Articol de Eduard Apostol, Daniel Scorpie - Publicat sambata, 21 decembrie 2024 20:57 / Actualizat sambata, 21 decembrie 2024 22:10
Zena + Giulești = Amore. A fost primul meci din "era Dan Șucu" a italienilor, Genoa - Napoli, scor 1-2, de la care proaspătul proprietar al "Grifonului", Dan Șucu, a absentat, preferând tihna familiei, peste mări și țări.
Primul impact, sincer, al confruntării? Spectacolul dinaintea meciului și cel al fanilor Genoei 1893 este extraordinar. European. Vibrant. Mult peste jocul formației lui Patrick Vieira, împingând de la spate formația cu o forță inimaginabilă. Suporterii țin ritmul jocului în Serie A.
Multe asemănări între Genoa și Rapid! Dar și câteva deosebiri, de luat în seamă
- Dan Șucu trebuie să treacă de la "Dragi Rapidiști", adresarea lui de suflet, la "Genoa mea", new entry în playlist-ul milionarului, la două ore distanță de mers cu avionul de București.
Trebuie să treacă de la vestimentația vișinie la cea kaki sau dark olive, altfel culorile tradiționale ale pătimașilor genovezi sunt roșu și albastru. Culorile predominante pe "Luigi Ferraris". Până și mesajul adresat noului patron a fost scris cu aceste culori, rivale de-o viață ale Giuleștinei!
- Chiar dacă a absentat la primul său meci ca acționar majoritar, Dan Șucu a fost întâmpinat cu simpatie, de la distanță, de către noii săi suporteri: "Benvenuto Dan!". Un "Bine ai venit!" pentru șeful așteptat ca un salvator, care a preferat să plece deja în vacanță în Filipine. Echidistant, omul de afaceri ratează și derby-ul Dinamo -Rapid.
- Melodiile genovezilor sunt mai cantabile și evită injuriile la adresa lui Samp, Napoli, Juve, Milan sau oricare altă concurentă din fotbalul italian. Tonul este dat de Peluza Nord, situată la fel ca galeria Rapidului, în stânga arenei cum te uiți la meci. Și ultrașii cântă neîncetat, indiferent că atacul funcționează sau apărarea ia gol după gol.
- Parcă pe niciun alt stadion important n-am văzut atâtea bannere, steaguri și "localizări" ale fan-club-urilor celei mai vechi grupări, active, din Italia. Și sunt și steaguri ale grupărilor din afara țării. Plus mesaje de susținere pentru muncitorii portuari, mesaje pentru diverși prieteni, nu doar pentru proaspătul patron.
- Stadioanele se aseamănă ca impact asupra jucătorilor. Fără piste, aproape de fotbal, oferind energie. Chiar dacă mai aprind torțe și dau cu petarde, fanii italieni nu au o plasă în fața ochilor în peluze. Doar un șanț ce desparte peluza de terenul de iarbă. Iar pe marginea tribunelor I și II sunt geamuri de plexiglas, ca spectatorii să aibă condiții optime de vizibilitate.
- Și italienilor, la fel ca giuleștenilor, le plac scenografiile, torțele, petardele și atmosfera caldă care să aducă un adevărat show în tribune. Încălzirea se face încă din autobuze, de pe scutere, din mașini ori venind pe jos spre Marassi.
Torțe, spectacol de lumini, petarde care zgâlțâie bătrânul stadion. Fanii Zena (dialectul zonei) trăiesc pentru echipă, de la puști la femei, de la bătrânei la ultrași.
- "Luigi Ferraris" - 28.000 de abonați, 30.000 de spectatori la meci, sold out. Stadionul nu se umple doar atunci când e zi de lucru, altfel e obligatoriu să te prezinți la partidă, nimeni nu absentează.
Giulești - în jur de 5.200 de abonați, capacitate de 14.000 a stadionului, medie de 10.813 spectatori/meci în actuala stagiune.
- "Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid..." sună mai electrizant în corul rapidiștilor decât "You"ll never walk alone" al genovezilor. Sunt partituri diferite. Italienii au și o melodie cover după "Dragostea din tei" și altele gen festivalul San Remo, unde sunt mult mai activi. Recitalul este dat, cu adevărat, în timpul partidei. Dar "Nordul" a dat tonul, ceilalți de-abia au ținut pasul, de la frig și, mai ales, de la scor.
- Moment special, deosebit, la pauză. Peste o sută de copii au făcut înconjurul stadionului cu un mesaj uriaș din partea clubului, în care se ura "Crăciun fericit" fanilor. Aveau căciulițe de Moș Crăciun și au fost aplaudați de spectatori.
1990este anul în care România a ajuns în „16-imile” Mondialului din Italia și a fost învinsă la penalty-uri de Irlanda pe „Luigi Ferraris” din Genova, după penalty-ul ratat de Daniel Timofte
- Stadionul „Luigi Ferraris” arată spectaculos din exterior, deși este pe stilul vintage. O arenă inaugurată în 1911! Renovată în alte trei rânduri, 1987-1989, 2015 și 2018.
Stadionul Giulești a fost refăcut din temelii, pentru aproximativ 40 de milioane de euro. Este modern la exterior, face parte din altă eră.
Stadionul genovez este împărțit de cele două echipe, locale, Genoa (din 1911) și Sampdoria (din 1946), folosit ocazional și de naționala Italiei.