Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 14 martie 2023 13:55 / Actualizat marti, 14 martie 2023 15:36
În direct la GSP Live, Costel Pantilimon - actualul manager general de la Poli Timișoara - a vorbit despre colegii și antrenorii pe care i-a avut în cele trei sezoane petrecute la Manchester City, echipa ultimului deceniu din Premier League.
Fostul portar al naționalei, Costel Pantilimon (36 de ani), a fost transferat de Manchester City de la Poli Timișoara în vara lui 2011 și a rămas acolo trei ani, până la plecarea la Sunderland. În această perioadă, jucătorul născut în Bacău a jucat în 29 de meciuri în toate competițiile, adunând două titluri de campion în Premier League, o Cupă a Ligii și două Supercupe.
Era perioada în care City - preluată de șeici - începuse să transfere jucători de talie mondială. În direct la GSP Live, Pantilimon a acceptat să le facă o scurtă caracterizare celor mai importanți colegi și antrenori pe care i-a avut la clubul din Manchester:
2.160.000 de euroeste suma oficială plătită de Manchester City lui Poli Timișoara pentru transferul lui Pantilimon
Vincent Kompany
- 4 titluri cu City, două Cupe ale Angliei, 4 Cupe ale Ligii, Jucătorul Anului în Premier League în 2012
“Un lider adevărat în vestiar. Suntem apropiați de vârstă, dar avea o influență incredibilă în vestiar. A trecut prin foarte multe accidentări și tot timpul când a revenit nu s-a cunoscut că a rămas vreo secundă în urmă cu pregătirea.
Dacă aveam antrenament la 10, la 8 dimineața Kompany era deja în sala de forță. Pleca undeva la 4-5 după-amiaza de la bază. Era foarte preocupat, știa că avea anumite probleme și a reușit să le ducă până la 34 de ani. E important să ai grijă de corpul tău. O ruptură nu trebuie să se întâmple la nivel profesionist. Nu se poate întâmpla din nimic.
Era preocupat de meserie, nu l-a preocupat altceva. Nu s-a plâns niciodată când era accidentat. Plus că trebuia să țină un vestiar. Nu controla vestiarul de pe o poziție de forță, era genul de lider pe care îl urmăreai prin ce făcea pe teren.
Mi-aduc aminte că am jucat cu United, derby în Cupă. Luase cineva de la noi roșu, fusese 3-0 pentru United, am făcut noi 3-2 și îmi aduc aminte că noi încercam să atacăm, iar el rămăsese singurul fundaș în fața mea. Scăpau cei de la United 3 contra 1 și el a ținut apărarea de unul singur”
Sergio Aguero
- 5 titluri cu City, o Cupa Angliei, 6 Cupe ale Ligii, golgeterul Premier League în 2015
„Greul a fost să-l am adversar, când am jucat la Sunderland. Un jucător formidabil. Nu cred că a învățat engleza la perfecție nici până în ziua de azi. Cred că era o chestie de confort, aveam foarte mulți jucători care vorbeau spaniola. Chiar și Kolarov, era sârb, dar vorbea foarte bine spaniola. Cred că a rămas în zona aia de confort.
Pe atunci nu era cum l-ați văzut la Mondial, în vestiarul Argentinei. Era un tip carismatic, dar nevorbind limba era mai retras. Când vorbeam, foloseam un limbaj mai special, mai picant, în spaniola lui. Nu pot să vă spun pe post, dar așa ne alintam noi. Dar era foarte simpatic”.
Carlos Tevez
- un titlu și o Cupă a Angliei cu City
“Era un lider prin performanță sportivă. Dădea tonul la ceva pozitiv. Avea experiență. A fost unul dintre jucătorii care au făcut diferența. S-a întors cu vreo 7-8 etape înainte de finalul campionatului și a tras echipa după el, a dat startul la un presing agresiv, făcea diferența. Când vezi un jucător cu trofee câștigate care fusese pedepsit de club 3-4 luni de zile, te aștepți să se întoarcă și să spună: «Mmm, ce să mai fac eu aici?!». Dimpotrivă, el a fost exemplar.
Puteai să spui că un tip mai recalcitrant de multe ori, dar de fapt era un tip foarte respectuos. Își știa meseria foarte bine, era un lider pe teren. Era un câine, dar un câine în sensul bun al cuvântului”.
Yaya Toure
- 3 titluri cu City, o Cupă a Angliei, 3 Cupe ale Ligii, Fotbalistul Anului în 2012 și 2014 în Premier League
„Un om care vedea fotbalul atât de simplu cum nu credeam vreodată că e posibil. Era mare, dar în momentul în care dezvolta viteză și control în regim de control al balonului era ceva extraordinar. Plus că a fost foarte important în vestiar, câștigase tot cu Barcelona, avea superexperiență. A fost un meci cu Sunderland, credeam că nu mai marcăm și atunci a apărut Yaya Toure și a dat gol. Când nu puteam să deblocăm o echipă, când ne era greu, atunci venea Yaya și făcea diferența. Îți dădea un confort, că se poate.
În momentele critice nu răspundeam toți foarte bine la presiune. De aia era nevoie de Yaya. Am mai vorbit cu el, am făcut împreună cursurile școlii de antrenori din Țara Galilor. Eu, el și Gael Clichy”.
Edin Dzeko
- Două titluri cu City, o Cupă a Angliei, o Cupă a Ligii
“L-am considerat unul dintre atacanții cei mai buni, putea să facă pasul spre orice echipă. Era țâfnos la nedreptate, era temperamental, avea tot timpul impresia că trebuie să fie totul ca el. Avea execuții cu picior stâng, picior drept, lovitură de cap foarte bună, execuții bune. Cred că ar fi putut face față la Real Madrid”.
James Milner
- Două titluri cu City, o Cupă a Angliei, o Cupă a Ligii
„Omul care bea numai apă și vitamine. Nu am văzut niciodată așa ceva. Cu siguranță, asta e explicația pentru faptul că joacă acum la Liverpool. Am mers împreună și am mâncat, am avut evenimente împreună, niciodată, niciodată, nu l-am văzut să pună gura pe alcool. Un profesionalism dus la extrem, îl găsești tot timpul în sala de forță, în sala de tratament, îl găsești tot timpul la refacere. Ăsta e Milner. Îl vezi tot timpul după antrenament că încearcă să progreseze, că încearcă să-și îmbunătățească jocul.
Din jucătorii englezi pe care i-am avut colegi, Milner era cel mai profesionist. Niciodată nu am auzit să fi pierdut o noapte, chiar dacă aveam zi liberă. Noi îi spuneam Roboțelul. Era ca un neamț, nu cred că era englez. Oriunde îl puneai acolo juca. Unde era nevoie, știai că poate să joace Milner. E un jucător de vestiar, a pus mereu echipa pe primul loc. Atunci avea și viteză, acum are 37 de ani. A fost și ferit de accidentări, nu a trecut prin ghinioane”.
Fernandinho
- 5 titluri cu City, o Cupă a Angliei, 6 Cupe ale Ligii
“Un băiat foarte deștept, vorbește vreo 3-4 limbi străine. Un băiat foarte politicos, nu credeam că o să stea atât de mult la club. Sud americanii se adaptează mai greu. Am o relație foarte bună. Un om care a înțeles că nu e ușor să reziști în Europa, a fost mai degrabă european decât sud-americani”.
Roberto Mancini
-Un titlu cu Manchester City
„Toată lumea vorbea despre faptul că nu m-a folosit în finala Cupei, deși apărasem până atunci. Un tip jos pălăria, care mi-a oferit șansa să joc la cel mai înalt nivel. A fost foarte corect cu mine, a fost multă presiune mediatică atunci pe el, dar noi am vorbit după. De obicei, nu făcea asta, păstra o anumită distanță, dar nu distanță arogantă, distanță profesionistă. Mi-a zis după aia cumva că îi pare rău. Pentru mine a fost mai mult decât suficient.
Își pregătește cu foarte mare rigurozitate meciurile. Plus că are ochi la jucători. 90 la sută din jucătorii aduși în momentul în care am venit și eu erau jucători de 23-24 de ani, nu foarte cunoscuți de prea multă lume. El le-a știut valoarea și i-a pus într-un angrenaj.
După ce a antrenat în Anglia, și-a schimbat ceva și din stilul său. A devenit mai ofensiv”.
Manuel Pellegrini
- Un titlu cu City, două Cupe ale Ligii
“Un domn, o singură dată l-am văzut nervos. Era la pauza unui meci, lucrurile nu mergeau bine. Noi ne reproșam lucruri în vestiar, aveam contre între noi iar el a intrat și a strigat “Stop!”. Am rămas toți cu gura căscată, am zis “oook”.
Era un om elegant, pozitiv, puteai să ai o discuție cu el, încerca să ajute pe toată lumea. Eu voiam să plec pentru că nu jucam și mi-a zis: «Te rog, rămâi! O să ai șanse dacă celălalt portar nu performează!». Așa s-a și întâmplat, s-a ținut de cuvânt. A schimbat puțin, de la Mancini care era profi și un pic distant. El era un domn, foarte apropiat de noi, o altfel de abordare. A reușit să ia un titlu”.