Corespondență din Qatar Ce l-a impresionat și ce l-a șocat la Mondial pe Emil Hossu-Longin: „Merită toți banii!” » Reportaj GSP pe stadion, la postul lui de comentator TVR

GSP a stat de vorbă la Doha, la meciul Spania - Costa Rica, scor 7-0, cu cel care a comentat pentru postul public partida. Întâlnirea cu Emil Hossu Longin a avut loc chiar la locul acestuia de comentariu, plin de monitoare și foi cu documentare. +18   FOTO
GSP a stat de vorbă la Doha, la meciul Spania - Costa Rica, scor 7-0, cu cel care a comentat pentru postul public partida. Întâlnirea cu Emil Hossu Longin a avut loc chiar la locul acestuia de comentariu, plin de monitoare și foi cu documentare.

Articol de , - Publicat joi, 24 noiembrie 2022 14:30 / Actualizat joi, 24 noiembrie 2022 16:10

GSP a stat de vorbă la Doha, la meciul Spania - Costa Rica, scor 7-0, cu cel care a comentat pentru postul public partida. Întâlnirea cu Emil Hossu-Longin a avut loc chiar la locul acestuia de comentariu, plin de monitoare și foi cu documentare. Procurarea acestora din urmă este singura hibă în organizarea Campionatului Mondial: „Am fost șocat să văd că au scos definitiv din uz imprimantele”.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar; 
  • Reporterii GSP Dan Udrea și Andrei Crăițoiu sunt prezenți pe stadion, de unde transmis cele mai noi informații

Vă întrebați probabil cum arată și unde anume e amplasat în stadion locul de unde se comentează meciurile de la Mondialul din Qatar pentru TVR. Poate ați fost curioși vreodată cum arată masa unui astfel de comentator pe parcursul meciului, dar și ce face în pauză și cum își pregătește și așază foile cu documentarea despre partida pe are o are de comentat.

VIDEO. Emil Hossu-Longin, impresionat de stadioane: „Merită toți banii băgați în ele”

Tocmai pentru a răspunde la aceste întrebări, GSP l-a vizitat chiar pe stadion pe cel mai important dintre comentatorii deplasați de televiziunea publică la Doha: Emil Hossu-Longin. Meciul a fost chiar unul de referință pentru istoria turneelor finale, Spania - Costa Rica 7-0.

Accesul la posturile de comentatori TV nu e permis pentru reprezentanții presei scrise. Stewarzii care asigură organizarea în zona media sunt extrem de stricți. 

„Vă las să mergeți, dar să dureze cel mult 5 minute”. După 4 minute și 50 de secunde, respectivul revenise pentru a transmite să părăsim zona. A fost suficient însă 5 minute înainte de meci și alte 5 minute în pauza dintre reprize pentru a vedea ce înseamnă un post de comentator și pentru a afla chiar la Hossu-Longin cum e experiența acestui Mondial.

Reporterii GSP au surprins încă un gest de fair-play al japonezilor la Campionatul Mondial » Moment superb în piața veche din Doha
INEDIT
Reporterii GSP au surprins încă un gest de fair-play al japonezilor la Campionatul Mondial » Moment superb în piața veche din Doha

Pupitrul TVR e bine amplasat, Numărul 70. E chiar pe primele rânduri de la masa presei și are o vizibilitate senzațională. În stânga și în dreapta comentatorului există alte două poziții care aparțin aceluiași post: fie pentru cazul în care un joc e comentat de două persoane, fie chiar și pentru un expert TV sau pentru cineva de coordonare. Pe masă sunt: monitorul, laptopul, cutia de transmisie și hârtiile. Iar pe cap căștile.

„Arenele chiar arată că fac toți banii băgați în ele. Stadioane extraordinare, este foarte ușor pentru un comentator să vină, să ajungă în centrul de presă, să-și colecteze acreditările, să ajungă la postul de comentariu, apoi să plece la hotel. Se vede că sunt construite proaspăt și sunt construite cu minte. Cu oameni care știu exact cum trebuie să le aranjeze", spune Hossu înainte de meci.

Lipsa imprimantelor și afișajul îl nemulțumesc

Are un dosar întreg cu foi, documentarea de bază, plus altele separate pentru meciul Spaniei. 

„O supriză neplăcută este pentru toți comentatorii probabil, pentru că toți lucrăm cu hârtii, lipsa imprimantelor în centrul de presă. Hârtiile cu documentarea le printez la hotel, iar echipa mi-o scriu de mână pentru că nu există foi de meci printate. Nu există imprimante deloc! 

