Articol de Theodor Jumătate - Publicat miercuri, 18 martie 2020 12:25
Președintele forului continental, Aleksander Ceferin, spune că aceasta este „cea mai mare criză din istoria fotbalului”, una care a făcut, printre altele, ca Euro 2020 să devină Euro 2021.
Anul acesta, ar fi fost un turneul final special. Primul organizat în 12 orașe din 12 țări în 2020, când s-ar fi sărbătorit 60 de ani de la întâiul Euro. Dar pandemia împinge marea competiție continentală în 2021. Se vor face schimbări?
Ceferin: „Cea mai mare criză"
Într-un interviu pentru agenția Associated Press, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a afirmat: „Planul este să păstrăm aceleași locuri, aceleași orașe, aceleași stadioane". A avertizat însă: „Dacă apar complicații, putem organiza competiția în unsprezece, nouă sau chiar mai puține orașe. Aceasta este cea mai mare criză din istoria fotbalului".
Totul se amână în vara lui 2021
UEFA a amânat nu doar Euro. Mutând turneul final cu un an, vara lui 2021 s-ar fi aglomerat foarte mult. Și atunci, forul de la Nyon a decalat toate întrecerile programate în acea perioadă.
Astfel, Euro U21, Euro feminin, Final Four-ul Ligii Națiunilor și meciurile continentale din preliminariile CM 2022 (cele din iunie) vor fi mutate.
Cupele europene, și în week-end?
O posibilă modificare și în cupele europene. Unele meciuri din acest final de în Champions și Europa League s-ar putea disputa în week-end, în aceleași zile cu campionatele interne. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. Un ofițer de presă al UEFA a confirmat informația pentru Daily Mail: „Este posibil să organizăm partide din competițiile UEFA și la sfârșit de săptămână".
„Știm toți că acest virus teribil a făcut fotbalul imposibil. Ne-a făcut viața aproape imposibilă. Eram conștiență că trebuie să suspendăm toate competițiile" - Aleksander Ceferin, președintele UEFA
300 de milioane de eurova costa amânarea turneului final; UEFA vrea să recupereze o parte din bani de la ligile naționale
Cele 12 orașe-gazdă din 12 țări
- Amsterdam (Olanda)
- Baku (Azerbaidjan)
- Bilbao (Spania)
- București (România)
- Budapesta (Ungaria)
- Copenhaga (Danemarca)
- Dublin (Irlanda)
- Glasgow (Scoția)
- Londra (Anglia)
- Munchen (Germania)
- Roma (Italia)
- St. Petersburg (Rusia)
Citește și alte știri despre cum afectează coronavirus fotbalul și sportul mondial:
- EURO 2020 a fost amânat pentru 2021
- Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 6 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.
- Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?
- Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!
- Ivan Garcia Cortina, câștigător săptămâna trecută al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!
- Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”
- Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată