Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat joi, 17 noiembrie 2022 19:14 / Actualizat joi, 17 noiembrie 2022 19:33
CAMPIONATUL MONDIAL 2022. Doha nu propune doar construcții de lux și autostrăzi de 5 stele, ci și imagini cu oameni dormind pe scaune sau direct pe ciment, în pauzele de masă, istoviți de muncă și de căldură.
- Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar
- Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu vor transmite din Doha pe durata competiției
Când pleci spre Qatar, n-ai cum să nu ai în minte și acuzațiile îndreptate spre această țară în privința condițiilor de muncă propuse cetățenilor străini. Forța de muncă e formată în special din cetățeni din Nepal, Pakistan, Sri Lanka, India. S-a schimbat oare ceva față de acum 5-6 ani, când Qatar era arătată cu degetul că nu pune preț pe viața oamenilor, ci doar pe obiectivul final, acela de a avea totul gata pentru Mondial?
Condiții inumane pentru muncitori
Anumite zone din Doha lasă să se vadă și acum că muncitorii au condiții foarte grele de muncă. E ora prânzului, e atât de cald încât e dificil și să te plimbi pe faleză. Nu e cald însă și pentru acești oameni, care trebuie să facă de toate.
Până și străzile sunt măturate din oră în oră, până și cele mai mici spații verzi sunt curățate manual de persoane care trebuie, pe deasupra, să mai și respecte o ținută obligatorie, din materiale groase, cu mâneca lungă. Exclus pantaloni scurți, exclus tricouri cu mânecă scurtă.
Se apropie ora pauzei de prânz. Sunt istoviți realmente. Se aruncă fiecare pe unde apucă. Pe un petic de iarbă, direct pe ciment, la semiumbra unui copac, în încercarea de a dormi câteva zeci de minute. Unora li se aduce și câteva ceva de mâncare. În pungi transparente, pare să fie un fel de sandvici, plus o sticlă cu apă. Dar odihna e mai importantă, nici poftă de mâncare nu poți avea într-o asemenea căldură.
Și totuși, criticile și amenințările organizațiilor internaționale în privința modului în care Qatar își tratează forța de muncă au determinat unele schimbări. Măcar acum, în preajma Mondialului. Au fost amplasate puncte de prim-ajutor, cu medici de pe ambulanță, care, e drept, sunt lăsați până și ei să stea undeva în soare, fără locații construite în așa fel încât să li se ofere și umbră.
În acest calvar al condițiilor, muncitorii rămân joviali. Încearcă să se bucure și ei de competiție, însă și de vizita străinilor. Ne observă acreditările de la gât și au și mai mult respect. Probabil li s-a transmis să fie excesiv de amabili mai ales cu ziariștii.
Un tânăr la 30 de ani s-a pus pe un scaun la umbră și mănâncă o porție de humus. Ne zâmbește și ne invită lângă el: „Haideți să vă feriți de soare, mai am un scaun, eu am stat destul, vă puteți odihni! Vă dau și din humusul meu”. Cam aceasta e concluzia primei zile la Doha: un oraș de care se bucură în general bogații, dar care a fost și continuă să fie construit de oameni amărâți, care lucrează în condiții improprii, însă sunt foarte amabili și respectuoși.
6.500 de muncitoriar fi murit în ultimii 10 ani pe șantierele din Qatar, conform The Guardian
Ziarist interzis fiindcă era în șlapi
În Qatar, chiar și în anumite ghiduri pe care le primești în aeroport, imediat după ce aterizezi la Doha, ți se atrage atenția că nu poți merge prin oraș altfel decât îmbrăcat decent. În ciuda căldurii mari, nu e permis ca femeile să aibă fuste scurte sau umerii complet dezveliți. Nici bărbații nu pot să se lase la bustul gol.
Pentru străini se mai închide ochii, însă ieri dimineață, la centrul media a avut loc o scenă care arată că în Qatar nu se renunță la obiceiurile locului în numele Campionatului Mondial. Un ziarist care dorea să treacă de filtrul de control de la intrarea în centrul de presă a fost oprit și i s-a atras atenția că are în picioare șlapi, iar din acest motiv nu poate avea acces. În ciuda insistenței acestuia, stewarzii nu l-au lăsat să intre și l-au întors din drum.