INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DREPTURI

OPINIE GSP O ofensivă împotriva liberei exprimări. Un trend sinistru în sport: se îngroapă presa de dragul marketingului

Articol de - Publicat joi, 22 septembrie 2022 13:00 / Actualizat joi, 22 septembrie 2022 16:11

Când Naomi Osaka a dat vina pe presă pentru căderea ei emoțională de la Roland Garros 2021, Novak Djokovic a spus un lucru interesant, ignorat foarte ușor.

Sârbul a spus: „Știu cum se simte Naomi, fiindcă și eu am fost uneori la cuțite cu presa. Dar e parte din sportul nostru. Media e importantă, fără dubiu”. După care a adăugat ceva în aparență benign. „Presa tradițională obișnuia să fie singurul mod în care comunicam cu fanii. Dar asta s-a schimbat în ultimii 5-10 ani. Acum avem propriile platforme și conturi de socializare”.

Involuntar, liderul mondial a făcut o confuzie. Ce postează Djokovic pe Instagram nu poate înlocui presa dintr-un motiv simplu: e un mesaj controlat, nesupus interogației libere. Nu este un dialog, ci un monolog.

Rolul presei tradiționale nu este doar să transporte mesaje de la enunțător la receptor, ci să afle adevărul, să pună întrebările la care Djokovic sau Naomi Osaka nu ar fi dispuși să răspundă sau să dea comunicate pe facebook. 

Dar în lumea marilor contracte de publicitate, treaba asta cu libera exprimare, esențială pentru presă și o societate deschisă, începe să fie înghesuită din ce în ce mai tare. Atât participanții, cât și conducătorii, cer control. Prin urmare, la această ediție de Roland Garros, Amelie Mauresmo a c̶e̶n̶z̶u̶r̶a̶t̶ pus „moderatori” în sălile de presă, pentru ca „jucătoarele să nu se simtă inconfortabil”. 

Bineînțeles că sunt mai multe exemple

Ne-am obișnuit să nu vedem ce se întâmplă pe teren în Liga Campionilor, fiindcă UEFA nu vrea să-i fie „pătat” produsul. Nu există respect pentru plătitorul care chiar vrea să știe ce se întâmplă în stadion sau pentru realitatea obiectivă, există un produs împachetat de oficiali la cravată. 

Așa că nu trebuie filmați oameni intrați pe teren sau mesaje care interzic discursul oficial. Totul din ce în ce mai sugrumat, mai mecanic. 

Spania și culmea nesimțirii

Iar culmea nesimțirii a venit astăzi, din La Liga, unde oficialii spanioli vor să-i cenzureze pe comentatori. Fiindcă vor „comentarii pozitive”, care „să nu afecteze imaginea competițiilor”. În caz contrar, cer interzicerea unor comentatori. Iar dacă cer interzicerea, e foarte probabil să poată cere și concedierea celor în cauză. 

Actul de a comenta trebuie să aibă onestitate față de evenimente, obiectivitate, respect față de cel de-acasă, care nu știe ce este în arenă, dar e interesat să afle.

 Datoria comentatorului TV este față de privitor, să-i descifreze tactici, situații neprevăzute, conflicte, nu față de organizatori, federații sau alți șefi. Fiindcă atunci se transformă din jurnalist în salariat. Ceea ce nu este în sine rău, doar o schimbare tectonică de poziție. Care trebuie anunțată. 

În lumea noastră, a celor care tânjim după presa clasică, neangajată, care aduce în fața cititorilor/privitorilor realitatea netrucată, controlarea discursului de către organizatori-politicieni-instituții sau predarea discursului în mâna participanților este un eșec al democrației. Unul catastrofic, în care jurnaliștii devin contabili de „fapte” gata-confecționate, abandonându-și funcția vitală de a încerca să afle adevărul. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (8)
tictris
tictris  •  22 Septembrie 2022, 16:17

Imi cer iertare, dar la modul hilar in care se cenzureaza la greu comentariile oneste si cu limbaj decent aici pe forumul gsp, aia sunt mici copii...:)

magic
magic  •  22 Septembrie 2022, 15:20

" Rolul presei tradiționale nu este doar să transporte mesaje de la enunțător la receptor, ci să afle adevărul, să pună întrebările la care Djokovic sau Naomi Osaka nu ar fi dispuși să răspundă sau să dea comunicate pe facebook.  " - sunteti total ipocriti. Pai in afara de recorder nu exista presa impartiala in Romania. Voi scrieti doar de fcsb, de restul vorbiti doar de scandaluri. Nu ati fost niciodata impartiali ,n se vede si cu nationala. Ca un om care stie cate ceva de prin fotbal, nu inteleg cum va este usor sa fiti atat de ipocriti. Sunt multe subiecte pe care jurnalistii le cunosc din sport, unele foarte murdare, dar nu discuta despre ele. In presa apare 1% din spuma de la suprafata a sportului. Voi, presa de sport din Romanua ati fost mereu cenzurati, nu stiu sigur daca din proprie initiativa, interese sau orice altceva...

melcul_furios
melcul_furios  •  22 Septembrie 2022, 15:06

Nu sunt deloc de acord cu mai multe puncte din articol. In primul rand trebuie sa fim sinceri cu noi si sa recunoastem ca interviurile de dupa meci sunt absolut inutile si pierdere de timp, indiferent de sport. Acum serios, ce ar putea sa spuna jucatorii sau antrenorul inainte si dupa meci? Exista o informatie noua pe care o stiu doar ei si decid sa o impartaseasca inainte sau dupa meci? Ce intrebari asa importante pune presa de este nevoie de acele conferinte? "Cum te simti acum ca ai pierdut cel mai important meci?", "Crezi ca poti invinge azi?", "de ce ai ratat cu poarta goala?". Daca acele conferinte de presa sau declaratii sunt asa importante pentru fani de ce nu sunt transmise in direct? Nu ma refer la cele de dupa meci care sunt obligatorii, ma refer sa vedem in direct conferinta de presa de dinaintea meciului Barca Bayern, de exemplu. Sau poate ca nu s-ar uita nimeni la asa ceva?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează