Articol de George Nistor - Publicat vineri, 17 mai 2024 18:48 / Actualizat vineri, 17 mai 2024 19:57
Curtea Supremă de Justiție a Braziliei a luat decizia definitivă în procesul în care inventatorul spray-ului pentru arbitri l-a intentat FIFA pentru utilizarea fără drept.
Dispozitivul care pulverizează spumă activă temporar pentru indicarea locului de executare a loviturilor libere, respectiv zona de poziționare a zidului de jucători, a fost folosit de către forul internațional prima dată la Campionatul Mondial din 2014 și s-a dovedit a fi de succes, fiind implementat ulterior în toate competițiile majore.
Este cea de-a doua „înfrângere” suferită de către FIFA în instanțele braziliene, cărora li s-a adresat proprietarul invenției, după ce instituția cu sediul la Zurich a solicitat anularea brevetului înregistrat în 44 de țări. Cererea a fost respinsă de judecători.
FIFA trebuie să plătească 40 de milioane de dolari inventatorului spray-ului pentru arbitri
Brazilianul Heine Allemagne a inventat spray-ul de trasare a liniilor în anul 2000 și de atunci a dus o luptă continuă cu FIFA.
Organismul care guvernează fotbalul internațional a făcut totuși un pas în spate în momentul schimbului de putere, în 2016, de la Sepp Blatter la Gianni Infantino, și nu a mai comercializat spray-ului fără acordul celui care a dezvoltat produsul.
După respingerea apelului FIFA este bună de plată. Va trebui să-i achite lui Allemagne despăgubiri în valoare de nu mai puțin de 40 de milioane de dolari, atât cât a solicitat sud-americanul pentru achiziționarea drepturilor de utilizare.
„E o poveste David contra Goliat. Am învins FIFA din toate punctele de vedere. FIFA este un gigant şi a fost o bătălie de 23 de ani. Sunt foarte mândru. Am făcut istorie în lumea fotbalului”, a declarat euforic inventatorul după ce i s-a dat câștig de cauză.
Cum a apărut „Spuni”
Denumit „Spuni” de la „espuma”, termen portughez pentru „spumă”, spray-ul a apărut după ce Heine Allemagne a observat, urmărind un meci, că arbitrul nu reușește să mențină zidul la distanța corectă față de punctul de executare a loviturii libere. Brazilianul nu avea job în acea perioadă și căuta o soluție de a se întreține.
„Am mers la o firmă locală de cosmetice, pentru a crea un prototip al substanței, care să rămână pe teren două minute și să nu afecteze sportivii”, își amintește inventatorul.
„FIFA a încercat să ne ofere 500.000 de dolari pentru brevetul Spuni. Suma a fost de-a dreptul incredibilă. Am cheltuit atât de mult pe brevete, pentru călătorii, pentru a construi acest produs. FIFA practic ne-a furat ideea și a încercat să o folosească pentru ei”, spunea Allemagne în 2017.
⦁ Prima utilizare a spray-ului la nivel profesionist s-a produs în 2001, la Copa Joao Havelange.
⦁ Ingredientele acestuia sunt: apă (80%), gaz butan (17%), surfactant (1%) și ulei vegetal (2%).
⦁ Spray-ul a fost interzis inițial în Bundesliga ca urmare a preocupărilor pentru mediu.