Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 20 decembrie 2024, 14:22 / Actualizat vineri, 20 decembrie 2024 16:33
Dan Șucu (61 de ani), devenit noul acționar majoritar al clubului Genoa, după mărirea de capital cu 40 de milioane de euro, a vorbit în interviul acordat ZF.ro despre toate detaliile noi sale investiții în fotbal. Și a dezvăluit că vrea să pună bazele unei uniuni în care, pe lângă Rapid, să fie și alte echipe. „Banii investiți sunt numai ai mei. La această vârstă, nu mă mai tem de nimic!”.
La trei zile după ce a bătut palma cu cei de la Genoa pentru a prelua controlul „Grifonului” rossoblu, coproprietarul lui Rapid a oferit toate amănuntele din culisele tranzacției cu italienii și a vorbit și despre cum a ajuns să ia parte la negocieri.
A anunțat că și-a fixat ca obiectiv să construiască în doi ani un club sustenabil și să pună bazele unui grup solid financiar, cu profit pe termen lung.
Șucu a explicat la început de ce a ales să bage bani într-un club din Serie A și nu a injectat cele 40 de milioane la gruparea din Giulești, pentru a putea câștiga titlul și a face o figură frumoasă în Europa.
Șucu: „Nu am dreptul să cumpăr trei sferturi din Superligă”
„Nu ai dreptul să cumperi trei sferturi din campionatul românesc. Fotbalul trebuie privit ca un fenomen social, nu doar ca unul sportiv. Pe de altă parte, trebuie construit ca o afacere sustenabilă, care să stea pe picioare, să producă profit pe termen lung.
Normal că trebuie să aibă rezultate. Primul lucru pe care l-am avut în vedere a fost să caut similitudinile cu ceea ce poți aplica în activitatea de management de club sportiv. Pentru mine este ideea de integrare verticală. Pot vorbi într-un limbaj strict de business, dar la un ziar de sport e mai greu”, spune Șucu.
Noul patron al lui Genoa dezvăluie că „modelul căutat este de integrare verticală. Nu am discutat de market club ownership, ci am studiat acest fenomen așa cum am început la Rapid. Cu un singur club nu poți construi ceva special. Eu mă așteptam să merg mai sus cu Rapid ca rezultate sportive, însă, probabil, eficiența banilor mei nu a fost la nivelul pe care eu mi l-aș fi dorit. Dar asta nu înseamnă că nu putem recupera!
De exemplu, în ideea de a-ți consolida afacerea, dacă vrei să cumperi un produs la un preț foarte bun, trebuie să cumperi volume foarte mari. Dacă nu le poți genera în piață, trebuie să te legi de o centrală de achiziții. Dacă mă duc la un producător, eu vreau 2.000 de dormitoare, nu două!
În activitatea mea, mă leg de centrale de achiziții în SUA, nu în Europa. Cam în aceeași cheie trebuie găsită o soluție pentru o uniune. Pentru ca fiecărui club în parte să-i fie mai bine, e necesar să fie într-o uniune. Vreau să am un grup care să acționeze în diferite campionate.
Șucu: „Se susțin reciproc, însă trebuie conduse responsabil”
Dan Șucu a explicat cum va decurge relația între Rapid și Genoa: „Două sunt acum în regulă: unul într-un campionat mediu, iar altul de top. Ele se pot susține reciproc, dar trebuie conduse responsabil, sustenabil, să fie capabile, într-o perioadă rezonabilă de timp, să-și acopere cheltuielile. Așa se întâmplă în toate campionatele din Europa.
Sunt foarte multe cluburi conduse nerealist. Cu probleme la plata jucătorilor, plata taxelor și a altor costuri nesuportate. Toți cei cu care am discutat în Italia au fost foarte conștienți că un club trebuie să fie sustenabil. Dorința de a avea un club care să stea pe picioarele lui și sănătatea firmei tale sunt pe primul plan.
