CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Care criză energetică? În timp ce Europa taie consumul, tot Qatarul e o explozie de lumină continuă, iar localnicii au mașinile cele mai mari

Care criză energetică în Doha? // foto: Guliver/gettyimages +14   FOTO
Care criză energetică în Doha? // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 06 decembrie 2022 13:18 / Actualizat marti, 06 decembrie 2022 15:33

Într-un moment în care Europa este extrem de preocupată să scadă consumul ca să se descurce cu resurse tot mai puține, Qatarul nu economisește nimic, toată țara-gazdă a Campionatului Mondial este o explozie de lumină continuă.

  • Remus Răureanu, reporter special GSP, se află la Doha și transmite cele mai noi informații de la Mondialul din Qatar. Nu ratați corespondențele Gazetei, în fiecare zi pe GSP.RO!

Europa se străduiește să treacă peste iarna aceasta suferind cât mai puțin din cauza crizei energetice care a provocat deja scumpiri și îngrijorare. 

Preocuparea aceasta nu există absolut deloc în Qatar, un stat care se comportă exact invers decât o fac țările-membre ale Uniunii Europene. Qatarezii nu reduc nimic, ei cresc încontinuu consumul.

+9 FOTO

Corespondență din Qatar: care criză energetică? 

Cele opt stadioane pe care arabii le-au construit pentru Cupa Mondială rămân aprinse nonstop. Arenele sunt luminate la exterior și rămân aprinse ca niște simboluri. De pe aproape oricare drum pe care te-ai afla sunt șanse foarte mari să treci măcar pe lângă un stadion și să simți astfel că are loc Campionatul Mondial de fotbal.

Străzile, din localități și din afara lor, sunt de asemenea luminate încontinuu. Drumurile mari dintre orașe nu beneficiază doar de lumina becurilor de pe margine, ele sunt aprinse cu tot felul de jocuri spectaculoase de lumini care-și schimbă culorile.

Foarte cald afară, frig peste tot înăuntru

Aerul condiționat funcționează și el tot timpul, în toate încăperile: pe stadioane, în hoteluri, în magazine. Aparatele sunt pornite la maximum, consumul nu contează. În unele centre comerciale e frig de-a binelea. 

Selecționerul Braziliei, Tite, anunțase înaintea ultimei partide din grupă, cu Camerun, că unii dintre fotbaliștii săi erau răciți din cauza trecerii bruște de la căldura de afară la răcoarea din interior. În centrul pentru media e ca o întrecere de tuse, tot din cauza șocurilor termice.

Au fost în mod constant 30 de grade zilnic la amiază, o temperatură care li se pare foarte mare chiar și qatarezilor, pentru perioada aceasta a anului. În condiții obișnuite, ei aveau parte de temperaturi care scădeau până la 5 grade Celsius noaptea, acum sunt 23 de grade noaptea. Surprinși de căldură, ei țin aparatele de aer condiționat la temperaturi foarte mici.

În Qatar aleg cele mai mari mașini

Obișnuința din Europa, cu autoturisme cât mai mici, care să consume puțin, ori cu vehicule electrice, nu există în Qatar. Localnicii au mai toți mașini foarte mari, consumatoare vorace, încurajați de faptul că e ieftin combustibilul. Benzina e între 2,1 și 2,3 lei litrul! 

+9 FOTO

Inclusiv șoferii care lucrează pentru Uber folosesc mașini mari, nu țin să economisească niciun pic de carburant. Arabii nu folosesc biciclete, nici trotinete. Astfel de vehicule le mai utilizează turiștii, dar numai ca să se plimbe cu ele pe pistele special create, în special în apropierea plajelor. Nu pentru deplasarea prin oraș. 

O excepție în comportamentul qatarezilor există. Autobuzele pentru media, folosite în timpul Campionatului Mondial, sunt electrice și au înscris pe ele mesajul „zero emisii”.

Contrast față de Europa

Europenii iau foarte în serios situația în care se găsesc, Consiliul Europei a transmis în urmă cu patru zile un comunicat în care a prezentat câteva principii pe baza cărora Uniunea poate să traverseze fără mari suferințe perioada aceasta de criză energetică. 

Instituția a pomenit despre nevoia de solidaritate a statelor-membre și despre necesitatea reducerii consumului, atât în industrie, cât și în gospodării. Consiliul a avansat un procent: ar fi nevoie de o scădere a consumului de energie electrică în Uniunea Europeană cu 5 la sută în timpul orelor de vârf.

Nicio problemă cu pungile de plastic în Qatar

În România și în toată Europa există și preocuparea de a reduce la minimum uzul materialelor de unică folosință din plastic, unele care devin poluante în timp. Magazinele nu mai oferă gratuit pungi din plastic și nici nu-i încurajează pe clienți să le cumpere, ci mai degrabă să le schimbe fie cu unele din carton, fie cu altele din alte materiale. 

În Doha, cererea „aș vrea și o pungă din plastic” e tratată cu uimire de către vânzătorul din magazin. „Da, normal că primiți și pungă, e gratuită”, răspunde omul, fără să priceapă de ce ți se pare ceva ciudat.

Mai multe corespondențe din Qatar: 

Hamal din tribul campionului mondial + Îl caută pe Hagi și în Qatar! » 3 întâmplări inedite surprinse în Doha de reporterul special GSP

Ovidiu Stângă, la 50 de ani: „România la Mondial? Poate în 2034”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (11)
inshallah
inshallah  •  06 Decembrie 2022, 17:39

Raureanu, baiat curat *** a cerut o pungă din plastic; ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rapid_visiniu
rapid_visiniu  •  06 Decembrie 2022, 16:54

D-le Răureanu, riscați să rămâneți fără slujbă...

buuuuuuuu
buuuuuuuu  •  06 Decembrie 2022, 16:52
Postat de gazistu pe 06 Decembrie 2022, 15:56

numa in Europa e criza energetica, ca asa vrea UE, ca tarile sa sufere, ca o ducem prea bine ... omul il poti controla, cand e supus, constrans, si ei asta vor ... ... doar in UE e "grav"; in UE dispare electricitatea, restul globului nu are nici o treaba cu salvarea planetei (si energiei). ... stim cu totii de ce, ca n-eam prins de "manevra"~!

Ai uitat sa spui ca in europa este democratie.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează