Articol de Theodor Jumătate - Publicat luni, 15 mai 2023 19:30 / Actualizat luni, 15 mai 2023 22:45
După ce patru jucători de la Toulouse - Nantes au refuzat să poarte tricouri cu numere în curcubeu, Amelie Oudea-Castera a atacat: „Fotbaliștii ar trebui să înțeleagă importanța unor asemenea campanii”. Ministrul sportului cerând sancționarea celor care au spus „Nu”. Dar antrenorul lui Rennes s-a opus: „Nu cred că ar trebui să existe o zi contra homofobiei în fotbal”.
Etapa a 35-a din Ligue 1 s-a jucat sub semnul luptei împotriva homofobiei. La meciul Toulouse - Nantes, programat duminică, patru jucători, trei ai gazdelor, Aboukhlal, M. Diarra și Hamulic, unul al oaspeților, Mohamed, au refuzat să îmbrace tricourile cu numere în curcubeu în campania LGBTQ și au fost scoși din loturi de antrenori.
Amelie Oudea-Castera: „Ar trebui sancționați"
Astăzi, o zi mai târziu, ministrul francez al sportului a cerut pedepsirea acestora. „Ideea campaniei a fost de a trimite un mesaj simplu contra discriminării, un mesaj esențial într-o țară ca Franța, care apără și promovează drepturilor omului. De aceea, jucătorii care au spus «Nu» ar trebui sancționați”, a declarat Amelie Oudea-Castera la televiziunea France 3. „Fotbaliștii trebuie să înțeleagă importanța unor asemenea campanii”.
Mostafa Mohamed a refuzat: „Nu ar fi fost posibil să particip”
Unul dintre cei care au refuzat, egipteanul Mostafa Mohamed (Nantes), a explicat decizia sa: „Eu nu am jucat în meciul Toulouse - Nantes. Nu doresc să intru cu nimeni în polemică, vreau doar să-mi clarific poziția. Respect diferențele dintre oameni, respect credința și toate convingerile oamenilor.
Dar, ținând cont de rădăcinile mele, de cultura mea, de importanța convingerilor și a credinței mele, nu ar fi fost posibil să particip la această campanie”, a scris atacantul lui Nantes pe Twitter. Și el a fost amendat de club.
Bruno Genesio: „Nu e nevoie să demonstrăm constant”
În același timp, antrenorul unei alte echipe din Ligue 1, Bruno Genesio, de la Rennes, a declarat: „Personal, sunt împotriva oricăror forme ale discriminării. În fotbal, ca în viață, nu e loc pentru discriminare.
Însă cred că noi suntem aici să jucăm fotbal și nu cred că ar trebui să existe o zi contra homofobiei. Toți înțelegem acest lucru, nu e nevoie să demonstrăm constant. Și pot fi o mulțime de alte motive pentru a avea tricouri diferite în fiecare săptămână”.