INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ŞAHTIOR DONEŢK

Lucescu face istorie la Şahtior » Povestea succesului ucrainian

Şahtior reuşeşte performanţe extraordinare în acest sezon Foto: Getty Images
Şahtior reuşeşte performanţe extraordinare în acest sezon Foto: Getty Images

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 martie 2011 00:00 / Actualizat joi, 10 martie 2011 13:04

Şahtior a reuşit o performanţă istorică în Liga Campionilor. După cîştigarea Cupei UEFA în 2009, echipa antrenată de Mircea Lucescu a trecut de AS Roma, 6-2 la general (3-2 în tur şi 3-0 în retur), calificîndu-se în sferturile cele mai tari competiţi inter-cluburi din Europa.

Venit în Ucraina în 2004, după ce reuşise să cîştige două titluri în Turcia cu Galatasaray şi Beşiktaş, tehnicianul român face istorie la Doneţk. Proiectul Şahtior a ajuns la apogeu şi meritul cel mare al antrenorul român e că a reuşit să construiască o echipă cu brazilieni pe care i-a disciplinat şi asta s-a văzut cel mai bine în dubla manşă cu AS Roma.


Brazilienii metamorfozaţi
Nimic nu înseamnă pentru un brazilian ca ţara sa natală. Muzica, plajele însorite, petrecerile interminabile, totul. Cu atît mai mult pentru un fotbalist.

Dacă pînă acum jucătorii brazilieni plecau în majoritatea lor în Europa, în ultimii ani, datorită progresului economic mulţi dintre ei s-au întors acasă. Exemplele sînt numeroase: Ronaldo, Roberto Carlos, Ronaldinho, iar acum Adriano care a lăsat AS Roma pentru a se întoarce în Brazilia. Totuşi, mulţi dintre ei, tineri talentaţi, sînt ispitiţi de banii din Europa şi mai nou de banii ruşilor şi a ucrainienilor.

Dacă pîna acum destinaţie lor favorită era Portugalia, un campionat puternic în care puteau atrage atenţia şi de a se afirma pe plan internaţional, avînd şi un salariu excelent, lucrurile s-au schimbat. Mulţi dintre brazilieni preferă să meargă în Estul Europei. Una din destinaţiile preferate este Şahtior Doneţk, echipa antrenată de Mircea Lucescu.

Banii lui Akhmetov
În 2009, Şahtiorul a reuşit să cîştige ultima ediţie a Cupei UEFA cu o echipă în care şi-au făcut loc cinci brazilieni: Willian, Luiz Adriano, Jadson, Ilsinho şi Fernandinho.

Avînd în spate unul dintre cei mai bogaţi oameni dn lume, Rinat Akhmetov, Şahtior îşi permite să arunce cu bani pe piaţa transferurilor. Educaţi de Roman Abramovich, miliardarii din Estul Europei, aduc jucători pe sume foarte mari, oferindu-le salarii de invidiat. Avînd de multe ori salarii mai mari chiar decît Premier League, performanţele lui Şahtior sînt explicabile.

Echipa lui Mircea Lucescu nu este singurul exemplu din campionatul ucrainian. Metalist Harkov, echipă care a jucat în şaisprezicimile Europa League a reuşit să realizeze performanţe în Europa, se bazează pe patru brazilieni. Cel mai talentat dintre ei, Taison, un tînăr de 23 de ani.

Samba de la Şahtior
Şahtiorul lui Lucescu este amestec de brazilieni cu ucrainieni. Nu mai puţin de şapte jucători din lot s-au născut în Brazilia, inclusiv şi ultimul transfer de marcă reuşit de mineri, Eduardo, fostul jucător al lui Arsenal. O politică care a dat rezultate aici.
Fotbaliştii brazilieni sunt indispensabili, iar cei care au mai multe sezoane petrecute aici s-au adaptat complet.

Unul dintre jucătorii care au avut aici rezultate notabile este Brandao, acum elevul lui Didier Deschmaps, la Marseille. Cu 65 de goluri marcate în 145 partide, brazilianul s-a adaptat foarte repede, intrînd în istoria clubului cu golurile sale. Pe aici au mai trecut şi alţi brazilieni ca Matuzalem sau Elano, acum la Santos.

Un viitor de succes
Toţi îi prevăd Şahtiorului un viitor extraordinar. Brazilieni care au ajuns la echipa din Doneţk sînt încă tineri şi mai au foarte multe de demonstrat.

Fernandinho. Este un jucător polivalent, una din vedetele echipei, a suferit o accidentare dură în septembrie. La 25 de ani este vice-căpitanul echipei lui Lucescu.

Douglas Costa. Este un jucător care poate decide un meci de unul singur. La doar 20 de ani, Şahtior a plătit pentru el şase milioane de euro.

Jadson. 27 de ani, e la echipa lui Mircea Lucescu de cinci ani de zile. Un mijlocaş ofensiv foarte talentat care a marcat de 35 de ori în 151 de meciuri.

Luiz Adriano. 23 de ani, venit la Şahtior în 2007, are 23 de goluri în 64 de meciuri. A costat 3 milioane de euro.

Alex Teixeira. 20 de ani. A fost transferat anul acesta, iar Şahtior a plătit pentru el 6 milioane de euro.

Willian. 22 de ani. A venit în 2007 la Şahtior. A costat 19 milioane de dolari.

Români la Şahtior
De-a lungul timpului mai mulţi jucători români au trecut pe la Şahtior Doneţk. Marian Aliuţă şi Daniel Florea au jucat aici înainte ca Mircea Lucescu să preia echipa lui Akhemtov. Stoican, Raţ, Bărcăuan şi Marica au rămas sub comanda antrenorului român. În acest moment însă în lotul ucrainienilor se regăseşte un singur român, Răzvan Raţ.

Performanţele lui Lucescu la echipa ucrainiană:
- 4 titluri de campion al Ucrainei: 2004–05, 2005–06, 2007–08, 2009–10
- 2 Cupe ale Ucrainei: 2003–04, 2007–08
- 3 Supercupe: 2005, 2008, 2010
- Cupa Uefa în 2009

Guardiola vrea să evite echipa lui Lucescu
După ce Barcelona a reuşit calificarea în sferturile Ligii Campionilor în faţa lui Arsenal, tehnicianul spaniol a declarat că se teme să nu dea peste Şahtior în turul următor, echipa lui Lucescu fiind singura pe care ibericul ar vrea s-o evite în sferturi.

"Nu vreau să mă gîndesc la viitorul adversar pînă nu vor fi decise toate echipele calificare. Oricum, nu am preferinţe, poate doar să nu fie Şahtior. Cunosc această echipă şi nu-mi place deloc", a spus tehnicianul Barcelonei aseară, la conferinţa de presă de la finalul meciului cu Arsenal

140 de milioane de euro este valoarea lotului lui Şahtior conform site-ului Transfermarkt

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (12)
crystyanbet
crystyanbet  •  10 Martie 2011, 12:46
Postat de oosman pe 10 Martie 2011, 06:33

Mai terminati cu osanalele sahtarului, acmetov asta e adevaratul maestru, nu lucescu! Batranul luce e un fel de stoichita al lui acmetov, adica cam face ce vrea cu el, dar - baiat destept si cu maniere mr. acmetov - nu in fata camerelor de luat vederi! Fara banii interlopului asta de acmetov il luce freca vreo banca de serie B din Italia! Like fadar, laik san, lucestii sunt tot o mutra, o fatada, dar vai de capu' lor! Ca antrenori sunt niste ratati, sunt buni doar la adunat bani! De fapt, asta si conteaza, nu?!

sa-ti fie rusine,cum sa vorbesti asa ceva?pai pentru tine sunt buni toate ciurucurile steleoaiei cu patronul jiji in frunte s cu antrenorii vostrii de tot rasul,nu mai vedeti voi campionatul castigat in ani buni de acum incolo,sunteti COMEDII!ma uit la stirile despre voi ca la vacanta mare pe timpuri,rad de nu ma pot oprii

rorika
rorika  •  10 Martie 2011, 11:17

Felicitari nea Mircea!

star01
star01  •  10 Martie 2011, 10:18
Postat de luca_man1986 pe 09 Martie 2011, 23:31

va rog mult sa schimbati scorul general a fost de fapt 5-2 pt Sahtior. Greselaa asta am auzit-o si la televizor si vad ca persista

3-2 in tur,3-0 in retur....cu cine ai facut"ar'metica"...cufemeia de serviciu?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează