Articol de Bogdan Fechită - Publicat marti, 24 mai 2022 19:59 / Actualizat marti, 24 mai 2022 22:04
Fotbalul nu lipsește nici de la Vatican, cea mai mică țară din lume, deși are doar 0,44 kilometri pătrați și doar 825 de locuitori. Din contra, Statul Papal are patru competiții sportive anuale, precum și două echipe naționale: una masculină și una feminină.
Din cele patru competiții sportive anuale organizate în Vatican, trei sunt gestionate de Guvernul Vaticanului, iar a patra de Centrul Sportiv Italian (CSI). Cele trei organizate de Guvern sunt: Campionatul Vaticanului, Cupa Vaticanului și Supercupa Vaticanului. Joacă angajații din diferitele departamente și birouri ale Statului Papal, precum și membrii gărzii elvețiene.
În schimb, competiția organizată de CSI e numită sugestiv „Clericus Cup”, iar la ea participă doar preoții și seminariștii din diferitele școli vaticane.
Cum a început fotbalul în Vatican
Fotbalul în Vatican are rădăcini vechi. Primul meci de fotbal consemnat în documentele istorice a fost în 7 ianuarie 1521, când a avut loc o partidă de „calcio fiorentino”, un sport precursor al fotbalului actual, în prezența Papei Leo al X-lea.
Prima inițiativă de a organiza un campionat modern a fost în 1947, când s-a disputat o Cupă între patru echipe, însă fotbalul practicat a fost mai aproape de „calcio fiorentino”, decât de cel modern. Stilul brutal de joc a dus la suspendarea turneului din cauza „neînțelegerilor reciproce”. A izbucnit o ceartă furioasă între jucători și spectatori, așa o lungă perioadă nu s-au mai organizat decât meciuri amicale între angajații diferitelor birouri.
De-a lungul timpului, Vaticanul și-a arătat în dese rânduri sprijinul și simpatia pentru fotbal: Papa Ioan Paul al II-lea a fost portar când era junior și era suporter al echipei MKS Cracovia, Papa Benedict al XVI-lea era suporter al Bayern Munchen, iar Papa Francisc o susține pe San Lorenzo, echipa din țara sa natală.
Fotbalul poate fi un vehicul de educație pentru valori ca onestitatea, solidaritatea și fraternitatea, în special pentru generația tânâră
- Papa Benedict al XVI-lea
Apariția campionatelor și a Asociației de Fotbal din Vatican
În 1966 a apărut echipa de fotbal Hermes, formată din custozi, restauratori și alți angajați ai Muzeelor Vaticane. În prezent, ea este denumită simplu „Muzeele Vaticanului”. Totuși, primele turnee aveau să apară șase ani mai târziu, o dată cu înființarea asociației de fotbal din Vatican, în 1972.
În același an a avut loc și prima competiție, intitulată „Cupa Prieteniei”. Au participat șapte echipe, fiecare reprezentând un departament al Statului Papal.
Ulterior, numărul de echipe a crescut la opt și de atunci s-au disputat constant, în fiecare an, competiții de fotbal. Campionatele din Vatican nu beneficiază de sponsorizări, ci se finanțează din taxele de înscriere ale diferiților participanți.
Statul Papal asigură și el o mică parte din buget. Au fost și ani în care competițiile nu s-au disputat, din cauze pandemice sau din cauza lipsei de echipe sau de buget.
Dirseco, echipa formată din angajații Direcției de Servicii Economice din Vatican, are cele mai multe titluri de campioană: opt! E urmată de echipa „Muzeele Vaticanului” și ASS Pietro e Paolo, ambele cu câte patru titluri.
Naționala Vaticanului, rivalitate cu Monaco
Din 1985, a început să existe și naționala masculină a Vaticanului. E formată din angajați ai Vaticanului și rude ale acestora. Primele meciuri au fost disputate cu echipe de amatori, precum selecționata jurnaliștilor austrieci (învinși cu 3-0) sau selecționata ONU (egal 3-3).
Primul meci oficial internațional a fost cu San Marino B (0-0). Rivalul Vaticanului poate fi considerat naționala statului Monaco, împotriva căreia a jucat nu mai puțin de cinci meciuri. Bilanțul nu e favorabil: două egaluri și trei înfrângeri.
Alte meciuri importante jucate au fost cu Borussia Monchengladbach (două înfrângeri categorice: 1-8 și 4-21), Palestina (1-9) și Naționala Olimpică a Chinei (4-3). În total, naționala masculină a Vaticanului, antrenată o perioadă și de Giovanni Trapattoni, are 28 de partide disputate, din care doar șapte victorii, 10 egaluri și 11 înfrângeri, golaveraj 59-86.
De ce nu vrea Vaticanul să devină membră FIFA sau UEFA
Vaticanul este una din cele 9 țări independente din lume care nu este membră FIFA sau UEFA, asta deși în 2006 un oficial al UEFA a deschis porțile forului european spre acest demers. „Avem deja state cu 30.000 de cetățeni precum San Marino, Liechtenstein sau Andorra care ne sunt membre. Dacă Vaticanul dorește să devină membru al UEFA, tot ce trebuie să facă este să solicite. Dacă îndeplinește cerințele, va fi acceptată”, a spus William Gaillard.
Cardinalul Tarcisio Bertone a reacționat în aceeași perioadă și a spus că viitorul fotbalistic al Vaticanului este doar în jocurile și competițiile de amatori.
Opt ani mai târziu, în 2014, Domenico Ruggerio, președintele Asociației de Fotbal din Vatican, a explicat această poziție: „Preferăm să fim amatori. Să ne alăturăm FIFA sau UEFA, la acel nivel, va fi ca o afacere.
Mesajul important de prietenie și iubire demonstrat de acest sport, de fotbalul adevărat, nu este compatibil cu fotbalul-afacere care există în zilele noaste. Nu este important doar să câștigi un meci, ci și modul în care o faci și cum te porți. Etica echipei naționale de fotbal a Vaticanului este în contradicție cu calitatea de membru FIFA”.
Vaticanul are și națională de fotbal feminin
În Vatican lucrează aproximativ 800 de femei, așa că din 2018, la inițiativa Papei Francisc, a apărut și naționala de fotbal feminin. Ea e formată din angajate, soții și fiice ale angajaților Vaticanului. Călugărițele pot juca, de asemenea, în echipă, însă până acum niciuna nu a evoluat.
Echipa a jucat doar două meciuri amicale în 2019, cu AS Roma Primavera și cu Trastevere Calcio, ambele pierdute. Al treilea amical, cu FC Mariahilf a fost anulat. În cele două meciuri jucate, au fost folosite 23 de jucătoare cu vârste între 25-50 de ani, printre care și o „stranieră”: cameruneza Eugenie Tcheugoue, care a jucat și la nivel înalt.
Ambele selecționate au același antrenor, Gianfranco Guadagnoli, iar echipamentul are culorile alb și galben. Meciurile și le dispută pe o arenă de 500 de locuri, „Campo Pio XI”, aflată la doar 400 de metri de Bazilica Sf. Petru.