Articol de Remus Dinu, Carmen Dumitru - Publicat marti, 05 noiembrie 2024 19:00 / Actualizat miercuri, 06 noiembrie 2024 00:36
Reprezentativa feminină U17 din Coreea de Nord s-a impus, luni, în finala Campionatului Mondial de fotbal al acestei categorii de vârstă, trecând în ultimul act de Spania (1-1, 6-5 după executarea loviturilor de departajare). Nord-coreencele le învinseseră în prealabil pe Anglia (4-0) și Statele Unite (1-0)!
Deznodământ cu repetiție la ediția 2024 a Campionatului Mondial U17, găzduit de Republica Dominicană, cu 16 combatante la start.
După triumful de la U20, în turneul final desfășurat în urmă cu mai puțin de două luni, supremația nord-coreeană din fotbalul feminin juvenil s-a extins și în competiția destinată jucătoarelor sub 17 ani. Unde steagul roș-alb-albastru nord-coreean a fluturat iarăși de pe prima treaptă a podiumului.
Tot un fel de „sportswashing”. Coreea de Nord, mereu în top la fotbal feminin
Așadar, o țară profund comunistă, implicată în controverse internaționale în serie din cauza politicilor totalitariste ale lui Kim Jong-un - dislocarea unui contingent de militari în războiul din Ucraina fiind ultimul act sfidător al dictatorului - reușește să impună o cvasidominație în sectorul fotbalului feminin. Acolo unde naționalele transformate în veritabile mijloace de propagandă au obținut, doar în ultimele două luni, performanțe prestigioase pentru regimul izolat de lume de la Phenian.
Succesul echipelor de tineret ale Coreei de Nord poate părea surprinzător pentru cei care nu sunt familiarizați cu istoria fotbalului feminin din această țară, nota recent The Guardian, după aurul de la U20.
Coreea de Nord și-a menținut o prezență puternică în acest sport timp de decenii, cu echipa sa feminină de senioare clasându-se constant printre cele mai bune echipe la nivel global (4 apariții la Campionatul Mondial, un „sfert”, în 2007, două prezențe la Jocurile Olimpice - 2008, 2012 - trei titluri în Cupa Asiei).
Deși a fost oarecum izolată de competițiile internaționale, investițiile țării în fotbalul feminin au dat rezultate impresionante, mai ales la nivelurile de tineret, observa reputatul jurnalist sportiv britanic Barney Ronay.
Mai întâi a fost U20
Întâi de toate, o statistică. Avem de-a face cu un trend: este pentru a doua oară în istorie când naționalele U17 și U20 ale Coreei de Nord reușesc să-și impună supremația în același an la Campionatul Mondial.
În septembrie, naționala U20 se impunea la Mondialul disputat în Columbia, la Bogota, nord-coreencele fiind premiate atunci de însuși Gianni Infantino, președintele FIFA.
A fost al treilea Mondial all-time adjudecat de naționala U20 din Coreea de Nord, după cele din 2006 și 2016. Finala a fost câștigată în fața Japoniei, rivala tradițională, 1-0 în timpul regulamentar.
„Coreea de Nord, singura asociație din fotbalul mondial care a reușit această performanță”
Performanțele recente l-au determinat pe Salman bin Ibrahim Al Khalifa, președintele Confederației Asiatice de Fotbal (AFC), să afirme:
„Dedicarea Asociației de Fotbal a Coreei de Nord pentru a crea o pepinieră constantă și dinamică de viitoare vedete trebuie apreciată, iar noi îi felicităm nu doar pentru această victorie, ci și pentru că sunt singura asociație membră din fotbalul mondial care a reușit performanța de a câștiga titluri succesive la categoriile de vârstă feminine în același an (n.r. - U17 și U20)”, a afirmat Al Khalifa, conform insideworldfootball.com.
Înaltul oficial din Bahrain a adăugat: „Sunt încrezător că exemplul remarcabil oferit de Coreea de Nord va inspira și alte echipe să urmeze această cale”.
Coreea de Nord U17, victorii istorice cu Anglia și Statele Unite
În drumul lor spre trofeu, jucătoarele din Coreea de Nord au marcat de 14 ori, încasând doar două goluri în 6 meciuri. Au învins pe parcurs Anglia și Statele Unite - succese cu iz geopolitic -, dar și Mexicul, Kenya și Polonia.
