Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 24 noiembrie 2018 18:14
Sergio Ramos, 32 de ani, a fost găsit pozitiv la dexametazonă după finala Ligii din 2017, iar medicul Mikel Aremberri anunțase că i-a făcut injecții cu betametazonă, alt corticoid. Cazul a fost închis de UEFA cu acordul WADA (Agenția Mondiale Antidoping).
UPDATE
Sergio Ramos a reacționat în premieră după acuzele lansate de Der Spiegel.
"În întreaga mea carieră, am făcut peste 300 de controale doping și n-am încălcat niciodată regulile. Am fost multă vreme pe creasta valului și cine se oftică ar trebui să tacă.
Cel care urma să mă controleze după meciul cu Málaga mi-a permis să fac duș înainte, a stat cu mine în tot acest timp, iar apoi am trecut testul doping, cum s-a întâmplat de fiecare dată", a declarat Sergio Ramos, căpitanul Realului.
Toți îl apără pe căpitanul Madridului și contestă dezvăluirile făcute de Der Spiegel și de site-ul francez de investigații Mediapart, cu dovezi din baza Football Leaks: UEFA a mușamalizat mai multe cazuri suspecte de dopaj la Real Madrid!
Scrisoare de la WADA: "Ați procedat corect"
"Sergio Ramos nu a încălcat niciodată regulile controlului doping", susține clubul blanco. "UEFA ne-a cerut explicații și a decis să închidă imediat acest dosar, după verificarea experților Agenției Mondiale Antidoping".
Iar forul european replică: "Refuzăm categoric afirmațiile nefondate că am fi acoperit teste pozitive. Toate examenele doping sunt realizate în conformitate cu codul WADA". Și, potrivit Mediapart, UEFA ar fi primit o scrisoare de la directorul general al WADA că a procedat corect la "cazul Ramos".
"Eroare administrativă"
Totuși, pe 3 iunie, 2017, după finala Champions League, Real - Juventus 4-1, căpitanul campionilor a ieșit pozitiv la dexametazonă, o substanță utilizată în mod normal la artrita reumatoidă.
"Mi s-a făcut un tratament împotriva durerilor la genunchi și la umăr", a răspuns Ramos pe 10 iulie. Folosirea acestui corticoid este autorizată, dar numai dacă este anunțată înainte sau în timpul controlului doping. Și medicul madrilenilor, Mikel Aremberri, nu a menționat decât două injecții (la genunchi și umăr) cu un alt corticoid, betametazonă.
Ulterior, când Real fusese informat că jucătorul a fost "prins" cu dexametazonă, doctorul a oferit o variantă stupefiantă: "Din cauza euforiei din vestiar, după câștigarea trofeului, am confundat dexametazona și betametazona".
Și mai surprinzător, investigatorii UEFA au acceptat explicația lui Aremberri: "Eroarea administrativă e foarte probabilă". Nimeni n-a fost pedepsit. Nici fotbalistul, nici medicul, nici clubul.
Chiar și un specialist spaniol, Zigor Moltavo, șeful Unității de control al Centrului de medicină sportivă al AEPSAD (Agenția spaniolă antidoping), e convins că motivația lui Aremberri "a fost o mare eroare". De care UEFA a ținut însă cont.
Ce a făcut Ramos la duș?
Nu a fost unicul moment cel puțin dubios pe axa Ramos - control doping - UEFA. Pe 15 aprilie 2018, după meciul cu Málaga (2-1), internaționalul spaniol l-a anunțat pe oficialul AEPSAD că, înaintea testului, se duce să facă duș.
Ceea ce e interzis de regulamentul WADA, pentru a evita tentativa de a truca acel control. Exact cum proceda ciclistul american Lance Armstrong, ce își elimina substanțele interzise din organism prin perfuzii. Ramos a încălcat regulile, deși i s-a spus de mai multe ori care sunt consecințele.
Conform Mediapart, directorul juridic de la Real avertiza atunci printr-un e-mail intern relevat de Football Leaks că "sancțiunile sunt foarte dure și pentru jucător, și pentru doctor, și pentru club". Dar AEPSAD, care a informat gruparea madrilenă 5 luni mai târziu despre acest caz, nu a mers mai departe: "Rezultatele anchetei n-au dovedit existența unui act care viola regulamentul antidoping".
"Dacă dexametazona este injectată intraarticular, atunci e permisă. Este interzisă doar dacă e luată oral, intravenos sau intramuscular. E unul dintre cei mai folosiți corticoizi din lumea fotbalului și Real nu va avea probleme"
Zigor Moltavo, șeful Unității de control al Centrului de medicină sportivă al AEPSAD
8 jucători testați de medicii lui Real, nu de controlorii UEFA!
Încă un episod suspect la Real. În februarie 2017, doi oficiali UEFA au apărut neanunțați la Valdebebas, centrul sportiv al grupării madrilene. Zece jucători au fost supuși acestui control sanguin inopinat. Totuși, după ce Cristiano Ronaldo și Kroos au fost testați, portughezul a făcut scandal, acuzând forul european că el este mereu suspectat.
"S-a creat o mare tensiune în sala de control", iar stafful medical blanco a fost autorizat să preleveze sângele celorlalți 8 fotbaliști, cu "titlu excepțional, din cauza atmosferei încinse". José Ángel Sánchez, directorul general de la Real, a trimis un e-mail la UEFA, în care acuza controlorii de "incompetență". Din nou, UEFA a mușamalizat dosarul.