Articol de GSP - Publicat joi, 24 martie 2022 12:33 / Actualizat joi, 24 martie 2022 14:06
Hector Bellerin (27 de ani), fundașul spaniol împrumutat de Arsenal la Real Betis, spune că atenția suplimentară pe care războiul din Ucraina o primește față de alte conflicte armate din lume denotă „rasism”.
- Pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, în ceea ce Vladimir Putin a descris a fi o „operațiune militară specială” cu scopul de a-i îndepărta de la conducerea țării vecine pe președintele Volodimir Zelenski și anturajul său, etichetați drept „neonaziști și drogați”.
- Zeci de mii de vieți, inclusiv ale civililor, au fost pierdute de la începutul războiului, iar lumea s-a solidarizat cu Ucraina. Sancțiunile împotriva Rusiei au curs atât la nivel economic, cât și sportiv.
Fotbalistul spaniol Hector Bellerin consideră că implicarea mai puternică în acest conflict reprezintă o formă de rasism, având în vedere că alte conflicte armate, precum cele din Palestina, Yemen și Irak nu au fost la fel de mediatizate.
Hector Bellerin are o poziție fermă cu privire la războiul Ucraina - Rusia
„E dificil să văd că suntem mai interesați de acest război decât de altele. Nu știu dacă motivul este că (ucrainenii) seamănă cu noi mai mult sau că putem fi afectați mai tare la nivel economic și al fluxului de refugiați.
Războiul din Palestina a fost redus la tăcere, nu mai vorbește nimeni despre el. La fel cele din Yemen, Irak... faptul că Rusia nu poate participa la Cupa Mondială acum este ceva cu care alte țări se confruntă de mulți ani.
Este rasist să fi închis ochii la alte conflicte, iar acum să ai o astfel de poziție. De asemenea, reflectă lipsa empatiei față de numărul de vieți pierdute în multe conflicte și că le acordăm prioritate celor de lângă noi”, a spus fundașul lui Real Betis, potrivit Marca.
Cum diferă războiul din Ucraina de conflictele menționate?
Invazia Ucrainei de către Rusia este primul război de anvergură la nivel european după Al Doilea Război Mondial. Este un război de agresiune din partea regimului Putin, iar Pentagonul a subliniat că, în Ucraina, au loc „crime de război”.
- Războiul din Yemen este un război civil care a început în 2014 și care a angrenat părți din lumea arabă. Este, practic, un război intern pentru putere politică;
- Războiul din Irak a avut loc în 2003, când SUA și aliații au intervenit să răstoarne regimul lui Saddam Hussein, acuzat că ar deține arme chimice. Dictatorul irakian folosise de-a lungul timpului arme chimice împotriva propriului popor;
- Mișcarea palestiniană este în conflict cu statul Israel și, prin mijloace catalogate de multe ori drept teroriste, încearcă să obțină diferite drepturi politice și teritoriale.