În ultimul act, nord-coreencele au fost nevoite să revină de la 0-1 în fața ibericelor. Golul egalizator a purtat semnătura lui Jon Il-chong, jucătoarea recompensată cu titlul de MVP al turneului.
18.410 spectatoriau asistat la finala Coreea de Nord U17 - Spania U17
„Suntem mândri că am învins cea mai bună echipă europeană pentru a deveni cea mai bună echipă din lume,” a concluzionat Song Sung-gwon, antrenorul naționalei U17 din Coreea de Nord, conform sursei citate.
„Am reușit să câștigăm datorită unității noastre. Am învățat încă o dată că dacă luptăm împreună ca un singur organism, câștigul este inevitabil”, a mai spus tehnicianul în vârstă de 55 de ani.
Cele două succese ale naționalelor din Coreea de Nord sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, pe fondul politicii de izolare a țării din timpul pandemiei, multe dintre entitățile sportive din Coreea de Nord nu au mai participat la competiții internaționale timp de patru ani, ceea ce, printre altele, a dus la prăbușirea clasamentului FIFA al echipei feminine.
Îndemnul temutului Kim Jong-un: „Să perceapă antrenamentele ca pe ordine de luptă!”
Tendințele dictate de Kim Jong-un în zona de sport sunt bine-cunoscute.
Un jurnalist de la Bleacher Report, printre puținii care au reușit să pătrundă într-o Coree de Nord la fel de izolată ca întotdeauna, a descoperit, în singura librărie de la Phenian cu articole în limba engleză, viziunea conducătorului pe teme de sport:
„Sportul joacă un rol foarte important în națiune. Sportivii trebuie să își perceapă antrenamentele ca pe ordine de luptă din partea Partidului, iar terenul de antrenament ca pe un câmp de bătălie pentru a implementa idealurile Partidului”.
Observațiile româncei Laura Rus: „Sunt tehnice de fel și foarte disciplinate tactic și tehnic, nu e o mirare că au câștigat la U17 și U20”
Laura Rus, una dintre cele mai valoroase fotbaliste pe care România le-a avut în ultimii ani, cea care a evoluat o perioadă în Coreea de Sud, la Icheon Daekyo, a acceptat invitația Gazetei Sporturilor de a radiografia performanțele izbutite de naționalele din Coreea de Nord, precum și aventura sa sud-coreeană, de care a rămas profund impresionată.
„Mentalitatea din Asia este una foarte puternică, prin urmare au o disciplină și un respect extraordinar de mari.
Jucând în Coreea de Sud aproape 3 ani, pe asta au pus foarte mare accent, sunt foarte muncitoare și pur și simplu trăiesc pentru fotbal!
Nu este o mirare pentru mine faptul că naționala din Coreea de Nord a reușit să câștige Campionatul Mondial la U17 și U20, structura și baza lor sunt unele puternice și chiar am avut ocazia să joc un meci amical cu ele pe când eram junioară, au o reacție rapidă, sunt tehnice de fel și foarte disciplinate tactic și tehnic”, ne-a dezvăluit Laura Rus.
„În Coreea de Sud, m-au făcut să mă simt una de-a lor. Era o disciplină pe care n-am mai întâlnit-o niciodată!”
Cu lux de amănunte, Laura și-a descris pentru cititorii Gazetei anii petrecuți la Icheon:
„Au o disciplină pe care nu am întâlnit-o niciodată și pot să zic că am jucat prin ceva campionate și țări diferite din Europa. Respectul față de colege, față de căpitan este incredibil! Sunt muncitoare și cu o tehnică foarte bună, la fel și tactic.
Condițiile sunt unele care le permit să ajungă să câștige campionate și să poată crește ca jucătoare, dar mai ales ca persoane. Pun bază foarte mult pe respect, disciplină și este remarcabil cum ajung să fie ca o familie.
Eu așa m-am simțit acolo, deși era foarte greu cu comunicarea, nu prea vorbeau engleză, m-au făcut să mă simt una de-a lor în trei sezoane jucate acolo. M-am simțit cu adevărat fotbalistă din toate punctele de vedere.
Se investește foarte mult, au condiții aproape asemănătoare cu băieții, se joacă pe aceleași stadioane, doar la salariu este singura diferență”, a explicat Laura Rus, pentru GSP.ro.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora