar impus de UEFA. Dar tocmai a aflat că forul continental interrzice ceea ce în Premier League este (încă) permis!
Arrtificiile financiare făcute de Chelsea nu sunt acceptate de UEFA
Forul de la Nyon tocmai și-a confirmat poziția cu privire la înregistrarea veniturilor. UEFA nu va permite cluburilor să înregistreze câștiguri din vânzarea de active către companiile surori, ceea ce Chelsea a făcut pentru a reduce pierderile în această vară.
Patronul Todd Boehly și Clearlake, compania care deține clubul în acte, au compensat o parte din deficitul acestuia vânzând două dintre hotelurile lui Chelsea unei companii soră, pentru 76,5 milioane de lire sterline (91 milioane de euro). Echipa feminină, la rându-i, a fost vândută companiei-mamă cu două zile înainte de încheierea exercițiului financiar în iunie.
În Premier League încă e permisă strategia la care a apelat Chelsea
Premier League încă n-a închis această porțiță de scăpare care i-a permis lui Chelsea să înregistreze astfel de vânzări ca venit. Însă UEFA va împiedica cluburile să beneficieze de venituri prin vânzarea activelor în acest fel - relatează cotidianul britanic The Times.
Orice sancțiune pentru încălcarea regulilor financiare ale Uefa nu ar afecta Chelsea în Conference League, ediția 2024 - 2025. Însă cel puțin teoretic, dacă nu se conformează, ar putea fi exclusă din fotbalul european sezonul viitor, pe fondul unei multitudini de alte pedepse. Uefa a subliniat că toate cazurile ar urma să fie evaluate individual de grupul său independent.
Milan a plătit scump, Manchester City a scăpat de sancțiuni la TAS
Regulile privind profitul și sustenabilitatea, utilizate în Premier League, permit cluburilor să piardă maximum 105 milioane de lire sterline (125 milioane de euro) pe o perioadă de trei ani. Dar regula „câștigurilor din fotbal” a Uefa permite cluburilor să piardă doar 34,5 milioane de lire sterline (41 milioane euro) de-a lungul a două sezoane.
În 2019, AC Milan a ajuns la o înțelegere cu UEFA și a executat o interdicție de un an în cupele europene, din cauza multiplelor încălcări financiare. Iar în 2020, Manchester City a fost exclusă din Liga Campionilor timp de doi ani și a fost amendată cu 25 de milioane de lire sterline (30 milioane de euro), după ce a încălcat fair-play-ul financiar. Interdicția pentru „cetățeni” a fost ulterior anulată de Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
Ești expert în fotbalul intern? Plasează gratuit predicțiile tale și câștigă superpremiile puse în joc!