Nu am descoperit eu gaura de la macaroană, dar nu am o părere excepționaă despre capacitatea unor fonduri de investiții de a conduce ele însele unele businessuri. Au o bună percepție pentru dezvoltarea antreprenorială, dar un foarte mic respect față de cum fac ele managementul.
Din păcate, la Rapid nu mă ocup de negocieri la vânzări de jucători, e cea mai plăcută activitate. Mie îmi rămâne partea de venituri, cum să structurezi centrele de cost, unde e zona în care să crești ori trebuie să reduci. Ce investiții să faci în zona de academie și cum să le motivezi mai departe. Este o activitate plicticoasă, dar fără ea nu se poate”.
„Angelescu nu a ținut pasul la Rapid, așa am ajuns la 90%”
Întrebat dacă a fost în discuție și Sampdoria pentru o investiție, patronul Mobexpert a povestit cum au decurs tratativele cu Genoa: „Povestea e relativ simplă. Dorința de multichannel exista mai de mult în mintea mea. Beneficiile le pot dezvolta la nesfârșit, sinergiile la fel, dar niciodată nu știi unde termini.
Am văzut acest grup american, proiectul lor de a avea un număr de cluburi și să le listeze la Bursa din Londra. Ideea mi s-a părut interesantă și am vrut să investesc direct în grupul de la Miani, dar tentativa nu s-a materializat. Cei de la 777 au făcut implozie.
Apoi, m-am uitat la cluburile din uniunea lor, în Belgia, Franța, Brazilia, Germania și Italia. Am rămas la alegerea de a face doar un parteneriat cu Genoa. Mai departe am luat legătura cu managementul, prin vară am avut primele contacte.
Chiar au venit în România și s-au uitat pe partea de academie la Rapid, să vedem cu ce ne ajutăm reciproc. Pe măsura avansării în timp am încercat posibilitatea unui transfer direct al unui atacant de la Genoa.
Am fost anunțat de club despre solicitarea de o majorarea de capital, date fiind dificultățile mari economice, acțiunile de contestare uriașe de pe piață, scandaluri cu creditori, actionari, acuzații de fraudă”.
„Construiesc cărămidă cu cărămidă. Nu știu ce fac rivalii”
„Între timp, Genoa avea tot mai multe probleme. Am făcut un minimum de audit pe partea economică și juridică și am considerat că ar trebui să investesc, sub formă de mărire de capital.
E vorba despre o sumă de 40 milioane, nu 45! Cu această mărire la care ne-am angajat, am ajuns la 77%. Asta a fost oferta, am așteptat și nu știam câți mai sunt în competiție. Mă așteptam ca unii dintre creditorii din SUA să liciteze.
Banii mei rămân la club, nu voi face cash-out. N-am luat acțiuni, cum am procedat la Rapid, unde am investit treptat. Același concept vizez la Genoa. Nu a venit Angelescu să spună să îi cumpăr acțiunile.
Nu a putut ține pasul cu mine și am ajuns la 90 la sută. Am apelat la o firmă de avocatură renumită, White&Case, am discutat și cu biroul ei din Italia, pentru că trebuia să cunoaștem particularitățile italiene.
Ne-am uitat la situația fiscală și, deși am avut doar o săptămână, am făcut rapid, iar revin la Rapid, un proces de evaluare ca să putem lua o decizie. Sigur că am îndoielile mele, dar nu aș vrea să-mi strice plăcerea față de niște lucruri pe care le respect groaznic de mult.
Dacă la 60 de ani te mai sperii de nou... Inclusiv la Rapid, pe măsură ce academia crește, o să-mi permită să fac echipă de liga a doua și parteneriate cu liga a treia, în așa fel încât Rapid să devina un aspirator. Eu construiesc ceva cărămidă cu cărămidă, nu știu ce fac competitorii. Nu pot da toate amănuntele, dar vreau ca fiecare lucru să fie la locul lui”, a punctat omul de afaceri.