Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat luni, 21 noiembrie 2022 09:30 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2022 09:58
Undeva la marginea orașului Doha, s-a construit în plin deșert un bulevard care imită celebra Times Square din Manhattan. În lipsa turiștilor, care au luat cu asalt Piața Veche din centru, Lusail Bulevard a fost, măcar pentru ziua de duminică, locul populat în proporție de peste 90% de arabi: localnici, dar și mulți tunisieni, marocani, saudiți, libanezi, sirieni, chiar și palestinieni.
- Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar;
- Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.
Qatar este o țară în plină dezvoltare și șantierele sunt peste tot, inclusiv în centrul capitalei. Undeva departe de centru însă, la vreo 10 stații de metrou depărtare, s-a creat un oraș nou. Pe nume: Lusail.
Aici, s-a realizat un bulevard care imită poate cea mai celebră stradă din lume, Times Square, din Manhattan. Bulevardul Lusail e unul extrem de spectaculos, exact ca la New York, cu clădiri ultramoderne, pe care rulează reclame pe ecrane amețitor de mari și de bine luminate.
Echipa GSP a vizitat Lusail Bulevard, un veritabil „Times Square Manhattan” în mijlocul lumii arabe
Duminică după-amiază, undeva înainte și după apus, echipa GSP a vizitat acest bulevard cu care Qatar se mândrește. Prima impresie e, ca mai peste tot în Doha, de WOW! Anumite ecrane amplasate la înălțime, pe clădirile proaspăt construite, sunt 3D, iar reclamele care rulează chiar îți lasă senzația de real.
Mai ales cea cu un leu care vine spre stradă și dă să calce dincolo de ecran, dar se oprește fiindu-i frică de înălțime, după care puntea pe care se află pare că se lungește în afara televizorului și animalul poate veni și mai aproape de tine. O iluzie optică senzațională în plină stradă.
Mai toate magazinele au cameră de rugăciuni
Odată cu trecerea pe „modul” Cupa Mondială pentru întreaga țară, inclusiv Bulevardul Lusail a fost regândit. Circulația auto a fost oprită și el e disponibil exclusiv pietonal.
Ceea ce face plimbarea și mai spectaculoasă, mai ales prin amplasarea deasupra străzii a unor imense steaguri, ale tuturor celor 32 de țări participante. De o parte și de alta se află magazine, restaurante, cafenele, magazine auto, majoritatea dotate cu camere de rugăciuni.
3 milioane de locuitoriare Qatar, fiind una dintre cele mai mici țări arabe. În 2010 avea un nivel aproape la jumătate din cel de azi, în jur de 1,6 milioane
Ceea ce acest loc are diferit față de centrul din Doha e faptul că sunt mult mai puțini turiști și suporteri ai reprezentativelor din Europa și America de Sud. De fapt, la o plimbare de 90 de minute, realizezi că peste 90% dintre cei de pe bulevard sunt arabi. Marea majoritate sunt localnici. Aici, chiar mai pregnant decât în oraș, femeile apelează la niqab, iar bărbații la veșmintele lor albe largi.
80%din populația țării trăiește în Doha, capitala
Cei mai mulți arabi străini de Qatar: marocani, tunisieni, palestinieni
Alături de localnici, apar și alte naționalități. Le recunoști după steagurile pe care le poartă. Aproape toți sunt tot din state arab, cei mai mulți sunt tunisieni, marocani. Surprinzător, există și mulți palestinieni. Palestina, comparativ cu ceilalți, nu are națională la CM.
Wikipedia enumeră și Autoritatea Palestiniană, o organizație administrativă care guvernează părți din Cisiordania și Fâșia Gaza, ca stat arab, conform site-ului ro.efferit.com. Iordania, Liban și chiar câteva steaguri cu Siria își fac apariția pe bulevard.
E o atmosferă destinsă, chiar de sărbătoare, înaintea unei mari competiții. Aproape toți copiii cuplurilor qatareze au pe ei tricouri fie cu Brazilia, fie cu Argentina, unii și cu naționala lor.
Puține femei în niqab sunt deranjate să fie fotografiate
Toți sunt joviali, bine dispuși și nici măcar femeile care renunță la niqab, doar pentru a mânca o înghețată sau de a bea o cafea, nu sunt deranjate de prezența jurnaliștilor și a operatorilor TV care le fotografiază și filmează. Sunt puține cele care chiar și având doar ochii descoperiți se întorc cu spatele sau își pun mâna în dreptul feței la vederea unui aparat foto.
Cu cât întunericul se lasă mai mult, cu atât bulevardul devine mai spectaculos. Jocul reclamelor și al razelor de lumini artificiale face din el un loc demn de Statele Unite. Dar nu suntem la New York, nici măcar la Paris, ci la Doha.
Într-o țară arabă, care strânge pe Lusail Bulevard o mulțime de alți cetățeni arabi, veniți din țări calificate sau nu la Mondial, pentru a trăi împreună bucuria că această competiție e organizată în premieră de un stat arab.
65%din populația țării are ca religie islamul, urmează hinduismul (15%) și alte religii
Cum arată componența etnică în Qatar
- Arabi 40%
- Indieni 19%
- Nepalezi 10%
- Egipteni 9%
- Filipinezi 8%
- Pakistanezi 7%
- Srilankezi 4%
- Alții 3%
Ce înseamnă lumea arabă: peste 20 de state, 400 de milioane populație
Conform site-ului ro.efferit.com, lumea arabă e considerată regiunea de la Oceanul Atlantic, aproape de nordul Africii, la est de Marea Arabiei. Limita nordică se află la Marea Mediterană, în timp ce în sud ajunge până la Cornul Africii și Oceanul Indian. UNESCO anunță că sunt 21 de state arabe, în vreme ce portalul Wikipedia conține 23.
În schimb, Liga Arabă, o organizație care a apărut în 1945, are în prezent 22 de țări. În toate aceste state, în care limba arabă e fie singura oficială, fie e vorbită, alături de alte limbi, se regăsesc peste 400 de milioane de oameni.
Egipt (peste 100 de milioane de locuitori), Sudan (45), Irak (40), Maroc (37), Yemen (30) sun țările arabe cele mai mari, din punctul de vedere al populației.
Lista țărilor arabe, conform Wikipedia
- Algeria
- Bahrain
- Comore
- Djibouti
- Egipt
- Irak
- Iordania
- Kuweit
- Liban
- Libia
- Mauritania
- Maroc
- Oman
- Qatar
- Arabia Saudită
- Somalia
- Sudan
- Siria
- Tunisia
- Emiratele Arabe Unite
- Sahara de Vest
- Yemen
*Wikipedia enumeră și Autoritatea Palestiniană, o organizație administrativă care guvernează părți din Cisiordania și Fâșia Gaza, ca antitate arabă, conform site-ului ro.efferit.com