Articol de George Nistor - Publicat duminica, 29 decembrie 2024 18:22 / Actualizat duminica, 29 decembrie 2024 18:22
Dan Șucu are planuri mari cu Genoa și, dincolo de partea sportivă pe care o supervizează în această perioadă, pentru a nu periclita rămânerea în Serie A, vrea să consolideze viziunea clubului pe termen lung.
Investitorul român pune la punct în aceste zile noul Consiliu de Administrație, din care vor face parte Răzvan Raț și expertul în marketing Ovidiu Golea, și analizează cu atenție „nevralgiile” care au dus pe minus formația din Liguria, atât din punct de vedere administrativ, cât și financiar.
Finanțele deficitare sunt prioritate zero pentru noul patron. „Grifonul” are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, iar costurile cu servicii și utilități au atins cota uriașă de 8 milioane anual.
Dan Șucu s-a interesat de situația stadionului Luigi Ferraris și cea a academiei clubului Genoa
Afaceristul din România știe foarte bine, din exemplul Rapidului, cât de mult poate însemna pentru club emulația unui stadion cu condiții de top pentru spectatori, astfel că, din informațiile GSP, a solicitat managementului mai multe informații, contabile și nu numai, despre închirierea stadionului Luigi Ferraris, cunoscut și sub numele de Marassi, respectiv discuțiile anterioare despre modernizarea acestuia de către municipalitate.
În plus, Dan Șucu s-a interesat și de academie și problemele majore ale acesteia, cea mai mare fiind infrastructura care nu permite desfășurarea antrenamentelor tuturor grupelor de juniori la baza sportivă de la Multedo, motiv pentru care unele evoluează în oraș, pe terenuri închiriate, unele neadecvate.
În acest sens, omul de afaceri ar putea investi în 2025 în reconfigurarea bazei astfel încât toți copiii să poată beneficia de condiții foarte bune de pregătire.
Municipalitatea nu găsește o formulă viabilă pentru renovarea stadionului
Stadionul Luigi Ferraris, inaugurat în 1911, este deținut de municipalitatea Genova și utilizat atât de către Genoa CFC, cât și de către UC Sampdoria. În ultimii ani, reamenajarea arenei a fost unul dintre subiectele amplu dezbătute de către oficialități, însă de fiecare dată au ajuns la concluzia că primăria nu poate susține un astfel de demers.
Din acest motiv, municipalitatea, care controlează stadionul printr-o societate comercială, a invitat, anul trecut, cele două cluburi să investească în renovare o sumă cumulată de 150 de milioane de euro, considerată nesustenabilă, chiar și eșalonat, în condițiile în care ambele entități spotive se confruntă cu probleme financiare.
Pe timp de vară, Luigi Ferraris găzduiește concerte și diverse evenimente care aduc sume consistente la bugetul local.
În schimb, societatea care gestionează închirierea are datorii de peste un milion de euro către municipalitate și a solicitat un plan de rambursare.
În toamna acestui an, Genoa și Sampdoria au înființat o companie prin care au prezentat, la comun, o propunere de cumpărare și renovare a complexului sportiv pentru suma de 14 milioane de euro, cu termen de trimitere a propunerii pe 14 octombrie. Acordul a fost aprobat, însă în ultimul moment Sampdoria a făcut cerere de majorare a capitalului companiei în valoare totală de 10 milioane de euro.
Genoa a decis să continue singură și să-și prezinte oferta (trimisă pe 15 octombrie) pentru a rămâne în termenele stabilite. După prezentarea proiectului, președintele și CEO-ul firmei Genoa Stadium, Francesco De Gennaro și Andrea Cardinaletti, au demisionat.
Stadionul este numit după Luigi Ferraris, un fotbalist, inginer și soldat italian care a murit în timpul Primului Război Mondial.
Arena are șanse mari de a fi inclusă în circuitul Campionatului European din 2032, ce va fi găzduit de către Italia și Turcia, ceea ce ar putea atrage o alocare de fonduri naționale pentru modernizare.