Articol de Daniel Scorpie - Publicat joi, 09 aprilie 2020 13:59
IFAB, Board-ul Fotbalului Internațional, singurul for abilitat să schimbe regulile jocului de fotbal, a anunțat un nou set de precizări ori chiar completări ale regulamentului, ce vor intra în vigoare în sezonul viitor. Sau, dacă ligile și cluburile vor accepta, se vor aplica din ceea ce a rămas de disputat după 1 iunie 2020.
Printre acestea se află și clarificări în privința hențului, cu referire directă la controversata fază din care CFR Cluj a marcat în returul cu FC Sevilla din „optimile" Europa League (0-0), dar apoi reușita lui Păun s-a anulat.
Captură TV cu momentul în care Traore a atins mingea cu mâna, iar centralul Andris Treimanis a dictat henț
S-a eliminat „câștigă posesia sau controlul"
IFAB încearcă să facă lumină și reglementează, la legea 12 și punctul 1, că „hențul involuntar al unui jucător aflat în atac va fi sancționat doar în cazul în care IMEDIAT se concluzionează cu un gol sau o ocazie clară de a înscrie pentru jucătorul și/sau echipa sa (de exemplu, după ce a fost comis hențul, mingea se deplasează pe o distanță mică ori există puține pase)”.
- Așadar, s-au adus noi clarificări pentru faza golului anulat în mod corect lui Adrian Păun la Sevilla
S-a eliminat din articol „câștigă posesia sau controlul". În plus, pentru a mai reduce dubiile, se consideră ca parte sancționabilă cu henț porțiunea brațului de la baza inferioară a umărului spre antebraț (vezi foto).
Schimbări și la penalty-uri
O altă completare importantă s-a adus și ofsaidului, în legea 11 la punctul 2: „Un fotbalist care primește mingea într-o poziție afară din joc de la un adversar care o joacă voluntar (cu excepția unei intervenții salvatoare voite), INCLUSIV DUPĂ UN HENȚ INTENȚIONAT!, nu se consideră că și-a creat astfel un avantaj.
Alte noutăți vizează sancțiunile la loviturile de departajare sau la penaltyuri în cazul nerespectării regulilor de către portar sau/și de executant și eliminarea unui cartonaș galben obligatoriu pentru jucătorul care oprește o fază promițătoare de gol dacă arbitrul a lăsat avantaj sau a permis să se execute repede lovitura liberă aferente infracțiunii.
„Dacă portarul comite o infracțiune în timp ce adversarul care execută ratează penaltyul șutând în bare sau transversală, arbitrul nu va decide repetarea loviturii de pedeapsă, cu excepția cazurilor în care goalkeeperul influențează în mod evident execuția de la 11 metri. Dacă ambii comit infracțiuni simultan și penaltyul se ratează, nu se va repeta, iar executantul în culpă (și nu portarul) este sancționat cu un cartonaș de arbitru".
VIDEO Tragedie în sportul italian: un fost campion european a fost răpus de coronavirus
Citește mai multe știri din fotbalul internațional:
Veste-șoc din Ungaria » Ladislau Boloni pleacă de la Antwerp: „Nu pentru că m-aș simți rău acolo"