Articol de GSP - Publicat sambata, 19 noiembrie 2022 14:58 / Actualizat sambata, 19 noiembrie 2022 15:32
Jucătorii și staff-ul echipei naționale a Țărilor de Jos au invitat la antrenament o parte dintre muncitorii imigranți care au lucrat la infrastructura pentru Campionatul Mondial din Qatar.
Cu mai puțin de două zile înainte de debutul Campionatului Mondial de fotbal din Qatar, unii dintre muncitorii imigranți din Qatar au avut parte de o surpriză uriașă.
Delegația Țărilor de Jos i-a invitat la antrenament, iar jucătorii, în frunte cu căpitanul Virgil van Dijk, i-au salutat, le-au oferit autografe și le-au arătat recunoștința pentru munca depusă pe șantierele din țara asiatică. Seara s-a încheiat cu un meci de fotbal între muncitori și jucătorii Țărilor de Jos și o poză de grup!
Echipa Țărilor de Jos au pus la cale surpriza vieții pentru muncitorii imigranți din Qatar
„Nu suntem orbi, nu suntem surzi. Vedem tot ce scriu publicațiile de știri despre ceea ce se petrece aici. E bine ca noi să avem propriile opinii, să vedem cu ochii noștri”, a comentat Van Dijk.
Fundașul lui Liverpool a fost completat de Frenkie de Jong, care a povestit, vizibil amuzat: „Mai întâi i-am întrebat despre situațiile lor de aici, dar erau atât de fericiți încât nu voiau să se gândească la asta. Îmi cereau să merg la Liverpool, încercau să mă convingă”.
Cifrele Campionatului Mondial al rușinii: Qatarul, acuzat de moartea a 6.500 de muncitori și exploatarea a peste 100.000
Înaintea turneului final, cotidianul britanic The Guardian a republicat rezultatele șocante ale anchetei privind pregătirea Campionatului Mondial.
În 2021, britanicii aflaseră, la capătul unei investigații minuțioase, că 6.500 de muncitori din Nepal, Pakistan, India, Bangladesh și Sri Lanka și-au pierdut viața pe șantierele Mondialului. Fapte pe care autoritățile de la Doha le resping și astăzi.
Autoritățile qatariene au recunoscut doar trei decese legate direct de Campionatul Mondial 2022, susținând că alți 36 de muncitori au murit din „cauze naturale”. În replică, organizațiile internaționale pentru drepturile omului acuză guvernul de la Doha că a mușamalizat totul.
Potrivit Amnesty International, peste 100.000 de muncitori au fost exploatați și au suferit abuzuri în Qatar între 2010 și 2021. Cei mai mulți au fost obligați să lucreze pe șantiere între 14 și 18 ore zilnic.