Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 24 noiembrie 2022 16:30 / Actualizat luni, 28 noiembrie 2022 22:32
Ziaristul Cristian Tudor Popescu analizează într-un interviu acordat Gazetei controversele din jurul Campionatului Mondial din Qatar, țară unde The Guardian susține că au murit peste 6.500 de imigranți pe șantierele stadioanelor. Danemarca amenință că va ieși de sub tutela FIFA, asta după ce forul mondial a interzis la Doha purtarea banderolei „One Love”, semn al toleranței și al diversității.
CTP critică fără menajamente politica FIFA, caracterizează turneul final din Qatar drept „cel mai trist și greu de urmărit din 1962 încoace” și îl contestă vehement pe Gianni Infantino, președintele organizației cu sediul la Zurich.
Cristian Tudor Popescu: „FIFA nu pare interesată decât de bani. Pe Infantino e aproape insuportabil să-l urmărești”
- Domnule Popescu, ce părere aveți despre controversa din Qatar iscată în jurul banderolei „One Love”?
- Imaginea pe care ne-a arătat-o FIFA cu acest Campionat Mondial este jalnică! Totodată, este una amenințătoare! Discursul individului acela care este președintele FIFA, domnul Infantino, îmi amintește de un șef mafiot! Asta nu pentru că e italian. Dacă domnul Blatter, predecesorul lui, avea o alură de mare escroc, Infantino vorbește ca un interlop al fotbalului.
- La ce vă referiți, mai exact?
- Are niște discursuri în care spune: „Ce, noi suntem Poliție? Facem noi ordine? Ce treabă avem noi cu ce se întâmplă în Qatar?”. Aceste interdicții aplicate naționalelor și jucătorilor mi se par absolut scandaloase! Ce legătură are cu meciul de fotbal faptul că unii jucători vor să exprime o atitudine? Ce să-i faci, de exemplu, naționalei Iranului, care a refuzat să cânte imnul țării din pricina crimelor și atrocităților pe care Iranul le comite împotriva propriilor cetățeni?
- Danemarca ia în calcul să se delimiteze total de FIFA.
- Înțeleg revolta danezilor, FIFA nu pare interesată decât de bani, nu de sport. Nu o interesează problemele reale și grave ale lumii de astăzi. Practic, FIFA se preface că nu aude și nu vede ce se întâmplă în realitate.
- Federația din Germania a pus chiar problema drepturilor omului.
- Despre asta e vorba! În sport nu se aplică drepturile omului? Dacă îți folosești un drept în sport, în speță exprimi o atitudine, ceea ce au dorit germanii, ești cenzurat cu brutalitate! Asta nu e o chestiune care ține de politică. Drepturile omului nu țin de politică, sunt chestiuni fundamentale, care trebuie respectate! Înainte sa fie fotbaliști, acești sportivi sunt oameni. Mi se pare dezgustătoare atitudinea acestei organizații numită FIFA, acolo trebuie luate niște măsuri. S-au împământenit obiceiuri sinistre acolo, au fost promovate personaje pe aranjamante, e un organism putred care are nevoie de o reformă din temelii.
- Considerați că ar trebui să existe din start o convenție, ca FIFA sau UEFA să nu acorde turnee finale unor țări care au propria viziune asupra drepturilor omului, precum Qatar, care pedepsește prin lege homosexualitatea?
- Păi, ce facem, o să organizăm și în Coreea de Nord? Vasăzică, judecata acestui Infantino sună așa: „Nu ne interesează că în Qatar sunt violate femeile și arestate tot ele, că sunt uciși homosexualii, nu ne interesează că muncitorii străini au murit cu miile și au fost tratați ca niște sclavi de șeicii locali. Aici e vorba despre fotbal. În schimb, ne interesează când niște naționale își pun o banderolă pe mână, care e o chestiune de atitudine”. Abia aici FIFA ia măsuri, dar Qatarului nu-i interzice nimic. E aproape insuportabil să-l urmărești pe acest Infantino!
- Vedeți și o demagogie a naționalelor care au ales să participe totuși la acest Mondial și s-au limitat doar la proteste simbolice, ca gestul făcut de nemți înaintea meciului cu Japonia sau inițiativa „One Love”?
- Poate ar fi trebuit să refuze să participe. Aș fi admirat și salutat din toată inima gestul unor naționale, chiar dintre cele mari, să nu participe pur și simplu la acest Campionat Mondial rușinos, să nu achieseze la aranjamentele FIFA. Dar, dacă tot au venit acolo, aveau dreptul să nu le fie interzise aceste gesturi, care nu sunt nici agresive, nici violente. Este cel mai trist și greu de privit Campionat Mondial din câte am văzut eu! Și din 1962 le-am văzut pe toate.
CTP: „Aș vrea să câștige Argentina, dar Spania și Franța sunt favoritele Campionatului Mondial”
- Altfel, ce impresie v-a lăsat calitatea meciurilor de până acum?
- Sincer, m-am distrat. Am auzit tot felul de opinii ale unor persoane specializate, cu mare experiență, care au apărut pe la TV și au spus că sunt prea multe echipe slabe, din Asia, Australia, Africa, au spus că se vor juca unele meciuri degeaba. Așa că m-am bucurat când a câștigat Arabia Saudită cu Argentina și Japonia cu Germania. Japonia m-a impresionat cel mai mult, chiar a bătut Germania pe fotbal. Au fost iuți, percutanți, curajoși. Astfel de victorii ajută o țară ca Japonia, ridică rapid interesul și nivelul fotbalului de acolo, copiii vor veni în număr mai mare la fotbal după aceste meciuri.
- Aveți vreo favorită la Campionatul Mondial?
- Aș vrea să câștige Argentina, pentru Messi, dar e greu. E clar vorba despre o echipă neasamblată, chiar dacă Argentina are atâtea valori individuale. Nu sunt rodați și nu pot face un joc eficient în fața unei echipe care n-are atâtea valori, dar care e mai solidă, mai compactă. Nu cred că are mari șanse. În aceste condiții, mi-ar plăcea să câștige Anglia. Îmi place mult cum joacă Anglia. Îmi place fotbalul englez, în general. Premier League e campionatul meu favorit, au jucători foarte buni, ca Foden, Kane. Realist vorbind, Spania și Franța au cele mai mari șanse.