Am întrebat unde sunt imprimantele, iar răspunsul a venit de la o domnișoară de la FIFA că «Trebuie să salvăm Planeta! Nu se folosește hârtie». Bine că FIFA vrea să salveze Planeta și începe cu comentatorii. Uitați-vă și voi pe toate mesele comentatorilor, sunt pline de foi, pentru că așa se lucrează. Ne-am desurcat până la urmă. În rest, condițiile sunt foarte bune".

+13 FOTO

Și, totuși, mai există o problemă pe stadioane, semnalată tot de Emil: „Lipsa afișajului sau, mă rog, lipsa unui afișaj care să se vadă clar. Pe monitoarele de la masa de comentariu nu e trecut minutul, apare doar undeva scris mic și greu vizibil pe niște panouri la tribuna a doua".

Cum arată documentarea și mai ales cât durează? 

„Pentru mine, a început în urmă cu 4 luni. Bine, la mine e și mai simplu fiindcă mă ajută foarte mult faptul că sunt comentator și pentru Digi Sport și baza o am de acolo. Am date complete pentru jucătorii din Top 5 campionate, care practic dau grosul loturilor prezente aici. 

Mi-a fost destul de ușor apoi să tai dintre cei care nu sunt prezenți aici și să completez la altele. Ce urmăresc în special să caut despre fotbaliști și antrenori, în afara datelor specifice? Orice mi se pare interesant și relevant: cine sunt părințiii, dacă au o poveste de viață ieșită din comun, dacă, habar n-am, unul crește cai sau are alte pasiune”, a povestit Emil Hossu-Longin.

Documentarea explicită pentru un meci la Mondial îmi ocupă practic toată ziua respectivă, de când mă trezesc și până urc la postul de comentator
- Emil Hossu-Longin

Primește zeci de mesaje: „Emil, vezi că Gavi se pronunță Gabi”

După o repriză de comentariu, își dă jos căștile, însă urmele acestora rămân în zona urechilor. Nu degeaba, în controlul periodic obligatoriu pentru sănătatea muncii în România, cei care lucrează cu căști sunt nevoiți să treacă un test audio în care trebuie să detecteze, stând într-o cameră complet izolată fonic, anumite sunete, pe diferite unde și frecvențe. 

În pauză, ecranul laptopului începe să deschidă tot mai multe mesaj pe facebook: „Emil, vezi că Gavi se pronunță Gabi, nu Gavi” sau "Bravo, Emil, ai comentat super prima repriză, se vede că te-ai documentat". 

„Nu stau să mă uit în timpul jocului la astfel de mesaje, dar în pauză și mai ales după joc o fac, unora le și răspund. Sunt mulți care, de exemplu, mi-au zis că n-am pronunțat corect numele complet al lui Saka, la Anglia - Iran". Numele complet al fotbalistului lui Arsenal e: Bukayo Ayoyinka Saka, părinții lui făcând parte din populația Yoruba, din Nigeria.

32 de anie experiența pe care Emil Hossu-Longin o are în TVR. 25 dintre aceștia i-a petrecut la Sport

Se hidratează, bea cafea un comentator în timpul jocului? Mănâncă un anumit produs în pauză pentru a-și ajuta timbrul vocal? Pe masa lui Emil e doar o sticlă cu apă plată. „Nu am timp de altceva. Când comentezi singur e mult mai greu și stresant. Sunt atent doar pe teren, rar mă uit și pe monitor, pentru că două secunde dacă nu ești concentrat, gata, poți pierde ceva la o fază și evident că ești taxat".

Ce se întâmplă dacă în timpul jocului începe să tușească sau să strănute? Sau dacă vrea să transmită un mesaj scurt celui de lângă el, dar fără a fi auzit pe post? Ne arată un buton roșu de pe cutia de transmisie din fața lui. „Dacă apăs aici, am microfonul tăiat". 

+13 FOTO

În căști poate primi anumite informări sau anunțuri din partea celor din studioul de la București, însă el nu le poate spune nimic în același mod. Timpul a expirat, domnul de la FIFA așteaptă să părăsim zona comentatorilor TV. Îl lăsăm pe Emil să-și pună căștile pe urechi să-și activeze microfonul și să vă însoțească vizionarea partidelor de la acest Mondial. 

4e numărul Campionatelor Mondiale bifate de Emil Hossu-Longin în calitate de comentator TVR la fața locului: Germania 2006 (a comentat faza grupelor), Brazilia 2014 (până în finală), Rusia 2018 (până în finală) și Qatar 2022

Acest Mondial e mult mai comprimat față de ediția trecută. Sunt foarte apropiate stadioanele, iar efortul nu mai e atât de mare. Practic, ritmul e nemaipomenit pentru că avem meciuri în fiecare zi. Nu s-a mai întâmplat asta niciodată. Până acum aveam un meci, apoi două, trei zile de pauză cu deplasare în alt oraș. Aici, în Doha frecvența e de un meci pe zi, dar s-a întâmplat să am chiar și două

Competiția arată senzațional și am spus că un Campionat Mondial este SuperBowl-ul soccerului. Pentru că am fost acolo și știu ce înseamnă! Ce energii captează. Pentru restul Planetei, un turneu final de Mondial e evenimentul suprem. Părerea mea e că este mai important decât Jocurile Olimpice
- Emil Hossu-Longin

Premieră: toate meciurile comentate de pe stadioane

Cele 64 de partide de fotbal vor fi transmise de TVR în exclusivitate pentru România și toate sunt comentate de pe cele 8 arene din Qatar. Este o premieră pentru postul public de televiziune, niciodată nu s-a mai întâmplat acest lucru. În trecut, unele partide erau comentate de pe stadioane, iar altele din studioul de la București.

Cu totul, TVR va dedica aproximativ 400 de ore Campionatului Mondial, fie că este vorba despre transmisiuni în direct ale partidelor de fotbal sau despre studiouri de dezbatere conexe transmisiunilor directe, ştiri, rubrici sportive în emisiunile curente ale posturilor. 

4 comentatoria trimis TVR în Qatar: Emil Hossu-Longin, Dragoş Bocanaciu, Cristian Mândru şi Narcis Şelaru. Pe lângă aceștia, mai are la Doha un reporter, doi operatori și un team leader al grupului pentru colaborarea cu FIFA, pe Cristi Oprean

GSP e prezentă la „Studio Mondial”

Vlad Arhire, Costin Deşliu, Tudor Furdui şi Dorin Chioţea vor fi gazdele "Studioului Mondial" difuzat înainte şi după meciuri. Fostul internaţional Aurel Ţicleanu, antrenorul Viorel Moldovan, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, dar și directorul GSP, Ovidiu Ioaniţoaia, plus jurnalistul Marius Mitran se număra printre invitaţii emisiunilor realizate în studioul de la București. 

Odată cu debutul fazelor finale de la Mondial, Ovidiu Ioanițoaia se va afla la Doha, în calitate de ziarist al Gazetei Sporturilor. 

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial:

„Nu e surpriză!” » Mourinho vorbește despre o mutație în mintea jucătorilor din Europa: „De aceea a pierdut Germania"

Schweinsteiger desființează doi titulari din „naționala” Germaniei: „Au greșit grav! E foarte, foarte rău!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (5)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  25 Noiembrie 2022, 10:40

Cel mai bun comentator dintre cei trimisi anul acesta de tvr. Emil Hossu Longin a crescut mult in valoare, a devenit un comentator mult mai interesant decat in 2006 atunci cand debuta la un mondial. Pare ca a muncit, cu dedicatie, si ca stie ce are de zis si de facut. O surpriza placuta anul acesta este si Narcis Selaru, care nu mai spune bazaconiile de altadata, nu mai sustine ca avem 8 continente, nu mai confundă nici Ecuadorul este Ecuatorul. Sunt deci sperante. Ar fi fost bine sa il avem si pe Olaianos dar asta e...Ca sa nu mai zic ca, daca tot s-a intamplat ce s-a intamplat cu Olaianos, cred ca TVR si-ar fi putut face datoria fata de cetateni si i-ar fi putut angaja ca si colaborator pe perioada mondialelor pe unii ca Gradinescu, Cosmescu sau Mocanu, in locul complet insipizilor, inodorilor si incolorilor Bocanaciu si Mindru...Dar asta e. Revenind la subiect, bravo Emil Hossu Longin pentru comentariile de pana acum. Tine-o tot asa in continuare!

Viggobella
Viggobella  •  24 Noiembrie 2022, 17:35

Câtă ipocrizie! Construcții cu design de anii '70,contrar tuturor sistemelor sustenabile moderne, dar ei vor să salveze planeta cu câteva foi de hârtie. Dacă fifa ar fi vrut să salveze ceva ar fi salvat câteva mii de muncitori neacordand CM acestor ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  24 Noiembrie 2022, 16:20

...omul a ramas socat ...inca nu si a revenit ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează