INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Raphael Varane, mărturie cutremurătoare după două comoții cerebrale suferite pe teren: „Nu-mi aduc aminte nimic despre joc”

Raphael Varane mai are contract până pe 30 iunie 2025 la Manchester United Foto: Guliver/GettyImages
Raphael Varane mai are contract până pe 30 iunie 2025 la Manchester United Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 02 aprilie 2024 16:00 / Actualizat marti, 02 aprilie 2024 17:20

Raphael Varane, 30 de ani, campionul mondial francez astăzi stoperul lui Manchester United după un deceniu la Real Madrid, povestește ce i s-a întâmplat de-a lungul carierei din cauza comoțiilor cerebrale.

Raphael Varane a fost mult timp unul dintre cei mai buni fundași centrali ai planetei. Francezul a debutat în prima echipă a lui Lens în 2010, spre sfârșitul toamnei, la doar 17 ani.

A devenit titular indiscutabil cu Ladislau Boloni, venit pe 1 ianuarie 2011 la clubul nordic. Antrenorul l-a pregătit pe adolescent pentru transferul carierei. Loți a plecat în acea vară, înainte ca stoperul să semneze cu Real Madrid, unde a rămas un deceniu, cucerind 18 trofee (11 internaționale, patru Champions League).

A fost exact perioada în care a realizat și cea mai mare performanță la națională. Titlul mondial din 2018.

Din 2021 e la Manchester United, unde nu se simte ideal. Nici jocul nu mai e același, cu atât mai puțin victoriile. Un singur succes printre „Red Devils", Cupa Ligii Angliei, în 2023.

Raphael Varane: „Am terminat pe modul «pilot automat». Nu-mi aduc aminte de joc după șoc"

Astăzi, la 30 de ani, Varane deschide un subiect extrem de delicat în fotbal, în sport. Traumatismele craniene, comoțiile cerebrale. Lovituri la cap, inclusiv la aparent banalele respingeri ale mingii, care l-au afectat pe el de-a lungul timpului și care le-au provocat altor jucători faimoși leziuni grave, ireversibile. Printre ei, Sir Bobby Charlton și Franz Beckenbauer. În cazul lor, demența a fost o cauză a morții.

Transferul lui Angel Di Maria, blocat de amenințările terifiante ale traficanților: „Noi trimitem gloanțe și aruncăm cu cadavre!” » Armata nu mai face față
ARGENTINA
Transferul lui Angel Di Maria, blocat de amenințările terifiante ale traficanților: „Noi trimitem gloanțe și aruncăm cu cadavre!” » Armata nu mai face față

Într-un interviu pentru L'Equipe intitulat „Mi-am distrus corpul", Raphael amintește de cele mai crunte momente. Cum a resimțit două comoții cerebrale și cum i-au influențat starea de sănătate și jocul, pentru că nu s-a oprit la acea vreme. „Dacă mă gândesc la trei dintre cele mai slabe meciuri ale mele, două au fost în urma unor comoții suferite cu puține zile mai devreme", afirmă el. Doctorul Philippe Malafosse i-a deschis ochii pentru a înțelege ce s-a petrecut cu adevărat.

Prima, la Campionatul Mondial. Întâiul său turneu final. Pe 30 iunie 2014, la 2-0 contra Nigeriei în „optimi", a fost lovit cu mingea în tâmplă și selecționerul Didier Deschamps nu l-a înlocuit. „Am terminat partida pe modul «pilot automat». Dacă m-ar fi întrebat cineva orice legat de meci, nu aș fi fost capabil să-i răspund. Nu-mi aduc aminte de joc după acel șoc".

Raphael Varane: „Ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi primit încă o lovitură în cap?"

La doar patru zile după comoție, a evoluat 90 de minute la 0-1 cu Germania, în „sferturile" CM. „Am simțit oboseală oculară. Privind în urmă, mă întreb: dacă aș fi știut că a fost declanșată de comoție, aș fi spus cu prețul ratării meciului? Nici nu știu dacă ni se făceau teste în fotbal în urmă cu zece ani.

Cum aș fi putut măsura atunci capacitatea mea de a juca sau nu împotriva Germaniei? Nu poți da vina nici pe doctori, e o situație complicată. În zece ani, n-am vrut să discut despre acest subiect pentru că poate suna ca o scuză și nu am dorit niciodată să fie interpretat astfel, pentru că nu era o scuză".

