Articol de Aurelian Botezatu - Publicat duminica, 15 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 14 ianuarie 2012 20:04
Florian Holsboer, medicul care l-a avut în grijă pe fostul internaţional Sebastian Deisler, sugerează că tehnicianul e responsabil de problemele psihice ale acestuia.
Ani de zile, Felix Magath (58 de ani) a fost criticat de jucătorii săi pentru metodele dure de pregătire şi disciplina militară pe care le-o impunea. Acum e pus la zid şi de pisihiatri.
Directorul Institului Max Planck din Munchen, Florian Holsboer, a afirmat deunăzi că "antrenorii duri nu mai au ce căuta în ziua de azi la cluburi. Cînd ai unul ca Magath pe bancă trebuie să te gîndeşti automat şi la un plan B, unul cu ajutorul căruia să poţi rezolva problemele ce decurg din colaborarea cu un asemenea tehnician".
Şocantă, fără doar şi poate, declaraţia a fost interpretată de presa germană ca o acuzaţie indirectă la adresa antrenorului lui VfL Wolfsburg. Cotidianul Bild, de pildă, a insistat asupra faptului că Holsboer e psihiatrul care l-a avut în grijă pe unul dintre foştii elevi ai lui Magath la Bayern: Sebastian Deisler.
Deisler a lucrat sub comanda lui Magath vreme de aproape 3 ani, între 2004 şi 2007. Împreună au cîştigat două titluri şi două Cupe ale Germaniei. Cu toate astea, confruntat şi cu numeroase accidentări, mijlocaşul munchenez a devenit depresiv. Iar în ianuarie 2007 şi-a anunţat retragerea definitivă din fotbal.
Turnul suferinţei
Mingea medicinală e o obişnuinţă la antrenamentele lui Felix Magath, mare fan al unei pregătiri fizice dusă adesea la extrem. Pe vremea cînd era la Stuttgart a inventat celebrul "Turn al Suferinţei". O construcţie aflată la Algarve (Portugalia), ale cărei sute de trepte Ganea, Bordon, Balakov, Soldo şi ceilalţi le urcau şi le coborau în alergare (foto).
I-a ţinut în ger
În perioada " Schalke", de pomină a rămas o şedinţă de pregătire programată a doua zi după un eşec în campionat. Magath i-a ţinut pe Deac, Neuer, Huntelaar şi Raul pe-un teren înzăpezit timp de o oră, echipaţi doar în trening, într-un ger cumplit. Jucătorii i-au plătit-o apoi plîngîndu-se tot mai des conducerii, pînă ce preşedintele Clement Tonnies i-a arătat uşa.
Nemişcaţi 90 de minute
Tot în timpul mandatului de la Stuttgart, Magath a şocat printr-o măsură neobişnuită luată împotriva jucătorilor. După un meci pierdut, i-a adunat pe terenul de antrenament şi-a tunat: "Aţi practicat fotbalul pe loc". Şi drept pedeapsă, i-a ţinut apoi 90 de minute, nemişcaţi, în picioare.
O pasă înapoi costă
Mai nou, la Wolfsburg, Magath a introdus un catalog de amenzi pentru greşeli comise în timpul meciurilor. O pasă inutilă înapoi costă 1.000 de euro. Iar dacă pierzi mingea şi nu vii apoi în ajutorul apărării, eşti taxat cu 10.000 de euro. Inclusiv preluarea defectuoasă a balonului se pedepseşte cu 500 de euro. Degeaba a sărit în sus Sindicatul Jucătorilor Profesionişti (VDV). Magath nici n-a tresărit.
Tensiuni cu Ganea
La Stuttgart între 1999 şi 2003, Ionel Ganea l-a prins şi el pe Magath în ultimii doi ani. "Ganezul" susţinea că antrenorul nu-l are la inimă pentru că-i român şi a avut chiar şi un incident cu el. În preziua unei etape de campionat, la restaurant, Magath le-a permis jucătorilor să-şi ia cîte-o bere. După, lui Ganea i s-a făcut poftă şi de-o îngheţată, din care tocmai se pregătea să guste cînd tehnicianul i-a atras atenţia că n-are voie. Românul s-a enervat, a dat cu ea de perete, iar Magath l-a scos din lot.
Fiul unui portorican
Născut pe 26 iulie 1953, Felix Magath e rodul poveştii de dragoste dintre o nemţoaică, Helene, şi portoricanul Felix, care-şi efectua stagiul în armata SUA la Aschaffenburg. Părinţii lui n-au fost căsătoriţi niciodată, iar tatăl s-a şi întors la Puerto Rico în 1954. Abia la vîrsta de 15 ani, Magath a stabilit un contact cu el, scriindu-i o scrisoare.
Are şase copii
Antrenor dur, Magath e în schimb un familist convins. Căsătorit a doua oară, Magath are şase copii, cîte trei din fiecare căsnicie. A rămas în relaţii excelente cu prima soţie, care s-a numărat printre invitaţii la nunta cu cea de-a doua nevastă.
Pasionat de şah
În 1978, bolnav fiind de hepatită, Magath a stat 10 săptămîni la pat. Din plictiseală, a ajuns să urmărească duelul dintre Anatoli Karpov şi Viktor Korcinoi pentru titlul mondial la şah şi aşa a ajuns un fan al sportului minţii. Ulterior, el a şi participat la un simultan dat de Karpov în Germania.
"Nu ştiu dacă Magath putea salva Titanicul. Dar sînt sigur că supravieţuitorii ar fi fost excelent pregătiţi fizic" (Jan Age Fjortoft, fost jucător Frankfurt)
"Magath nu face glume niciodată. Ne ceartă pentru greşelile comise şi atunci cînd cîştigăm cu 3-0" (Josue, mijlocaş Wolfsburg)
"Magath era distant. Ne ţinea adesea în tensiune. Jucătorii l-au urmat o vreme, apoi l-au abandonat" (Philip Lahm, fundaş Bayern)