Articol de Bogdan Fechită - Publicat marti, 21 iulie 2020 20:41 / Actualizat marti, 21 iulie 2020 21:01
GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Linfield F.C., cea mai titrată echipă din Irlanda de Nord.
Puține echipe din lume se pot lăuda cu un palmare atât de bogat precum cel al nord-irlandezilor de la Linfield. În total, echipa are 269 de trofee obținute de-a lungul istoriei, însă 119 din ele au fost câștigate în competiții defuncte în acest moment. Pe emblema clubului e scris: „Audaces fortuna ìuvat”, ceea ce în latină înseamnă „Soarta ajută curajoșii”.
În schimb, există și 150 de trofee obținute în cadrul competițiilor în vigoare: 54 de titluri de campioană a Irlandei de Nord, 43 de Cupe ale Irlandei, 10 Cupe ale Ligii Irlandei și încă 43 de trofee „County Antrim Shield.”. Din competițiile defuncte are în palmares 4 trofee în „Charity Shield”, 33 în „Gold Cup” și 24 în „City Cup”.
Povestea începe în 1986
În Belfast, orașul în care a apărut Linfield, se jucau meciuri de fotbal încă din toamna lui 1885, însă jucătorii s-au reunit în cadrul unei echipe oficiale câteva luni mai târziu, în martie 1986, când a fost fondat clubul Linfield Athletic.
Primul meci a fost câștigat cu 6-5 contra echipei Distillery, iar în următoarea perioadă, în care campionatul de fotbal nord-irlandez nu apăruse încă, Linfield a jucat pe plan local, reușind să își creeze o reputație în oraș, cât și în țară.
În 1890 a apărut „Irish League”, iar Linfield F.C. a fost printre primele echipe înscrise și ulterior chiar a cucerit primele trei titluri. Avea să fie începutul unei povești epice întinse pe o perioadă de peste 130 de ani și marcată de alte 51 de titluri cucerite.
Echipa fără stadion
Perioada de început a echipei din Belfast nu a fost una ușoară, principala problemă fiind că nu avea un stadion propriu pe care să evolueze. Astfel, până în 1904, echipa s-a mutat de la un teren de fotbal la altul din capitala Irlandei de Nord. În cele din urmă, clubul a achiziționat actualul stadion pe care evoluează în prezent atât ea, cât și naționala Irlandei de Nord: Windsor Park.
În ciuda lipsei unui stadion propriu, până în 1905 Linfield a reușit să câștige alte patru campionate și cinci cupe. Restul istoriei echipei a continuat să fie marcată de numeroase trofee, titluri, cupe, dar și competiții regionale și naționale.
Perioade de glorie
Pentru Linfield, cea mai de succes perioadă a fost cea din anii '80, perioadă în care a cucerit opt din cele zece titluri. Foarte aproape de această glorie au fost și generațiile din anii '20 (7 titluri din 10) și din perioada 1961-1962 (tot 7 titluri din zece). În schimb, anii 1910-1920 și 1920-1930 au fost cele mai slabe perioade din istoria clubului, cu câte patru titluri cucerite în fiecare din cele două decade.
Fără faimă în Europa
În ciuda constanței pe plan intern, în Europa Linfield nu a reușit niciodată să ajungă prea departe, asta deoarece fotbaliștii nord-irlandezi și nu numai au folosit mereu clubul ca o rampă de lansare spre campionatele din Marea Britanie unde se puteau obține venituri, dar și performanțe mult mai mari.
În aceste condiții, cel mai mare succes în competițiile europene a fost înregistrat în sezonul 1966/1967, sezon în care Linfield a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Campionilor. Pe traseu i-a eliminat pe luxemburghezii de la Aris și pe norvegienii de la Valerenga, pentru a fi scoasă din competiție de bulgarii de la ȚSKA Sofia.
În afară de acest parcurs bun, Linfield a mai disputat 61 de meciuri în competițiile europene, majoritatea în tururile preliminare, însă doar nouă meciuri au fost câștigate.
- Poveștile altor cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C., Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán, Eintracht Braunschweig,FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia, Hulme Athenaeum, Preston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise, CA Oradea, Juventus Italia, United Ploiești, Unirea Tricolor București, Spartak Vladikavkaz