Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat marti, 22 noiembrie 2022 13:37 / Actualizat marti, 22 noiembrie 2022 15:44
GSP a făcut o solicitare oficială către Qatar pentru a vedea de unde se monitorizează întreg orașul și suporterii veniți la Mondial ♦ Statul qatarez a acceptat-o, iar azi am vizitat centrul de comandă, aflat într-o clădire lipită de cea a Ministerului de Interne ♦ Aici lucrează și un român, Adrian Dincă, detașat de Jandarmeria de la București fiindcă el e și președinte al European Group of Policing Football.
- Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar;
- Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.
VIDEO. Am intrat în Centrul de Comandă de unde Poliția supraveghează tot ce mișcă în Doha
Un singur oraș care să găzduiască un întreg Campionat Mondial e o provocare imensă din punct de vedere al securității. Nimeni până acum n-a mai fost în această postură, de a avea aproape 1,5 milioane de fani, pe o suprafață atât de mică.
Doha se află în această situație, iar cel puțin până în prezent n-au existat incidente realizate de fani. Nici pe stradă, cu atât mai puțin pe stadioane. Cum se poate realiza supravegherea și securitatea unui astfel de eveniment fără precedent, din perspectiva organelor de ordine? Există un centru de comandă, dacă da, cum se conduce el? Fiecare țară are reprezentanți de securitate sau totul e asigurat de Qatar?
Un român ajută Poliția din Qatar
Sunt întrebări pe care oricine și le adresează, iar GSP a dorit să afle direct de la sursă. Și a făcut o solicitare către statul qatarez, pentru a avea acces în centrul de comandă al întregii operațiuni. Acolo unde se monitorizează totul referitor la suporteri.
Iar solicitarea a primit acceptul și datorită unui român: Adrian Dincă, locotenent-colonel din cadrul Jandarmeriei Române, detașat la Doha în calitate de președinte al European Group of Policing Football.
Sediul unde are loc operațiunea de supraveghere și control nici măcar nu apare pe anumite hărți, poate și pentru că locația e fix lângă Ministerul de Interne din Qatar. Din exterior nu e nimic spectaculos, dar la poartă ești întrebat de fiecare paznic pe lângă care treci ce cauți în zonă. Accesul e mai simplu decât cel pe stadioane. Ni se cere doar să desfacem fermoarul rucsacului, pare mai mult o chestiune de rutină, decât de control.
Generalul Ibrahim vrea să vorbească doar în arabă
Sediul de comandă e la etajul 1. Camera arată spectaculos. Un ecran gigant, în fața tuturor birourilor și a calculatoarelor, pe care rulează imagini din diverse puncte ale orașului. Practic, aici vine semnalul tuturor camerelor video amplasate peste tot în Doha. Piețe, străzi, stații de autobuz, guri de acces în metrou, dar mai ales locurile în care se adună suporterii, fan-zone, și tot ce înseamnă perimetrul stadioanelor.
Echipa GSP e întâmpinată chiar de cel care conduce tot la nivel de securitate în Doha, pe Mondial. Numele lui: Ibrahim Khalil Al Mohannadi. E general de brigadă și aici e șeful Centrului de Cooperare polițienească internațională. O structură care cuprinde inclusiv Europol și Interpol, adică Poliția Europeană, dar și cea mondială. "Bine ați venit, m-ați găsit fix la birou, muncim", spune generalul, după care are rugămintea de a ne explica în limba arabă, pentru ca ulterior să cheme un subaltern să facă traducerea: "Nu știu foarte bine limba engleză, îmi este mai ușor așa".
"Suntem Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională. Avem delegați din 32 de țări. Avem acțiuni plănuite pentru fiecare meci. Mai mult, avem reprezentați din Interpol și Europol pentru a îmbunătăți activitatea din Doha în timpul turneului", spune generalul de brigadă.
Guardia Nacional din Mexic de mână cu Policja din Polonia
Cei 32 de reprezentanții ai organelor de ordine și securitate sunt grupați pe câte 4 țări, în funcție de componența grupelor, tocmai pentru a le face mai ușoară comunicarea. De exemplu, polițistul polonez discută intens cu cei doi de la Guardia Nacional, o doamnă și un domn, din Mexic. E ziua meciului direct și e considerat cu risc, deoarece Mexic e o țară care a adus în Qatar printre cei mai mulți fani.
Dovadă e și că Mexic are pe teren cea mai numeroasă echipă operativă, care ține legătura cu centrul de comandă, nu mai puțin de 15 agenți. Cei de pe teren oferă informații în timp real, care sunt introduse imediat în calculatoare, iar dacă cineva transmite o alertă, locația e activată în acest birou și imediat se pot vedea imagini de acolo. În plus, toate imaginile filmate din elicopterele care survolează arenele, dar și din dronele Poliției, ajung tot aici. Totul procesat de fiecare delagație în parte.
Șeful Interpol: partenerii din România au experiență, sunt buni
Suntem remarcați și de managerul Interpol, chiar un qatarez, Falah Al-Dosari. Acceptă și el un dialog, chiar în engleză, dar are grijă să-și întoarcă ecusonul personal, cu nume, ID și alte date, pe care îl poartă în piept, înainte de a porni filmarea. Face și o glumă atunci când i se pune lavaliera: "Să nu-mi faceți electroșocuri cu asta".
Apoi, devine serios și explică: "În primul rând, vă mulțumesc pentru oportunitate și pentru că vorbiți cu noi azi. Vreau să le mulțumesc autorităților și Guvernului din Qatar pentru ospitalitate și pentru că ne-au invitat aici. Așa cum știți, Interpol este cea mai mare organizație a Poliției și lucrăm cu echipe pregătite din toate țările partenere ca să asigurăm securitatea unui astfel de eveniment.
De asemenea, suntem alături de parteneri strategici pentru a menține siguranța. Avem parteneri inclusiv din România, au multă experiență, sunt foarte buni. Încercăm să extindem strategia mai departe de Europa, să ajungem în alte zone și să ne asigurăm că învățăturile sunt aplicate în funcție de fiecare situație. Astăzi, am organizat un IPCC (Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională). Ne asigurăm că am învățat ceea ce e mai important din experiențele trecute. Vrem ca turneul din Qatar să devină un reper și pentru alte evenimente, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024 și Cupa Mondială din 2026. Lucrăm pentru a fi siguri că informația circulă repede și cooperarea este eficientă".
Sunt convins sută la sută că va fi cel mai sigur Campionat Mondial din istorie, o să vedeți!
Falah Al-Dosari, șef Interpol
Gluma unor agenți qatarezi: „Dacă nu scriați de bine, nu ați fi intrat aici” 😅
Ultimul rând de birouri e format doar din reprezentați ai gazdelor. „Ei au comanda camerelor TV din oraș și atunci când sunt solicitați comută pe monitoarele principale ce imagine se cere de fiecare ofițer în parte", ne explică trimisul Jandarmeriei Române.
Dacă șeful Interpol avea spirit de glumă, chiar mai bine dispuși și cu un simț al umorului mai dezvoltat sunt și angajații qatarezi. Doi dintre ei, extrem de joviali, sunt mirați să vadă jurnaliști în respectiva încăpere. Întreabă de unde suntem. "Romania? Wow. Înseamnă că ați transmis doar lucruri frumoase din Qatar, altfel n-ați fi intrat niciodată aici. Ha, ha, ha".
Mai multe știri de la Campionatul Mondial:
Au trecut anii peste „pume” » Argentina a stabilit o premieră în istoria Campionatelor Mondiale