Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 30 septembrie 2023 11:43 / Actualizat sambata, 30 septembrie 2023 11:55
S-a aflat cine s-a opus reintegrării Rusiei în fotbalul internațional, la nivelul naționalelor de juniori U17 masculine și feminine. În ședința Comitetului Executiv UEFA din Cipru, Răzvan Burleanu ar fi fost unul dintre cei care au protestat împotriva acestui plan, alături de trei vicepreședinți UEFA.
UEFA a redeschis ușa Moscovei în fotbal. Exclusă din toate competițiile, la toate categoriile de vârstă la națională și cluburi, pe 28 februarie 2022, după începutul războiului, Rusia a fost reprimită în turneele europene la nivelul selecționatelor de juniori U17 masculine și feminine. Președintele Aleksander Ceferin a susținut că tinerii nu pot plăti pentru hotărârile adulților.
Rusia nu are dreptul de a organiza meciuri în țară, de a asculta imnul, de a avea steagul național sau însemnele federației pe echipament. Dar poate juca.
Șocant! Vicepreședintele suedez al UEFA a votat pro-Rusia, deși federația sa boicotează Rusia
Comitetul Executiv al forului continental a decis într-o ședință secretă, marți, în Cipru. Și s-au aflat culisele acestei reuniuni, în care s-a votat majoritar pro-Rusia, ședință la care a participat și Răzvan Burleanu, ca membru al Consiliului FIFA.
Potrivit Sky News, trei vicepreședinți UEFA, polonezul Zbigniew Boniek, englezul David Gill și galeza Laura McAllister, s-au opus planului de a reaccepta Rusia și s-au abținut de la vot.
Dar ceilalți doi vicepreședinți, italianul Gabriele Gravina și suedezul Karl-Erik Nilsson, au votat pentru întoarcerea Rusiei. A surprins mai ales Nilsson, în condițiile în care federația suedeză a anunțat că refuză să întâlnească Sbornaia și va boicota orice meci contra ei și la juniori.
„Răzvan Burleanu a vorbit împotriva readmiterii Rusiei”. Dar nu a avut drept de vot
Rob Harris, corespondentul Sky News, a dezvăluit că „Răzvan Burleanu a profitat de prezența la ședință pentru a vorbi împotriva readmiterii echipelor Rusiei, dar nu a putut vota”.
Ca membru al Consiliului FIFA, șeful FRF poate asista la reuniunile Comitetului Executiv UEFA, însă nu are drept de vot.
La fel s-a întâmplat în această săptămână și cu Debbie Hewitt (Anglia), vicepreședinte FIFA. Și ea s-a opus, fără a se putea implica în vot.
FRF refuză să participe alături de Rusia. La fel ca alte federații europene
FRF a anunțat vineri că va boicota revenirea Rusiei: „FRF consideră că trebuie să fie solidară cu spiritul sancțiunilor afirmate de instituțiile europene și naționale și nu va disputa nicio partidă oficială sau amicală cu selecționate ale Federației Ruse.
FRF așteaptă finalizarea procedurilor pentru implementarea acestei decizii a Comitetului Executiv UEFA, având convingerea că regulamentul competiției va respecta poziția fiecărei federații naționale”.
Și forurile din Ucraina, Anglia, Polonia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Letonia refuză să participe în competiții alături de Rusia.
Care e reacția FIFA? Deocamdată, forul de la Zurich tace
Momentan, FIFA nu a avut nicio reacție asupra acestui subiect. Dacă sprijină decizia UEFA sau menține suspendarea totală hotărâtă în februarie 2022.
Citește și:
10 detalii care nu s-au văzut la TV la Oțelul - Dinamo. Cine s-a rugat cel mai mult
Alibec a marcat de la 30 de metri în eșecul usturător administrat de echipa fostului star al lui PSG