Articol de Cristina Negrilă - Publicat vineri, 18 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 18 ianuarie 2013 16:40
Jordi Roura Solà este secundul lui Tito Vilanova şi omul în care tehnicianul Barcelonei are cea mai mare încredere. Nu întîmplător Vilanova i-a încredinţat frîiele echipei în perioada în care el nu va putea participa la şedinţele de pregătire.
Antrenorul catalan e nevoit să lipsească din cînd în cînd de la antrenamente, pentru că îşi urmează tratamentul după a doua operaţie suferită la glanda parotidă.
Vestea că Vilanova avea nevoie de o a doua intervenţie chirurgicală a căzut ca un trăsnet pentru suflarea blau-grana. Oficialii clubului au mers, la sugestia antrenorului, pe mîna bunului său prieten şi colaborator, Jordi Roura, crescut şi el la academia de fotbal a Barcelonei.
Promovat de Cruyff şi Rexach
Jordi Roura a fost un fotbalist "made in La Masia", evoluînd ca mijlocaş ofensiv. Rapid şi talentat, juca lipit de tuşă, urca mult şi centra bine, dar nu prea marca, după cum îl descrie presa spaniolă.
Născut pe 10 septembrie 1967, în Llagostera, Spania, actualul secund al Barcei a ajuns la academia de fotbal a clubului în 1980, cînd avea 13 ani, şi a debutat în prima echipă sub comanda lui Johan Cruyff în 1988, cînd avea 21 de ani, într-o partidă Elche-Barcelona, cîştigată de Barca cu 3-0.
În sezonul '88-'89, a evoluat alături de Tito la Barça B şi, datorită recomandărilor lui Charly Rexach şi Johan Cruyff, a ajuns să joace în echipa care avea să se transforme în "Dream team". Pînă la momentul blestemat cînd avea să se accidenteze grav, a jucat doar 10 partide pentru prima echipă.
Coşmarul de pe " San Siro"
În 1990 a avut şansa să joace alături de Zubizarreta, Rekarte, Alexanko, Milla, Serna, Bakero, Eusebio, Roberto, Julio Salinas, Begiristain într-un meci pe "San Siro", returul Supercupei Europei. Roura era titular în faţa Milanului lui Gullit, Rijkaard, Maldini, Donadoni, Costacurta şi Van Basten. Barcelona a pierdut trofeul (1-1 în tur, 1-0 în retur) în cele din urmă, dar, mai important, a pierdut şi un jucător.
În minutul 7 al meciului, cariera lui Roura, care avea doar 23 de ani, a luat o întorsătură groaznică. "A fost o accidentare stupidă şi absolut întîmplătoare. M-am dus să recuperez o minge în apărare şi m-am ciocnit cu Van Basten. Am simţit că mi se mişcă genunchiul drept, dar rămăsesem blocat şi m-am temut de ce era mai rău"
Ruptură de menisc şi de ligament încrucişat anterior. Şase luni out. "A fost vorba despre ghinion, o adevărată nenorocire, cel mai rău lucru care mi se putea întîmpla. Meciul cu Milan era foate important pentru mine", mărturisea Roura într-un interviu pentru Mundo Deportivo.
Genunchiul era distrus, a fost operat şi a stat departe de gazon timp de 6 luni. Jordi Roura nu a mai fost acelaşi şi a părăsit Barcelona, a mers la Murcia ('91-'92) şi la Figueres, în sezonul următor. N-a mai avut succes. Dezamăgit şi făcînd eforturi mari pentru ca genunchiul să nu cedeze, a pus ghetele în cui la doar 26 de ani.
Yokohama Flugel, Terrassa, CE L'Hospitalet... FC Barcelona
A continuat să studieze. S-a dedicat antrenoratului, a lucrat în Japonia, fiind secundul lui Yokohama Flugel, iar apoi în Spania, la clubul catalan Terrassa, tot ca secund al lui Carles Rexach sau Jordi Vinyals. A fost antrenor principal la formaţia catalană CE L'Hospitalet, dar a fost demis după doar cîteva luni, iar echipa a retrogradat în liga a 4-a. Vilanova l-a numit secundul său după ce a preluat Barcelona în vara lui 2012.
Jordi Roura a făcut parte din stafful lui Guardiola, fiind cel care se ocupa de analiza tactică a adversarilor. În mandatul lui Pep, Roura a făcut parte din echipa de scouteri a clubului, alături de Domenec Torrent (care nu mai e în prezent la club) şi Carles Planchart. Era o prezenţă obişnuită la antrenamente, adesea avea o cameră cu care filma şedinţele de pregătire. Acum e ceea ce a fost Tito pentru Guardiola.