Articol de Daniel Scorpie - Publicat sambata, 26 martie 2016 00:00
Guardiola a dezvăluit că Johan le-a explicat jucătorilor Barcelonei ”opusul a tot ceea ce învățaserăm. La un moment dat ne întrebam dacă nu cumva a înnebunit”.
"Cruyff a pictat Capela Sixtină, Rijkaard, Van Gaal și eu am adăugat doar cîteva tușe". Așa l-a caracterizat Guardiola pe genialul Johan, trecut joi în neființă. Pep a dezvăluit și rolul crucial deținut de cel mai mare fotbalist european all-time în metamorfoza Barcei: "Cruyff ne-a explicat opusul a tot ceea ce învățaserăm. La un moment dat ne întrebam dacă nu cumva a înnebunit!".
"Ne-a deschis ochii pentru a fi diferiți"
Catalanul admite că-i datorează aproape totul: "Dacă ne-am făcut antrenori e pentru că Johan ne-a indus ideea că putem domina. Ne spunea că jucăm prost fiindcă alergam mult. Într-un joc cu Valencia, am intrat cu 3 fundași și Eusebio în bandă. Tot ce-auzisem în carieră nu însemna nimic, dar am bătut cu 3-0 după un joc formidabil".
Venirea lui a fost o revoluție pe Camp Nou. Pep apasă: "Ne-a deschis ochii pentru a fi diferiți, am fost privilegiați să ne putem bucura de el ca antrenor. A fost norocul nostru, ne-a ajutat să înțelegem fotbalul. Moștenirea lui e infinită".
Pleca dacă nu-l lua pe Hagi!
Cruyff a insistat foarte mult ca Hagi să vină la Barcelona, după Mondialul din SUA. Negocierile cu Brescia în vara anului 1994 avansau greu, astfel că olandezul a pus presiune pe conducere. A amenințat că-și dă demisia dacă transferul nu se face! Și "Regele" a aterizat pe Camp Nou.
"Ai noroc că eu nu am timp"
George Best l-a umilit pe teren pe Cruyff în 1976, într-un amical Irlanda de Nord - Olanda 2-2. A driblat un jucător, apoi altul și, în loc să meargă spre poartă, a cotit-o spre centru pentru a-l înfrunta pe Johan. "L-am făcut cu o fentă din corp, i-am dat mingea printre picioare și apoi am șutat-o afară. Cruyff era uimit și i-am spus «Ești cel mai bun doar pentru că eu n-am timp»".
A fost incinerat după-amiază
Johan nu a fost înmormântat, pentru că și-a dorit să ajungă după deces la crematoriu. Corpul neînsuflețit al olandezului a fost incinerat ieri după-amiază la Barcelona, într-o ceremonie cu caracter restrâns, la care n-au luat parte decât familia, rudele și câțiva prieteni foarte apropiați.
Două reculegeri într-un meci
Premieră mondială aseară, la amicalul Olanda - Franța. Pe "Arena" din Amsterdam s-au ținut două minute de reculegere. Înaintea jocului, în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles, și altul, în minutul 14, când meciul se va opri în amintirea lui Cruyff. La fel s-a întâmplat joi, la amicalul Feyenoord - Sparta.
Johan Cruyff ArenA
Conducerea lui Ajax a anunțat aseară că ArenA din Amsterdam își va schimba numele după marele Johan Cruyff. Și suporterii Barcelonei s-au mobilizat pe net după moartea celebrului nr. 14 și vor ca și stadionul Camp Nou să poarte permanent amintirea legendarului olandez.
"De multe ori, când am o problemă, mă întreb cum ar face el. Cruyff mi-a deschis această lume fascinantă. El n-are nevoie de statuie, oricum se va vorbi de el"
Pep Guardiola, antrenor Bayern"Glumind, dacă Cruyff era femeie l-aş fi cerut în fiecare zi în căsătorie. Nimeni nu m-a făcut să joc cu mai multă încredere decât a făcut-o Johan"
Gică Popescu, fost căpitan Barca