Articol de Sebastian Vasile - Publicat joi, 30 noiembrie 2023 12:40 / Actualizat joi, 30 noiembrie 2023 13:39
O copie rară a primei ediții a albumului Panini de abțibilduri pentru Cupa Mondială din 1970 ar putea atinge un preț destul de bun la licitație.
Un englez speră să obțină cel puțin 1.800 de lire sterline atunci când exemplarul său va fi scos la vânzare. Albumul care comemorează turneul de acum mai bine de o jumătate de secol ar putea ajunge la o sumă cuprinsă între 1.200 și 1.800 de lire sterline, atunci când va fi scos la licitație pe 5 decembrie, potrivit Daily Mail.
FOTO. Album Panini de la Cupa Mondială din 1970, scos la licitație
Andrew Knott, acum în vârstă de 65 de ani, a primit de la mătușa sa, în urmă cu 53 de ani, ca dar de ziua sa de naștere, albumul de abțibilduri deja complet de la Cupa Mondială din Mexic 70. Acesta a povestit că albumul era inițial complet, dar abțibildurile cu Trofeul Jules Rimet și insigna Federației Marocane de Fotbal au fost pierdute când albumul a fost depozitat în garaj.
În 2018, un alt album Mexico 70 cu șase autocolante lipsă s-a vândut cu 1.550 de lire sterline. În album apar unele dintre cele mai mari legende ale fotbalului, printre care Bobby Charlton (Anglia), Franz Beckenbauer (Germania), Eusébio (Portugalia) sau Pelé (Brazilia).
Andrew Knott a declarat: „Acest album a fost un cadou pentru a 12-a mea aniversare. A fost uimitor să primesc albumul complet, deși pierdusem plăcerea de a face schimburi cu prietenii mei. Dar după ani de zile în care a stat în garaj fără să-i ofer atenție, a sosit momentul să mă despart de el. Șoarecii au ros celelalte reviste și materiale despre fotbal, dar din fericire albumul Panini nu a fost în meniul lor”.
Fiind prima ediție a albumului de abțibilduri Panini pentru Cupa Mondială produs vreodată, este un obiect „foarte râvnit” pentru colecționari.
Mexic 1970: Ultima reprezentaţie a lui Pele
Mexicul a primit organizarea Cupei Mondiale din 1970 în luna octombrie a anului 1964, devenind astfel prima ţară din afara Europei şi a Americii de Sud care găzduia un turneu final.
La capătul unui parcurs perfect, atât în preliminarii, cât şi la turneul final, Brazilia se încorona campioană mondială pentru a treia oară şi păstra pentru totdeauna trofeul Jules Rimet. Era consecinţa firească a faptului că din 1958 până în 1970, selecţionata „auriverde” nu pierduse decât două meciuri la campionatele mondiale. Elementul comun al acestor succese era Pele, singurul jucător din toate timpurile care a cucerit trei titluri supreme şi care îşi făcea o ieşire din scenă în stil mare.
România la Campionatul Mondial din 1970
După 32 de ani, „tricolorii” erau din nou prezenţi la o Cupă Mondială. Driblingurile lui Dumitrache împotriva Angliei, revenirea senzaţională din meciul cu Cehoslovacia, duelul cu Brazilia lui Pele şi, mai ales, absenţa lui Dobrin au transformat participarea României la Cupa Mondială din Mexic într-o poveste de legendă. Cei mai în vârstă, care au prins acele vremuri, continuă să vorbească cu admiraţie despre naţionala României care nu s-a făcut deloc de râs în „Groapa cu lei” de la Guadalajara.
Primul meci de la Guadalajara a fost împotriva Angliei. Trupa lui Alf Ramsey s-a impus graţie golului marcat de Geoff Hurst. A urmat o victorie cu Cehoslovacia, scor 2-1, cu românii revenind de la 0-1. Marcatori Sandu Neagu şi Florea Dumitrache din penalty. Ultimul meci din grupă a fost şi cel mai spectaculos. Dar cum putea fi altfel când în faţă aveai ca adversar selecţionata Braziliei. Golurile lui Pele şi Jairzinho au dat un avans liniştitor formaţiei cariocas, dar Florea Dumitrache a arătat că şi România avea jucători de calitate, marcînd pentru „tricolori”. Pele măreşte avantajul brazilienilor după pauză, dar ultimul cuvânt îl au tot ai noştri, prin Dembrovschi. Scor final 3-2!
Gicu Dobrin, nici un minut jucat în trei meciuri
Unul dintre cei mai mari fotbalişti români ai tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, a trăit cel mai greu moment al carierei sale la Guadalajara, urmărind din tribună toate cele trei jocuri ale formaţiei noastre.
Antrenorul Angelo Niculescu a refuzat să îl folosească pe motiv că „Magul din Trivale” nu se pregătea corespunzător, plângându-se din cauza căldurii din Mexic. De asemenea, piteşteanul pierdea nopţile, întorcându-se târziu la hotel.
Clasament grupa 3
Echipă | V/E/Î | Golaveraj | Puncte |
1. Brazilia | 3/0/0 | 5 | 6 |
2. Anglia | 2/0/1 | 1 | 4 |
3. România | 1/0/2 | -1 | 2 |
4. Cehoslovacia | 0/0/3 | -5 | 0 |
Lotul României
1 - Necula Răducanu - portar, Rapid Bucureşti
2 - Lajos Sătmăreanu - fundaş, Steaua Bucureşti
3 - Nicolae Lupescu - fundaş, Rapid Bucureşti
4 - Mihai Mocanu - fundaş, Petrolul Ploieşti
5 - Cornel Dinu - fundaş, Dinamo Bucureşti
6 - Dan Coe - mijlocaş, Rapid Bucureşti
7 - Emerich Dembrovschi - mijlocaş, Dinamo Bacău
8 - Nicolae Dobrin - atacant, FC Argeş Piteşti
9 - Florea Dumitrache - atacant, Dinamo Bucureşti
10 - Radu Nunweiller - mijlocaş, Dinamo Bucureşti
11 - Mircea Lucescu - atacant, Dinamo Bucureşti
12 - Mihai Ivăncescu - fundaş, Steagul Roşu Braşov
13 - Augustin Deleanu - fundaş, Dinamo Bucureşti
14 - Vasile Gergely - fundaş, Dinamo Bucureşti
15 - Ion Dumitru - mijlocaş, Rapid Bucureşti
16 - Alexandru Neagu - atacant, Rapid Bucureşti
17 - Gheorghe Tătaru - mijlocaş, Steaua Bucureşti
18 - Marin Tufan - atacant, Farul Constanţa
19 - Flavius Domide - atacant, UTA Arad
20 - Nicolae Pescaru - fundaş, Steagul Roşu Braşov
21 - Stere Adamache - portar, Steagul Roşu Braşov
22 - Gheorghe Gornea - portar, UTA Arad
VIDEO. Emeric Dembrovschi, amintiri cu Mircea Lucescu și Liță Dumitru
Citește și:
Florin Bratu a transmis un mesaj public după negocierile cu Dinamo: „Motivat”