Articol de GSP - Publicat joi, 25 august 2022 19:18 / Actualizat joi, 25 august 2022 19:37
Reluarea competiției interne în Ucraina în această săptămână are o simbolistică aparte - „Fotbal pentru pace” - și un grad înalt de risc.
Meciurile se desfășoară în absența suporterilor, iar protagoniștii sunt supuși unor condiții greu de imaginat.
Primul meci a avut loc între Șahtior Donețk și Metalist 1925, marți după-amiază, la Kiev, încheiat 0-0.
Preparatorul fizic al celor de la Șahtior, spaniolul Daniel De Castro, face declarații fără precedent în legătură cu situația din Ucraina, la reluarea campionatului de fotbal.
„Protocolul este foarte simplu: dacă alarmă începe să sune, toți trebuie să ne adăpostim la vestiare, în subteran, în buncăr. Dacă se oprește după 20 de minute, mai așteptăm încă 10 pentru a putea ieși. În cazul în care alarma sună a doua oară, partida este suspendată, iar echipele decid de comun acord când se va relua. Reprogramând meciul în aceeași zi, acesta trebuie să se joace înainte de orele 19, deoarece la orele 23 totul se închide”, a susținut acesta într-un interviu pentru AS.
Este și cazul meciului dintre Rukh Lvov și Metalist Harkiv, încheiat cu scorul de 1-2, dar după nu mai puțin de 4 ore și 27 de minute!
„Meciul a fost oprit de 3 ori și totuși a fost reluat de fiecare dată. Este un alt sport!”, a exclamat De Castro.
A făcut parte din staff-ul lui Julen Lopetegui la naționala Spaniei și la Real Madrid, dar nimic nu se poate compara cu ce trăiește zi de zi fiind angajat la Șahtior!
„La început mi-au spus că vom locui în Polonia și că se caută un loc pentru disputarea meciurilor în afara Ucrainei.
Eram cu echipa cantonament, în Olanda, și am fost informați că vom juca primele două etape la Kiev, departe de zona de conflict.
Te gândești: «La naiba, acum patru luni erau tancuri pe fiecare stradă…»”.
Întrebat cum de a acceptat să lucreze în aceste condiții, spaniolul a replicat:
„Am ezitat câteva zile, dar apoi te liniștești. Dacă s-au hotărât să joace aici, este pentru că știu că este în siguranță. Am avut încredere în garanțiile oferite de către un club unic, ce a scris istorie în fotbalul ucrainean”, spune preparatorul fizic din Canaria, care duce „o viață normală”, fără a uita că se află la doar câțiva kilometri de conflictul armat:
„Dacă faci abstracție de sirene, de două sau trei ori la fiecare 24 de ore, în Kiev, viața de zi cu zi este complet normală.
Oamenii ies să mănânce pe terase, copiii se joacă în parcuri... Că țara este în război nu se observă în atmosferă sau în comportamentul oamenilor și asta dă o oarecare liniște sufletească”.
Cu toate acestea, imaginile ce se desfășoară în fața ochilor au un puternic impact emoțional, în ciuda încercării sportivilor de a se concentra la fotbal:
„În drum spre stadion, însă, ecourile războiului răsună: vedem baricade, blocurile de beton pe care le pun soldații pentru a opri tancurile, urme de gloanțe și explozibili și câteva clădiri avariate de bombe. Impresionant, într-adevăr”, spune De Castro în final.