Cum a fost prestația sa pe 4 iulie: „M-am simțit slăbit și am pierdut duelul aerian cu Mats Hummels la golul adversarilor. Ce nu vom afla niciodată e ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi primit încă o lovitură în cap".

Varane analizează altfel acum riscurile pe care și le-a asumat la Mondial. „Când descoperi că repetarea comoțiilor are un potențial efect fatal, realizezi că lucrurile pot merge foarte rău. La acea vreme, nu aveam familie, dar astăzi, la 30 de ani și cu trei copii, gândesc diferit", spune el.

Raphael Varane, efecte la o lună după comoție: „Nu mă puteam concentra. Eram ca un spectator"

Peste alți șase ani, a trăit ceva straniu. Pe 2 iulie 2020, a suferit o altă comoție cerebrală, la 1-0 cu Getafe, fiind înlocuit în minutul 33.

Raphael Varane, mărturie cutremurătoare după două comoții cerebrale suferite pe teren: „Nu-mi aduc aminte nimic despre joc”
Raphael Varane (dreapta), într-un duel aerian agresiv cu Mario Mandzukic la un Atletico - Real, în 2015, în Liga Campionilor Foto: Guliver/GettyImages

Într-o perioadă extrem de intensă de jocuri, program strâns din cauza pandemiei, a fost menajat după trei zile, la următorul duel, însă a fost folosit apoi în trei confruntări succesive în șase zile. Pe 7 august, la mai mult de o lună după accident, a văzut efectele loviturii. La returul „optimii" de Ligă cu Manchester City, 1-2 (2-4 în dublă manșă), când a gafat la ambele goluri ale „cetățenilor".

„M-am simțit extrem de obosit, însă am crezut că e legat de obișnuita oboseală de la sfârșitul stagiunii. Când am revenit pe teren, acuzam aceeași stare de oboseală legată de șocul suferit. La pregătirea meciului cu City, parcă nu mai aveam energie. Dacă aș fi făcut atunci un test, poate că aș fi amânat întoarcerea".

Fără niciun examen medical, a jucat. Nu a uitat nimic: „Eram bulversat încă de la încălzire. Mi-am zis: «Trezește-te!». Aproape că îmi venea să-mi dau o palmă".

Și a început partida. „Primele trei mingi au fost corecte, dar eram prea lent. Nu mă puteam concentra la jocul meu, eram ca un spectator. Meciul s-a derulat foarte rău pentru mine. Totul avea legătură cu lovitura suferită. Mi-am pus multe întrebări. Acele erori neobișnuite nu au căzut din cer".

Raphael Varane, sfat pentru băiatul său care joacă fotbal: „Evită jocul cu capul!"

În fotbal, chiar și simpla lovire a mingii cu capul poate avea consecințe negative majore în timp. După mai multe studii, și cluburile încearcă să-i protejeze mai mult pe jucători, la toate categoriile de vârstă.

„La Manchester United ni s-a recomandat să nu lovim balonul cu capul de mai mult de zece ori la un antrenament", a dezvăluit Varane, care a spus și ce i-a transmis fiului său de 7 ani: „Evită jocul cu capul!".

Concluzia francezului: „De multe ori, noi, jucătorii, nu înțelegem, nici nu ne gândim să facem un test. De aceea, e o provocare să depistezi o comoție și să o tratezi corect. E o problemă de sănătate vitală".

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Scandal în The Guardian! UEFA, acuzată că intimidează un club pentru o scandare! Ripostă oficială: „Suntem din Bergen și cântăm ce vrem!
SANCȚIUNE
Scandal în The Guardian! UEFA, acuzată că intimidează un club pentru o scandare! Ripostă oficială: „Suntem din Bergen și cântăm ce vrem!"
Teamă de atentate » Cât ar putea plăti iubitele internaționalilor englezi pentru a-și asigura securitatea în Germania
EURO 2024
Teamă de atentate » Cât ar putea plăti iubitele internaționalilor englezi pentru a-și asigura securitatea în Germania
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  02 Aprilie 2024, 19:25

Nici Tavita nu-si aduce aminte ce joaca.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează